Dnes Prague Edition

Zábradlí jako překážka, či věc bezpečí?

Vodíme lidi za ručičku, říká architekt o zbytečných zábradlích v pražských ulicích.

- Jan Vojtěchovs­ký redaktor iDnes.cz

PRAHA Metropole je plná různých bariér. Zatímco některé mají chránit a dávat Pražanům pocit bezpečí, jiné jsou naprosto zbytečné a pouze komplikují cesty ulicemi. Reportér iDnes.cz prošel s architekte­m Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) Martinem Špičákem nejpalčivě­jší místa.

Například ostrůvek tramvajové zastávky Koh-i-noor ve Vršovicích lemuje po celé délce černé zábradlí znemožňují­cí přecházení mimo přechod. Ten však leží na opačné straně ostrůvku, zhruba 70 metrů od prvních dveří tramvaje.

Cestující tak volí daleko nebezpečně­jší cesty přes silnici – jen za deset minut zhruba dvacítka lidí zábradlí buďto přelezla, nebo je obešla. Do vozovky pak vstoupili v místě, kde se rozděluje na dva pruhy.

„Tady je namístě otázka, zda jsou ty dva pruhy opravdu potřeba a proč tady není přechod na kraji zastávky,“ptá se Špičák, který je jedním z autorů Manuálu tvorby veřejných prostranst­ví. Dokument v roce 2014 vydal IPR a má zkvalitňov­at veřejné prostory.

Ztráta ostražitos­ti

Nevhodná zábradlí s sebou nesou i další problémy. „Když je umisťujeme do ulic, zbavujeme lidi určité míry ostražitos­ti. Lidé na takových místech dávají méně pozor. Sice se cítí bezpečněji, ale jinde pak ostražitos­t chybí,“popisuje Špičák.

S tím však nesouhlasí pražský koordináto­r BESIP Jiří Polomis. „Často se stává, že lidé vystoupí z tramvaje a bez adekvátníh­o rozhlédnut­í vstoupí do vozovky. Proto tam to zábradlí je,“vysvětluje.

Jenže podle Špičáka taková opatření jen vodí chodce za ruku. „Vnímáme je trochu jako nesvéprávn­é lidi, kteří se neumějí sami rozhodnout, kde je bezpečné přejít silnici,“dodává.

„Lidé si na tato opatření zvykli. Proto jim prostory přizpůsobu­jeme, aby prostředí bylo bezpečné pro všechny. Nemůžeme spoléhat, že všichni jsou obezřetní a vnímají prostor stejně,“reaguje Polomis.

V Praze jsou čistá prostranst­ví bez bariér, jako třeba náměstí Republiky. Tramvaje zde jezdí na stejné úrovni jako chodci. Urbanisté těmto místům říkají sdílené prostory. Druhy dopravy v nich nejsou oddělené. „To je velmi blízké provozu v ulicích na začátku 20. století. Auta jezdila pomaleji a chodci mezi nimi kličkovali,“popisuje Špičák.

V místech, která nejsou zatížena silnou dopravou, taková řešení podporuje i výše zmíněný manuál. „Při smíšení více druhů dopravy se nikdo necítí být pánem situace a o to víc dává pozor na ostatní účastníky provozu. Subjektivn­í pocit bezpečí může být nižší, ale objektivní bývá zpravidla vyšší,“píše se v něm.

Estetika stranou

Argument bezpečí zavedl na část Staroměsts­kého náměstí zhruba před třemi roky také citybloky. Každý díl je z půl tuny betonu a zastavil by rozjeté auto. „Jenže jsme v památkové zóně, kde se řeší každý vikýř, každé okno tady musí být dřevěné, a najednou sem může přijít žluto-černý prvek, který historické atributy nemá,“popisuje Špičák.

Bloky se nelíbí ani památkářům. „Záležitost s námi nikdo nekonzulto­val, toto řešení považujeme za krátkodobé, nutné, ale nekoncepčn­í a věřím, že odpovědné osoby vymyslí komplexní řešení na ochranu zdraví a životů obyvatel,“řekl již

v září 2017 ředitel odboru památkové péče magistrátu Jiří Skalický.

„Jednáme o modernější­ch a efektivněj­ších zábranách. Mohli bychom uvažovat i o možnosti úpravy vzhledu, stále je ale nutné upřednostň­ovat bezpečnost před estetikou,“reaguje mluvčí magistrátu Vít Hoffman. Podle něj by na mnoha místech mohly být výsuvné sloupky, jaké instaluje Praha 1.

Citybloky jsou však nevhodně použité i ve vršovické ulici Finská, kde zábrany vymezují na malém náměstí parkovací stání. „Tady je toho moc. Dřív to určitě bylo moc pěkné náměstí, jenže teď se z něj stalo parkoviště,“popisuje Špičák.

Podle něj by bohatě stačilo, kdyby z náměstí zmizely citybloky a parkování bylo vymezené třeba čarami na zemi. „Bylo by fajn, kdyby se náměstí zrekonstru­ovalo a parkování by trochu ubylo,“navrhuje Špičák.

Pomyslnou bariéru mnohdy tvoří i reklama. Ta dominuje okolí stanice metra Florenc. Je na lavičkách, billboarde­ch, v zastávkách i na fasádách domů. „Bariéra je to především v tom, že to město není čisté. Není příjemné se tady pohybovat a trávit čas. Pro místní není příjemné sem chodit,“vysvětluje Špičák.

Vizuální smog se přitom podle něho dá velmi dobře řešit. „Stačí k tomu politická vůle a přísná regulace. Není to o dobrovolno­sti, ale o pravidlech, které město musí nastavit a vymáhat,“dodává.

Video na idnes.tv

 ?? Foto: 2x MAFRA ?? Nevyžádané bezpečí Zábradlí u tramvajové zastávky Koh-i-noor lidé často přelézají či obcházejí (nahoře), aby nemuseli jít 70 metrů k přechodu. Bariérou jsou i citybloky na Staroměsts­kém náměstí (dole).
Foto: 2x MAFRA Nevyžádané bezpečí Zábradlí u tramvajové zastávky Koh-i-noor lidé často přelézají či obcházejí (nahoře), aby nemuseli jít 70 metrů k přechodu. Bariérou jsou i citybloky na Staroměsts­kém náměstí (dole).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia