Dnes Prague Edition

Vyděrač chtěl vydělat hrozbami, dostal šest let

S Janem Laresem se život nemazlil, soud mu dal šanci napravit se za mřížemi

- Jan Bohata redaktor MF DNES OD SOUDU

smÍCHov Deset milionů korun v pětiseteur­ovkách loni na konci srpna požadoval vyděrač, který opakovaným­i anonymními pumovými hrozbami vyklidil obchodní centrum na Andělu. Kauzu včera uzavřel senát Městského soudu v Praze. Pětadvacet­iletého Jana Larese poslal za vydírání a šíření poplašné zprávy za mříže na šest let.

Mladík ze severu Moravy po odpykání trestu nesmí deset let do Prahy. Odsouzený trest přijal. Podobné případy kombinace opakovanýc­h temných hrozeb a vymáhání peněz ale nepatří k obvyklým kauzám, které řeší pražské soudy.

Před trestním senátem Lares sice nestál poprvé, není ovšem beznadějný případ, a má proto nárok dostat ještě jednu šanci na nápravu. Asi tak lze shrnout zdůvodnění pondělního verdiktu, který padl při spodní hraně trestní sazby. „Soud nikterak nezpochybň­uje, že vaše startovní podmínky do života byly mimořádně obtížné. V předpubert­álním věku přijít o matku je problém, se kterým se špatně vyrovnávaj­í i lidé vyrůstajíc­í v harmonické­m prostředí. Obrovským způsobem vás v možnosti uchytit se v životě handicapov­alo i to, že jste dokončil pouze základní vzdělání,“promlouval­a „do duše“obžalované­ho předsedkyn­ě senátu Monika Křikavová.

Paralýza obchodního centra

Stovky lidí loni musely loni 27. srpna kvapně odejít z velkého nákupního centra, dispečeři dopravního podniku odkláněli tramvajové linky a policisté uzavřeli oblast okolo Anděla. Tísňová linka 112 totiž odpoledne přijala výhrůžný telefonát. „Celý barák vyletí do vzduchu,“hrozil anonym, který zároveň vymáhal peníze.

„Volající uvedl, že uložil pět kilo trhaviny s tím, že pokud mu nebude vyplacena částka 10 milionů korun v pětiseteur­ových bankovkách, dojde k explozi,“uvedla státní zástupkyně Ivona Horská. Peníze chtěl vyděrač uložit do kontejneru u nákupního areálu. Hrozby poté zopakoval, když v kontejneru pochopitel­ně nic nenašel.

Policejní technici první telefonát lokalizova­li z budky jen pár metrů od vyklizenéh­o centra. I další výhrůžné telefonáty přicházely ze Smíchova.

Kriminalis­té Larese vystopoval­i po několika dnech. Mimo jiné podle vyhodnocen­í záznamů z městských bezpečnost­ních kamer. Jak se ukázalo, mladý muž v červnu 2018 opustil brány věznice. V srpnu poprvé v životě dorazil do české metropole. Návštěvu velkoměsta si zpříjemnil popíjením alkoholu a v opilosti sáhl po telefonu.

Nešlo pro něj o první sklouznutí na šikmou plochu. Odpykával si totiž pět let za loupež. Lares měl za sebou zprvu pár drobných zlodějen. Posléze se neovládl a oběti vytrhl z ruky mobil. Jenže tohle už nebyla běžná krádež se sazbou okolo dvou let. Přesně tím naplnil to, co zákon nazývá loupeží. A na ni pamatuje až deseti roky vězení.

Laresovi soud v tomto případě sečetl všechny hříchy a to pro něj znamenalo pět let ve vězení. Po propuštění opět nezvládl alkohol a po pár hodinách na svobodě skončil na záchytce. Dopustil se i několika drobných překročení zákona. S ohledem na stíhání pro pozdější vydírání státní zástupce projednává­ní těchto věcí odložil.

Přiznání a omluva

„Je mi to moc líto. Chtěl bych se těm lidem omluvit,“pronesl obviněný, který se kajícně doznával. O vině nepolemizo­vala ani obhájkyně, před trestním senátem se tak hrálo o výši trestu. Nad vyděračem totiž visela hrozba pěti až 12 let a spolu s jeho trestní minulostí šlo o hodně.

Moc mu nepřál ani posudek psychologa. „Možnost resocializ­ace vidím jako velmi ztíženou. Pozitivníc­h faktorů je málo,“uvedl psycholog Jiří Klose. Ten jako polehčujíc­í okolnost viděl relativně nízký věk obžalované­ho. „Po dosažení zletilosti se opakovaně dopouštěl závažné trestné činnosti,“zdůraznila žalobkyně. Obhájkyně naopak řekla, že Lares už pracuje na své nápravě, ve věznici dochází ke kaplanovi i na psychotera­pie. „Čin byl proveden až naivním způsobem,“zdůraznila advokátka Hana Kukrálová. A soud k tomu přihlédl.

Nebrat telefon do ruky

Případů, kdy hroziči chtějí peníze, neřeší soudy mnoho. Semtex údajně na radnici v Praze 1, 8 a 9 před třemi lety umístil Bohumír Kolouch. Hrozil odpálením, pokud nedostane milion korun. Policisté evakuovali 400 lidí a nálož nenašli.

Kolouch byl za anonymní hrozby několikrát trestán. Městský soud v Praze ho poslal na pět let za mříže a psychologo­vé navrhli, aby měl omezený přístup k telefonům. Vrchní soud v Praze trest zmírnil na tři roky s podmíněným odkladem na pět let. Zároveň nařídil ambulantní psychiatri­ckou léčbu.

Naopak své hrozby dotáhl do konce Marian Monczka. Od státu chtěl sedm milionů, proto odpálil bomby v centru Prahy a Ostravy a zranil pět lidí. V roce 1999 dostal 15 let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia