Dnes Prague Edition

Se Spartou jsme plánovali titul, přiznává vtipný glosátor Pokáč

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Neotřelý a vtipný glosátor a písničkář, jenž svůj styl charakteri­zuje jako „nepovedený pokus o folk“. Těžko říct, co z toho Pokáčovi pomohlo víc. Každopádně právě vydává druhou desku Úplně levej. V říjnu vystoupí v pražském Foru Karlín a už nyní má vyprodáno.

Forum Karlín je dnes pro muzikanty stejná meta jako kdysi Lucerna. Takže hádám, že vyprodáno půl roku dopředu je jako sen, ne?

Pár let zpátky bych to považoval za úplný nesmysl. I když moje písničky pořád nehrajou rádia a nemám žádnou velkou mediální masírku, lidi si tu hudbu našli a na koncerty chodí.

Proč ten neúspěch v rádiích?

Říkají mi občas, že to žánrově nesedí, což úplně nevím, co znamená. Na druhou stranu to chápu, protože se snažím svoje songy dělat jinak. A to na tom možná lidi baví.

Máte vysledovan­é, co fanoušky oslovuje víc, jestli jsou to spíš vtipné texty, nebo hudba, která se tak liší od mainstream­u?

Častěji slýchám „ty máš super texty“, než „ty máš super muziku“. Takže si myslím, že pokud něco, jde víc o moje texty než o to, že hraju jen s kytarou. Vždycky se snažím, aby ty písně o něčem vyprávěly a melodie aby byla zapamatova­telná. Ale že bych se s hudbou nějak piplal, to ne.

A jsou pro vás hudba a aranže vůbec důležité?

To rozhodně ano, ale nikdy jsme nad tím s producente­m Honzou Balcárkem nestrávili víc než pár hodin. Za den je to hotové.

Vaše texty působí lehce. Je ve skutečnost­i těžké je napsat?

Víceméně vznikají lehce, ale je hodně písní, které nevydám. Na desku jsem vybíral třeba z padesáti songů. Některé prostě nebyly dost dobré. Ale připadá mi lepší mít na výběr než mít horko těžko osm věcí a udělat z nich album s deseti. Myslím, že dost českých kapel to tak má.

Musí to být věci, jež jste třeba zažil? Písnička Kouření je hnusný zvyk je jasná, ale jak třeba vzniká příběh Matfyzák na discu?

Sedl jsem si s tím, že mám hodinu čas a zkusím napsat píseň. Možná jsem někdy předtím koukal na Teorii velkého třesku, tak se mi to spojilo. Sám jsem teda vystudoval ČVUT a nechci říct, že jsem zažil zrovna tohle. Ale téma, jak jsou nerdi baleni holkama, mi přišlo zábavné. A fakt to vzniklo za hodinu.

Loni jste začal psát písně pro fotbalovou Spartu. Co si pod tím mám představit?

Jsem fanoušek a sami se mi před začátkem sezony ozvali, že by chtěli každý měsíc udělat glosující song o tom, jak se dařilo. V plánu byl titul a všichni byli nadšení. Jenže celá sezona byl jeden průšvih za druhým a do toho nějaký šašek začal dělat písničky. Tak jich nakonec vzniklo jen šest místo deseti. Byla to zajímavá zkušenost.

 ?? Foto: Benedikt Renč ?? Písničkář a textař Pokáč
Foto: Benedikt Renč Písničkář a textař Pokáč

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia