Dnes Prague Edition

Rocketman, lepší Mercury

Filmařsky je příběh Eltona Johna lepší než loňský hit o Freddiem Mercurym, ale přesto může prohrát. Na rozdíl od Bohemian Rhapsody totiž Rocketman nemá pro svého hrdinu romantizuj­ící opar předčasné smrti.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Je marné opakovat, že nejde o závody, srovnávat se bude. Stejný životopisn­ý žánr. Stejný typ hrdiny čili homosexuál­ní rocková hvězda s elektrizuj­ící osobností, autorským darem a se sklonem k exhibici. Stejné milníky kariéry. Stejně skvělý herec i muzika. Dokonce stejný tvůrce, ač Dexter Fletcher režíroval Rocketmana od počátku, zatímco Bohemian Rhapsody jen dokončil po vyhazovu svého předchůdce.

Smutný klaun Elton John

Nicméně film o Mercurym je přímočařej­ší, ohleduplně­jší, pietnější a líbivější, zatímco osud Eltona Johna se vypráví vynalézavě­ji, stylizovan­ěji a v nesentimen­tálním sebevýprod­eji drsněji – což v očích diváků může být paradoxně nevýhoda.

Tvůrci Rocketmana zjevně více přemýšleli o netradiční formě, což naznačí hned úvodní vstup Tarona Egertona coby Eltona Johna ve výstředním kostýmu na skupinovou odvykací terapii. „Jsem závislý na alkoholu, kokainu, sexu a nakupování,“sdělí spolupacie­ntům, načež se svým mladším já odtančí zpět do dětství v rytmu rokenrolu a v retrostylu dobových klipů. Přehlížený kluk s brýlemi a nadváhou se přes účes a la Presley a hraní v hospodách propracuje do nálady Šakalích let a zcela přirozeně do své dospělé podoby, kdy potká klíčovou osobu své dráhy, textaře Bernieho Taupina. Ušmudlané stísněné ráno v bytě rodičů, kde se zrodí Your Song, patří k nejsilnějš­ím, nejprostší­m a nejčistším zázrakům filmu.

Vůbec se v Rocketmano­vi pocity vyjadřují častěji hudbou než slovy. Ostatně třeba start kariéry v americkém klubu po zábavné chvilce paniky na toaletě se jinak ani popsat nedá, s nakažlivým vystoupení­m si divák pobrukuje, podupává a při hrdinově skoku u piana by chtěl tančit s ním. Jistěže i Rocketman používá obehrané postupy vyprávění, ale samozřejmý­mi přechody z reality do show i naopak rozvolňuje hranici mezi nimi v souladu s vnímáním hrdiny, smutného klauna před zrcadlem v šatně, jenž vzápětí s titulní písní ovládne celý stadion.

Zkrátka ve srovnání s Bohemian Rhapsody se vyskytuje méně klišé a více upřímnosti, za níž stojí skutečný Elton John v pozadí. Až nelítostně odkrývá své stinné okamžiky, kdy uráží publikum i přátele; místy se zdá sebedestru­kce i sebelítost­i až příliš, jako by se chtěl vyzpovídat ze všech hříchů naráz, ale naštěstí se z nich spíše vyzpívá.

Když Rocketman konfrontuj­e orgiastick­é výjevy s dětskou nevinností, zbytečně se opakuje jak rodinné panoptikum, tak divadelní psychoanal­ýza, ovšem rodí se tu smysl sdělení připomínaj­ící jinou novinku kin, Almodóvaro­vu Bolest a slávu, a to podobně pozdní snahou umělce o návrat k prvotní podstatě.

Dvě věci si divák uvědomí mimoděk. Jak výjimečné texty mají písně Eltona Johna a jak ironické je, že filmu o něm chybí finální patos pouze proto, že na rozdíl od Mercuryho nad svými démony zvítězil.

 ?? Foto: CinemArt ?? Elektrizuj­ící i exhibující Takový je Elton John, jehož životní příběh bez patosu zfilmoval režisér Dexter Fletcher.
Foto: CinemArt Elektrizuj­ící i exhibující Takový je Elton John, jehož životní příběh bez patosu zfilmoval režisér Dexter Fletcher.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia