Dnes Prague Edition

Urputná „mateřská“kila

Narození dítěte je novou životní etapou, kterou mnoho žen začíná s kilogramy navíc. Zbavit se jich se povede jen některým. Jak na to?

-

Cvičení dodává odvahu a udržuje silnou mysl. Marcus Tullius Cicero

Pomalu, to je slovo, které odborníci z řad dietologů i dalších lékařských oborů v souvislost­i se shazováním kilogramů po porodu nejčastěji používají. Jestliže je za přirozený úbytek váhy běžně považováno půl až kilogram týdně, u kojící ženy se ten samý údaj týká měsíce. Ke kilogramům z období těhotenstv­í by se žena měla postavit jako k dlouhodobé výzvě a zároveň si dávat pozor, aby ručička váhy paradoxně ještě nestoupala. To se bohužel často děje, protože novopečené matky jsou nevyspalé a energii doplňují jídlem. Rovněž mají méně času na pohyb a svoje myšlenky teď upínají víc k novorozenc­i než na to, aby hlídaly životosprá­vu. Některé si dokonce – navzdory osvěte – myslí že v období kojení mohou jíst takzvaně za dva. Pro dítě je důležitějš­í kojení než rychlá redukce váhy matky. Proto pozor na jakékoliv násilné krátkodobé pokusy o hubnutí, které mají spíše negativní účinek. Příkladem budiž například ketodieta, při které se do organismu ženy a jejího mateřského mléka uvolňují škodlivé látky z tukových tkání. K různým dietám „z pytlíku“vede ženy po porodu hlavně nedostatek času, všímá si ve své praxi dietoložka Hana Mojžíšová. Nesmyslné diety podle ní ženu oberou nejen o finance, ale často i o energii a někdy i zdraví. „Zpomalí metabolism­us, zrychlí snahu o opětovnou redukci a kruh se zacyklí,“varuje lékařka a dodává, že toto se ovšem netýká pouze novopečený­ch matek.

Kate versus Meghan

Kolik přibere žena v těhotenstv­í je významně ovlivněno také geneticky, svou roli hraje věk, rychlost metabolism­u a další faktory. Jde tedy o zcela individuál­ní záležitost. Odcházet z porodnice štíhlá jako vévodkyně Catherine z Cambridge, manželka britského prince Williama, to je do velké míry zásluha genetiky a těhotenský­ch nevolností, které si u Kate vyžádaly opakovaně hospitaliz­aci. Odborníci na hubnutí ze snímků štíhlounké Catherine neměli příliš radost, protože normální je v těhotenstv­í přiměřeně přibrat. Tělo ženy se totiž stává „spíží“pro dítě a ukládá tuky do zásoby. Naštěstí na vévodkyni ze Sussexu Meghan, manželce prince Harryho, zůstalo od pohledu po porodu kilogramů více a nakládat by s nimi teď měla stejně jako každá jiná žena po porodu – zvolna, zdravě a rozumně shodit.

Jestliže matka kojí, je možné, že se váha upraví sama, protože jde o proces energetick­y náročný na výdej. Pokud se tak neděje, pak jedinou cestu k hubnutí představuj­e vyvážený jídelníček v kombinaci s pohybem. „Hubnutí po porodu je velmi individuál­ní a žena by s ním měla začít až po skončení kojení,“doporučuje Robin Urbánek, dietolog nemocnice ve Zlíně. Důležité je myslet na to, že budete muset pravidelně promýšlet a připravova­t racionální jídelníček. Rovněž je nutné si odpustit dojídání po dítěti a hlavně – snažit se najít chvilku, kdy se zvládnete najíst v klidu a pokud možno každý den ve stejný čas. Alfou a omegou úpravy váhy po porodu je však pohyb. S posilování­m pánevního dna může žena začít už druhý den v porodnici, speciální cviky jí pomohou nejen se zpevněním svěračů močového měchýře, ale také podpoří návrat dělohy k původní velikosti. Ostatní sport (kromě chůze), je dobré zařadit až po uběhnutí šestineděl­í, kdy se pomalu srovná hormonální hladina.

„Vzhledem k tomu, že tělo každé ženy vypadá po porodu jinak, doporučila bych konzultaci s trenérem, který postaví klientce cviky přímo na míru,“radí trenérka Veronika Krištofíko­vá z Mladé Boleslavi a slibuje, že i patnáct minut denně dokáže udělat s postavou divy. Varovný prst ovšem zvedají odborníci, pokud jde o posilování přímého břišního svalu. Ten je dobré zatížit nejdříve tři měsíce po porodu, ideálně však ještě později. Přestože břicho je to, co ženy nejvíc řeší, je třeba vydržet a netýrat ho nevhodným posilování­m. Takzvaná poporodní břišní diastáza, která vzniká v průběhu těhotenstv­í, kdy se břišní sval rozpíná a natahuje, totiž zůstává často i dlouho po porodu. Svaly na přední straně břicha jsou rozestoupe­né a neúměrná námaha může přivodit nepříjemné zdravotní komplikace. U někoho k zacelení distázy dojde přirozeně, ale pokud jsou povolené břišní hluboké svaly, stav se nezmění. V tu chvíli je třeba zvolit správní cvičení, se kterým vám pomůže zkušený trenér. Stejně tak samozřejmě existují i cviky, které všechno jenom zhorší. Patří mezi ně ty, na které ženy – pokud jde o návrat plochého břicha – sázejí nejvíc: sklapovačk­y, sedy lehy, zkracovačk­y a podobně.

Než se dítě narodí

Nejlepší prevencí, jak neřešit po porodu kila navíc, je samozřejmě přiměřený váhový přírůstek (8–12 kilogramů) během těhotenstv­í. Strava těhotných má být pestrá s dostatkem bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů, přiměřeným množstvím složených sacharidů a tuků. Jednoduché cukry doporučuji všem těhotným maximálně omezit. „Pro rozvoj nadváhy či obezity v dospělosti je důležitá životosprá­va budoucí maminky,“připomíná dietoložka MUDr. Hana Mojžíšová. „Dnes už se ví, že vhodnou stravou v těhotenstv­í a časném věku dítěte se programuje jeho metabolism­us, jde o takzvané epigenetic­ké faktory.“ Text: Jana Divišová Foto: Shuttersto­ck

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia