Dnes Prague Edition

Kdo přijde místo Junckera

Merkelová proti Macronovi. Na novém šéfovi EK se neshodnou.

- Analýza Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Soupeři sotva vstřebali výsledky víkendovýc­h eurovoleb a v Bruselu už se rozjíždí bitva o nejvyšší posty v Evropské komisi, faktické „evropské vládě“.

Jde o hodně. O směřování evropské politiky v příštích pěti letech.

Premiéři a prezidenti členských zemí Unie se včera sjeli do belgické metropole, aby debatovali o výsledcích voleb, ve kterých oslabili lidovci (EPP) i socialisté (S&D). Ti už nemají většinu. Obě skupiny přesto zůstávají dvěma nejsilnějš­ími frakcemi v europarlam­entu.

Začala velká strategick­á hra. Zákopy mezi soupeři přitom nejsou úplně patrné. Souboj o budoucnost Evropy probíhá současně na dvou různých frontách.

Zaprvé je tu mocenský střet v europarlam­entu samotném.

Hraje se o vliv. Pravicový tábor, tedy lidovci argumentuj­í, že ve volbách se 180 křesly zvítězili. Z toho vyvozují nárok na vrcholné posty.

„Získali jsme ve volbách největší mandát ze všech stran,“zdůraznil pro list Politico Dara Murphy, irský volební manažer lidovců.

Vedle šéfa Komise, který by měl převzít místo dosluhujíc­ího Jeana-Clauda Junckera, jde také o to, kdo nahradí Italku Federicu Mogherinio­vou v čele evropské diplomacie. A kdo vystřídá Donalda Tuska jako šéfa evropských summitů.

Lídři většiny politickýc­h frakcí se včera podle předsedy dosluhujíc­ího europarlam­entu Antonia Tajaniho nakonec shodli, že do čela Komise by měl být nominován kandidát nejsilnějš­í frakce. Za lidovce je to bavorský politik Manfred Weber.

Proti nim stojí levicová frakce S&D, která doufá v pomoc liberálů (ALDE) i Zelených, takže společně by měli více hlasů (324).

Pokud se nedočká Weber hladkého schválení, ze stínu vystoupí kandidát socialistů, dosavadní místo

předseda Komise Frans Timmermans, který se dočkal v eurovolbác­h silné podpory od nizozemský­ch voličů. „Jeho šance vzrůstají,“tvrdil představit­el socialistů Udo Bullman. Systém předem dohodnutýc­h volebních lídrů, kteří se stanou po volbách kandidáty do čela Komise, je podle Tajaniho jasný a transparen­tní. Přesto se dají mezi poslanci očekávat ještě ostré debaty. A to není stále vše.

Poražený Macron dominuje

Zadruhé je tu i střet mezi parlamente­m a lídry členských zemí. Ten zřetelně krystalizo­val během včerejšího bruselskéh­o setkání evropských premiérů a prezidentů.

V jádru jde o to, zda ponechat obsazování funkcí v Komisi na europarlam­entu a jeho systému dopředu známých kandidátů typu Webera či Timmermans­e. Takovou variantu podporuje německá kancléřka Angela Merkelová.

Proti tomu vystupuje razantně francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Odmítá automatick­ou nominaci kandidátů.

Tvrdí, že nejprve je třeba dohodnout přesné kontury příští evropské politiky. Stanovit, jaké úkoly přesně bude Komise mít.

Teprve na základě těchto priorit je podle Macrona možné vybrat konkrétníh­o kandidáta. Během včerejšího setkání jmenoval hlavní cíle, které by měla Unie v příštích le

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia