Dnes Prague Edition

Šampion, jenž nechytal ani na farmě. Teď do NHL, smál se

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Vychytal ruské superhvězd­y Ovečkina, Kučerova nebo Malkina. O den později ho nepřekonal­a ani hokejová esa z Kanady.

„Jak jsem je zvládl zastavit? Výborná otázka! Také bych to rád věděl,“rozesmál se Kevin Lankinen.

Blonďák z Helsinek nejspíš ještě teď nevěří, co se spoluhráči v Bratislavě dokázal. Finové se díky němu stali mistry světa.

„Rozhodně to je nejkrásněj­ší chvíle v životě,“líčil dojatý Lankinen. Čtyřiadvac­etiletý brankář byl jednou z hlavních postav finské senzace. Jen ve třetí třetině finále proti favorizova­ným Kanaďanům pochytal

21 střel! Z celkových 44 pokusů nezkrotil jeden jediný.

Ještě než ho po nedělní výhře 3:1 zavalila lavina rozjuchaný­ch spoluhráčů, zvedl ruce a nevěřícně se na ledě otáčel: Co se to sakra stalo?

Finsko má v zámoří mimořádně schopné chlapíky s betony. Jenže Rinne, Saros, Koskinen nebo Rask z Bostonu, který v noci proti St. Louis rozehrál sérii o Stanley Cup, poslali na Slovensko smršť omluvenek. A tak trenér Jalonen ukázal na debutanta Lankinena, jenž v NHL neodchytal ani minutu.

Naopak, čerstvý finský hrdina měl v sezoně co dělat, aby se udržel i na farmě Chicaga. V Rockfordu nastoupil jen k 19 zápasům a dalších šest si zapsal ještě v nižší ECHL, kde úspěšnost zásahů nedostal přes 90 procent. Zatímco v českém brankovišt­i se v důležitých duelech protočili všichni tři gólmani, Lankinen si na Slovensku počínal jako suverén. Už v semifinále vynuloval Rusy, po osmi zápasech měl parádní úspěšnost 94,2 procenta, a nebýt bravurního Rusa Vasilevské­ho, aspiroval by na cenu nejlepšího gólmana šampionátu. „Nejdůležit­ější bylo, že jsme hráli týmově, dali jsme dohromady skvělou partu kluků,“vyzdvihova­l Lankinen. Přes polovinu zlatého výběru tvořili hráči z finské ligy, v níž ještě loni chytal za IFK Helsinky. „Stihli jsme se neskutečně sblížit. Na přípravě v Brně jsme porazili Čechy i Rusy a tím to všechno začalo,“vykládal útočník Juho Lammikko.

Při českých trénincích v Brně Lankinen s partou neznámých junáků skákali po schodech a běhali po tribunách. Dřeli a zároveň vyhlíželi posily z NHL, kterých se nedočkali. Finové měli ze slavné soutěže pouze dva vyslance. A poprvé od roku 1995 zvítězil na šampionátu tým (nepočítáme-li výluku z roku 2005), jehož žádný hráč nedal v sezoně NHL gól!

Finové hvězdnější­m týmům stíhali bruslařsky, vynikal supertalen­t Kakko nebo obrovitý vůdce a střelec důležitých gólů Anttila. Ti všichni ale velebili Lankinena. „Jsem ohromně pyšný,“pravil sympaťák přezdívaný Keke. „A co nejdřív bych chtěl být prvním gólmanem v NHL.“Proč ne? Už v Bratislavě se přesvědčil, že hokejové sny si může splnit.

 ?? Foto: Reuters ?? Šťastný Keke Kevin Lankinen výrazně pomohl podceňovan­ým Finům ke tře- tímu titulu. Pomůže mu zlato do NHL?
Foto: Reuters Šťastný Keke Kevin Lankinen výrazně pomohl podceňovan­ým Finům ke tře- tímu titulu. Pomůže mu zlato do NHL?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia