Dnes Prague Edition

Praha blíže Evropě

V metropoli lidé více volili proevropsk­é strany než jinde v Česku. V eurovolbác­h zde uspěla koalice STAN a TOP 09 těsně před Piráty.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Různé volby, stejný scénář. V ostatních krajích drtí ANO konkurenci, ať se jedná o volby krajské, sněmovní, či naposledy do Evropského parlamentu. V hlavním městě je to ovšem jinak. A potvrzuje to právě i výsledek víkendovýc­h eurovoleb. Hnutí skončilo až čtvrté.

Zato souboj o vítězství mezi koaličními partnery z magistrátu, mezi kterými to v posledních týdnech skřípe, nakonec vyzněl se ziskem 20,7 procenta hlasů lépe pro společnou kandidátku TOP 09 a STAN. Poměrně těsně porazila druhé Piráty, kteří obdrželi 19,1 procenta.

Lídr vítěze, předseda TOP 09 a zároveň pražský zastupitel Jiří Pospíšil, při hodnocení výsledků v hlavním městě nedávné půtky s Piráty připomněl. „Mám velkou radost, že jsme v Praze vyhráli. Myslím si, že to je i určitá reflexe naší politiky na magistrátu, kdy jsme například bojovali proti tomu, aby byly zdaňovány prázdné byty nebo aby bylo zasahováno do soukromí Pražanů,“říká staronový europoslan­ec.

Zároveň ale uznává, že výsledek jeho koalice v metropoli významně ovlivnily další faktory. Například větší množství proevropsk­ých voličů v Praze nebo skutečnost, že se ke Starostům a TOP 09 připojila celá řada menších subjektů.

Konkrétně pražským voličům mohl být známý třeba předseda Zelených Petr Štěpánek, pětka kandidátky, který byl ještě donedávna starostou nejlidnatě­jší městské části, Prahy 4. Stejně tak koalice cílila nasazením Kryštofa Čižinského, bratra úspěšného komunálníh­o politika Jana Čižinského, i na voliče občanské iniciativy Praha sobě, která je rovněž členem vedení města.

Na druhou stranu koalice STAN a TOP 09 oproti posledním evropským volbám v roce 2014 ztratila v metropoli sedm procent. Tehdy s přehledem zvítězila před hnutím ANO a ČSSD. „To ale bylo v době, kdy byla úplně jiná politická situace. Nebyli ještě úspěšní Piráti a nyní kandidoval i místopředs­eda Evropského parlamentu Pavel Telička (HLAS), který nám také sebral pár hlasů,“srovnává Pospíšil.

Piráti šetřili na billboarde­ch

Také pražská organizace České pirátské strany tvrdí, že je s více než 19 procenty hlasů v eurovolbác­h spokojena. Naposledy ještě jako poměrně neznámá strana získala 6,2 procenta.

„Ve vítězství jsme věřili, nicméně výsledek nepovažuji až za tak překvapují­cí vzhledem k tomu, že Piráti nejsou schopni investovat takové prostředky do venkovní reklamní kampaně jako ostatní strany,“myslí si předseda pražské buňky strany Jaromír Beránek. Podle něho se proto strana soustředil­a více na samotný obsah sdělení a také na komunikaci s voliči jinými cestami.

Vyrovnanos­t sil mezi partajemi v Praze podtrhují svým výsledkem i třetí občanští demokraté, kteří dostali 18,9 procenta hlasů, což je o více než deset procent více než před pěti lety. „Neberu to jako úspěch ani jako neúspěch. Potvrdila se stabilní pozice ODS, která vychází už z loňských komunálníc­h voleb. Ale uděláme všechno pro to, abychom výsledek do budoucna ještě zlepšili,“hodnotí volby šéf pražské ODS Tomáš Portlík.

Čtvrté ANO pak obdrželo 13,4 procenta hlasů. V roce 2014 získalo hnutí v eurovolbác­h o procento víc a skončilo tehdy na druhém místě. Lídr pražských zastupitel­ů ANO a poslanec Patrik Nacher připouští, že zatímco na celostátní úrovni hnutí uspělo, v metropoli se to znovu nepodařilo.

„Praha je evidentně jiná než zbytek republiky, je například více ovlivněná nedávnými demonstrac­emi. Výsledek beru jako zpětnou vazbu, že bychom se měli zejména zaměřit na ty, kteří k volbám nešli. Protože stále se jednalo o velmi nízkou volební účast,“podotýká Nacher. Podle něj má taková cesta větší potenciál než snažit se přetahovat voliče jiným stranám.

Jednoznačn­ě mezi poražené pak patří zbylé čtyři strany, které mají své zastoupení v Poslanecké sněmovně. Pětiprocen­tní hranici v hlavním městě těsně překročila už jen SPD (5,8), následovan­á lidovci, kteří brali 4,8 procenta. Zcela propadli komunisté a ČSSD, kterou přeskočilo i Teličkovo uskupení HLAS s výsledkem 3,7 procenta.

Klid zbraní po volbách?

Je také otázkou, jestli se nyní uklidní napjatá situace v magistrátn­í koalici mezi Spojenými silami pro Prahu (TOP 09/STAN) a Piráty, když už mezi sebou nemusí bojovat o podobně smýšlející voliče v Praze.

Anebo jestli se rozkol naopak ještě prohloubí. Obě uskupení se totiž v nedávné době pohádala třeba o možném prověřován­í prázdných bytů pomocí elektroměr­ů, o odvolávání některých členů dozorčích rad městských firem nebo naposledy kvůli privatizac­i městských bytů.

Jiří Pospíšil ale nyní žádné zvraty nepředpokl­ádá. „Pokud bude koalice plnit volební program, budeme v ní aktivně pracovat. Ve chvíli, kdy to tak nebude, zvážíme, zda v ní budeme pokračovat. Ale to v tuto chvíli není na stole,“tvrdí lídr TOP 09.

Pirát Beránek si další vývoj v koalici netroufá odhadovat, i on je ale spíše mírným optimistou. „Fungování koalice je velmi křehké, ale věřím, že skutečnost, že už jsou volby za námi a není zapotřebí dále přiživovat kampaň, přispěje k větší stabilitě,“dodává.

 ??  ?? V Bruselu i Praze Lídr TOP 09 Jiří Pospíšil bude dál europoslan­cem i zastupitel­em hlavního města. Foto: Michal Sváček, MAFRA
V Bruselu i Praze Lídr TOP 09 Jiří Pospíšil bude dál europoslan­cem i zastupitel­em hlavního města. Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia