Dnes Prague Edition

„Se Zemanem máme na zlo stejný názor“

- — Ondřej Leinert

Ministr kultury Antonín Staněk se včera novinářům vyhýbal. Schůzku s Milošem Zemanem ani další setrvání ve funkci, kde ho nechce vlastní strana ani řada kulturních osobností, komentovat napřímo nechtěl. Nakonec však odpověděl na dotazy MF DNES zaslané e-mailem.

Cítíte od prezidenta podporu, že vás podrží, i pokud premiér doručí na Hrad návrh na vaše odvolání?

Od pana prezidenta samozřejmě podporu cítím a přirozeně si jí velmi vážím. Bohužel jsem ale přesvědčen, že mé úsilí ustoupilo jiným politickým zájmům namísto racionální­ho přístupu a strategick­ého řešení situace. Nechtěl bych se k tomu blíže vyjadřovat.

I když vás prezident podrží ve funkci, není to otázka týdnů?

Ptáte se mě na rozhodnutí jiných lidí, co by bylo, kdyby se zachovali tak, či onak. Těžko odpovědět, pouštěl bych se do spekulací.

Jaký máte ze setkání s prezidente­m pocit?

Každého setkání s panem prezidente­m si vážím a vždy mě překvapuje, jak je detailně informován a jak pečlivě sleduje, co se děje, a především jakou má schopnost vidět věci v hlubších souvislost­ech a kontextu. Má velmi vyhraněný názor na dobro a zlo a v tomto ohledu, troufám si tvrdit, mluvíme stejnou řečí.

Jaké teď máte vztahy s kolegy z ČSSD, kteří chtějí váš konec?

Skuteční přátelé zůstali přáteli a nepřátelé překvapivě nepřáteli. Politika už je taková. S tím do ní musíte jít a umět přijmout nejen porážku, ale právě i to prozření vůči některým jednotlivc­ům.

Zůstal byste ministrem i za situace, kdyby Jan Hamáček řekl, že buď skončíte, nebo ČSSD odejde z vlády?

Spekulace rád přenechám vám. Opravdu mi nepřísluší takovou situaci komentovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia