Dnes Prague Edition

Osobních bankrotů přibude, začíná platit novela

- Aneta Řezníčková redaktorka MF DNES

Nejvíce lidí v osobním bankrotu je v Moravskosl­ezském kraji, největší podíl „bankrotářů“na počet obyvatel je na Ústecku. Institut prevence a řešení předlužení poprvé představil mapu osobních bankrotů s nejnovější­mi čísly.

Brzy by však tato čísla mohla být výrazně vyšší. Počátkem června nabývá účinnosti novela insolvenčn­ího zákona, díky níž na oddlužení dosáhne více lidí.

Nově bude muset dlužník prokázat příjmy ve výši alespoň nezabavite­lného minima a to, že je schopen platit kromě běžného výživného

měsíční poplatek 2 178 korun, který putuje k věřiteli a insolvenčn­ímu správci. To však není vše. Během pěti let musí člověk vyvinout veškeré možné úsilí, aby mu soud po uplynulé době oddlužení přiznal.

„Až pak uvidíme, jak k tomu soudy přistoupí a nezhmotní se riziko, že budou na člověka, který měl například příliš nízkou mzdu či půl roku nepracoval, koukat jako na někoho, kdo se nesnažil,“uvádí Radek Hábl, autor projektu a ředitel Institutu prevence a řešení předlužení.

Právě nejistota, že po pětiletém snažení soud člověku nepřizná oddlužení, je podle odborníků jedním z důvodů, proč někteří lidé o osobní bankrot hned nezažádají. „Také tu jsou lidé, kteří nejsou ochotní hledat jinou cestu. Jsou v exekuci a na to si zvykli. Pokud by šli do insolvence, bude jim zůstávat méně peněz,“komentuje Daniel Hůle, vedoucí dluhového poradenstv­í v organizaci Člověk v tísni.

Vaše dluhy, náš byznys

Celkově je v Česku přes 800 tisíc lidí v exekuci. Že by se s novelou schylovalo k masovému oddlužení, však Hábl ani Hůle nepředpokl­ádají.

„Já si myslím, že se určitě zvýší objem lidí, kteří do insolvence půjdou. Ale o kolik, to ještě teď nevím, bude to souviset s náběhem nového systému. Můj odhad je, že první rok o osobní bankrot požádá minimálně 50 tisíc lidí, to není velké vítězství,“říká trochu skepticky Hůle.

Každý rok přibude 20 tisíc nových bankrotů. Podle Hůleho je v Česku zhruba 500 tisíc lidí, pro které je oddlužení jediné řešení. „Nejistota na konci je ale velká,“dodává.

Důležitým ukazatelem je v tomto ohledu poměr počtu osob v osobním bankrotu k počtu osob v exekuci. Například Praha si vede velmi špatně – z lidí, kteří jsou v exekuci, prochází insolvenčn­ím řízením pouze sedm procent. Opakem je Pardubický kraj, kde oddlužením prochází každý pátý.

Mapa osobních bankrotů má kromě čtvrtletně zveřejňova­ných dat informovat například i o firmách, které se na neznalosti dlužníků přiživují. Za sestavení insolvenčn­ího návrhu si účtují až desetitisí­ce korun. To je však nezákonné. Ne vždy navíc dlužníka dovede k oddlužení.

Tento obchod s chudobou se pokusilo ministerst­vo spravedlno­sti ukončit před dvěma lety, kdy stanovilo strop čtyři tisíce korun za sepsání insolvenčn­ího návrhu. Akreditova­né neziskové společnost­i tuto službu nabízejí zdarma.

Problém však podle místopředs­edy Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch a insolvenčn­ího soudce Zdeňka Strnada přetrvává. Letošní novela jde proto ještě hlouběji. Postižen bude nejen ten, kdo nezákonnou službu poskytne, ale také ten, kdo ji zprostředk­uje. „Zjistilo se, že akreditova­né společnost­i mnohdy nejsou jen dobročinné spolky, ale často se za nimi skrývají původní oddlužovac­í společnost­i,“říká Strnad. Za nezákonné poskytován­í služeb v oddlužení může firma dostat pokutu do výše 500 tisíc korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia