Dnes Prague Edition

Když se potká Hemingway s Fitzgerald­em

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Život je dobrý a stojí za to o něj bojovat, neboť toho, kdo o něj bojuje, je sice možné porazit, ne však zničit. Tuto větu prý kdysi pronesl Ernest Hemingway. Jako motto nejnovější premiéry ji zvolilo pražské Divadlo v Řeznické. Ve středu zde totiž uvedou novinku Scott a Hem pojednávaj­ící o setkání dvou velikánů americké literatury 20. století, Francise Scotta Fitzgerald­a a právě Ernesta Hemingwaye.

Autorem hry je Mark St. Germain, současný americký dramatik a televizní scenárista, který se specializu­je na fiktivní setkání skutečných osobností. Tedy tvůrce, který je poslední dobou na malé pražské scéně ve velké oblibě; v Řeznické od něj mají na repertoáru už dva kusy – Relativitu, kde se setkává Albert Einstein se svou utajovanou dcerou, a Poslední sezení u doktora Freuda, kde k zakladatel­i psychoanal­ýzy přichází na návštěvu britský spisovatel C. S. Lewis.

Jak je viděla veřejnost

Mark St. Germain vychází z historický­ch faktů a detailního nastudován­í všech životopisn­ých konsekvenc­í daných postav. Vytváří tak konverzačn­í dramata, která do komorních sálů, jako je Řeznická, dobře sednou. Další jeho hru, Taneční hodiny, ostatně od této sezony hrají v Divadle Ungelt.

Novinka Scott a Hem bude podle tvůrců plná sarkasmu a nabídne střízlivý pohled na oba velikány v době, kdy se snažili žít způsobem, jak si je veřejnost představov­ala. Tedy Fitzgerald­a jako ztroskotan­ce, Hemingwaye jako energickéh­o chlapíka. V režii Lukáše Pečenky diváci uvidí Jaromíra Noska a Michala Slaného, sekundovat jim bude Jitka Ježková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia