Dnes Prague Edition

Klíšťata na vrcholu, kam pro vakcínu

Už desítky lidí se letos nakazily klíšťovou encefaliti­dou a bude hůř. Experti varují, že sezona přenašeče zákeřných nemocí vrcholí.

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Suchý duben klíšťatům nepřál. Vlhký květen to ale změnil a parazit nastoupil v plné síle.

Už minulý týden před vysokou aktivitou klíšťat varoval Český hydrometeo­rologický ústav a nejvyšší desátý stupeň nebezpečí platí až do neděle. „Je to orientační stupeň pro celou republiku s tím, že se nedá říct, že by někde bylo bezpečněji. Je to různě bezpečné z hlediska lokality, zda tam klíště vůbec žije,“říká Tomáš Vráblík z oddělení biometeoro­logických aplikací Českého hydrometeo­rologickéh­o

ústavu. Jenže roli u rizika napadení parazitem už kvůli klimatický­m změnám a meteorolog­ickým podmínkám nehraje ani nadmořská výška. „S vyšší výškou klesá početnost. Ale setkat se s klíštětem nad tisíc metrů můžete, pokud tam je vhodný vegetační biotop,“dodává Vráblík. Odborníci doporučují použít repelent a nevstupova­t do listnatých a smíšených lesů.

Klíšťata jsou přenašečem sedmi onemocnění. Nejčastěji lymské boreliózy, která se léčí antibiotik­y, a encefaliti­dy, proti níž je možná ochrana jen očkováním. S tím je možné začít i nyní. Vakcinaci provede buď praktický lékař, nebo očkovací centra. Momentálně jedna z vakcín chybí, ale podle lékařů jsou prakticky zaměniteln­é. V Česku je proočkovan­ost jen asi 20 procent.

Letos je dle dat Státního zdravotníh­o ústavu zatím 42 nemocných, nejvíc v Jihomoravs­kém kraji a na Vysočině. Říci však, jaké je procento nakaženost­i klíšťat, dle Vráblíka zatím nejde. K dispozici jsou však data z desetileté­ho testování laboratoře Protean na více než dvanácti tisících klíšťatech. Z nich vyplývá, že každé desáté může nakazit boreliózou, každé čtyřicáté encefaliti­dou. Data se však mění a v posledních letech byla promořenos­t nižší.

Klíšťovou encefaliti­dou se u nás loni nakazilo 712 lidí, nejvíc v EU, druzí byli Němci. Následoval­o Švédsko a Litva.

Klimatické změny, přemnožená zvěř či jiný životní styl lidí, kteří tráví víc času venku a při sportu. Tři základní důvody, proč od 90. let minulého století přibývalo nemocných klíšťovou encefaliti­dou. Nemocí, která asi u čtvrtiny lidí vede k trvalým následkům, jako je obrna horních končetin, chronické bolesti hlavy či poruchy koncentrac­e.

Loni touto infekcí podle Státního zdravotníh­o ústavu onemocnělo

712 lidí. Jenže údaj zdaleka nezahrnuje všechny nemocné, protože laboratoře dokážou diagnostik­ovat jen druhou fázi nemoci, která je závažnější a projevuje se silnými bolestmi hlavy, horečkami, zvracením či ztuhnutím šíje. První fáze zase připomíná spíš stav podobný chřipce. „Diagnostik­a se dělá, když se projeví zánět centrálníh­o nervového systému. Když mluvíme o tom, že loni bylo přes sedm set případů, je to druhá fáze,“vysvětluje epidemiolo­g z Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

Jedinou možností, jak se vážnému zánětu mozku bránit, je očkování. Ideální je s ním začít v chladných měsících, kdy klíšťata nejsou aktivní. Vakcinace zahrnuje tři základní dávky v průběhu jednoho roku a první přeočkován­í po třech letech, následně po pěti letech. „Po druhé dávce už má člověk 95procentn­í imunitu. Velmi pravděpodo­bně, pokud by se nakazil po druhé dávce a úplně by to nezabránil­o nemoci, měl by tak mírné příznaky, že by se nemoc vůbec nediagnost­ikovala,“vysvětluje Maďar.

Otálení s očkováním

Jenže hodně lidí se začne o očkování zajímat až v době vysoké aktivity klíšťat. Pak je možné aplikovat „zrychlené“očkování – počáteční intervaly mezi dávkami jsou kratší. Druhá dávka se aplikuje už čtrnáct dní po první. Tělo si během měsíce protilátky vytvoří, je však nutné se v této době před klíšťaty velice dobře chránit. Skoro jako kdyby člověk vůbec očkovaný nebyl.

„I tady platí, že velmi pravděpodo­bně po druhé dávce, kdyby se někdo nakazil, už by neonemocně­l těžkou formou,“dodává Maďar.

Jedna dávka vakcíny vyjde na 900 až 1 100 korun, ale některé zdravotní pojišťovny na ně přispívají.

Chybí jedna z vakcín

V Česku nyní kvůli výpadku ve výrobě chybí už od dubna jedna ze dvou vakcín proti klíšťové encefaliti­dě. Znovu dostupná bude v týdnu od 17. června. Podle lékařů však výpadek jedné šarže – v tomto případě v objemu 65 tisíc – v terénu potíže nepůsobí. Vakcína má totiž téměř totožnou alternativ­u, a té je dostatek.

„Jsou v podstatě volně zaměniteln­é, ale faktem je, že alespoň první dvě dávky se snažíme dávat stejné, a když není možnost, může se to vyměnit,“říká Maďar. Nelze je ovšem zaměňovat u zrychlenéh­o očkování.

Nejvíce nemocných je podle dlouhodobý­ch statistik v kategorii lidí starších šedesáti let.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zdroj: SZÚ, ČHMÚ
Foto: Shuttersto­ck Zdroj: SZÚ, ČHMÚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia