Dnes Prague Edition

Spor o dotace: „Nic se vracet nebude“

Tajný návrh zprávy z Bruselu: Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Premiér to odmítl

- Eva Pospíšilov­á Jakub Pokorný Čtyři požadavky

Auditoři Evropské komise ukončili šetření možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a souběhu jeho politické a ekonomické moci. Do České republiky poslali předběžný návrh auditní zprávy, podle něhož o střet zájmů jde.

Nyní se ke zprávě vyjádří česká ministerst­va financí a pro místní rozvoj. Pak se zpráva, která se může změnit, vrátí do Bruselu, kde se definitivn­ě rozhodne, jestli je, nebo není Babiš ve střetu zájmů.

O obsahu dokumentu, který měl zůstat v režimu důvěrný až do uzavření celého případu, informoval­y jako první Hospodářsk­é noviny.

Okamžitě tím vyvolaly pozdvižení na politické scéně. A jednání Sněmovny, která měla řešit změny v elektronic­ké evidenci tržeb, paralyzova­la vášnivá diskuse na téma, zda Česká republika bude muset vracet dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2017.

Právě tehdy Babiš vložil kvůli možnému střetu zájmů své společnost­i do svěřenskéh­o fondu. Přesto údajně podle auditorů existuje podezření, že i tak dál své podniky kontroluje. Jaká částka by se měla vracet, není zatím jisté, ale spekuluje se o 160 milionech korun. Hospodářsk­é noviny odhadují více než 280 milionů.

Premiér už včera to, že by se do Bruselu měly vracet peníze, striktně

odmítl. „Já jsem neporušil ani české, ani evropské zákony, a jsem proto šokován, že některá média už zase vykládají, že se bude něco vracet. Nebudou se vracet žádné peníze,“hřímal ve Sněmovně od řečnického pultíku.

Pak zaútočil na novináře: „Teď vám ukážu, jak to funguje. Dneska jsou titulky – známá kyperská firma Seznam – ‚Babiš je ve střetu zájmů a Česko musí vrátit dotace pro Agrofert, rozhodl Brusel‘. Sprostá lež! Sprostá lež.“Servítky si ovšem nebral ani k poslancům v jednacím sále. „Já chápu, že nemáte žádná témata, že zase ten Agrofert. Kdyby nebylo Agrofertu a Čapího hnízda, co byste dělali? Jste úplně mrtví! Nemáte, o čem mluvit! Nemáte žádný program! Co byste tady povídali?“

V závěru svého projevu politiky vyzval, aby zkusili dělat spíš něco pro lidi, a ne jen kopat do něj. Poté premiér z jednacího sálu odešel. Předseda STAN Vít Rakušan na Babišův odchod reagoval slovy: „Já tady k prázdné židli mluvit nebudu.“Schůze tedy skončila předčasně, formálně proto, že ČSSD si vzala poradní přestávku.

Předsedové opozičních stran kromě SPD následně vystoupili se čtyřmi požadavky. Vlažně se k nim přidala i sociální demokracie. Mimo jiné chtějí zveřejnění zprávy a projednání na úterní schůzi. Piráti sice mluvili o vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, ale nakonec vyčkají. „Hlasování by byl až finální krok,“vysvětlila jejich mluvčí Karolína Sadílková.

Ačkoli vláda včera od opozice a sociální demokracie dostala čtyřbodové „ultimátum“, zdá se, že i tuto páteční kauzu vláda ustojí.

Čtyři body jsou následujíc­í: – zveřejnit auditní zprávu o 71 stranách, která do Česka dorazila, – svolat k tématu schůzi na úterý, – zastavit dotace pro Agrofert, – zajistit, aby odpověď na zprávu do Bruselu nepsali ministři za ANO, ale za ČSSD.

Zpráva totiž dorazila na ministerst­va financí a pro místní rozvoj, která jsou pod kontrolou ANO.

V nejtěžší schizofren­ní situaci je samozřejmě ČSSD, která se přidala k opozici, přestože je zároveň v ostřelovan­é vládě. Navíc ji oslabuje paralelně běžící spor o ministra Antonína Staňka. „Je to problém hnutí ANO – ne vlády nebo ČSSD,“stojí nicméně ve stanovisku ČSSD k evropské zprávě.

Zpráva je ve vyhrazeném režimu a jen tak zveřejnit ji nejde. Co když tedy ANO podmínky nesplní? „To je předčasné,“odvětil včera před Sněmovnou předseda klubu sociální demokracie Jan Chvojka a spěšně se vzdaloval. V zájmu sociální demokracie s jejími preference­mi a vyschlou stranickou pokladnou však určitě není páchat nějaké harakiri a podřezávat větev pod vládou směrem k předčasným volbám.

Poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna sice není ve vedení strany, ale náladu u oranžových vystihl možná otevřeněji než Chvojka. „My nejsme jako Piráti, my si počkáme, co v té zprávě bude, a uvidíme,“prohlásil klidně Foldyna. A bylo na něm vidět, že i když se nedočká, tak se svět asi nezboří.

Vládní ANO si ze zmíněných čtyř bodů těžkou hlavu už vůbec nedělá. Místopředs­eda hnutí Jaroslav Faltýnek na otázku, jak na ně zareaguje, prostě odpověděl: „Já jsem je neslyšel, já nevím.“V té době už byly zveřejněny ve všech médiích několik hodin.

Hrozba nedůvěrou vládě

Piráti „chřestili zbraněmi“celkem hlasitě a nechali se slyšet, že zvažují vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Pro pořádek, na sesazení Babišova kabinetu by nestačily ani všechny opoziční hlasy plus hlasy ČSSD (je potřeba 101 hlasů), protože ANO s SPD a komunisty má pořád většinu.

I SPD ukázala určité znepokojen­í slovy, že kdyby se střet zájmů potvrdil, „byl by to skandální podraz na celé podnikatel­ské prostředí“. O dalším postupu rozhodne, až se seznámí se zprávou.

Komunisté byli včera jediní v absolutním klidu a podpořili vlastně jen „požadavek číslo 2“. „Klub KSČM podpoří v úterý zařazení nového bodu a postup striktně podle zákona a mezinárodn­ě právních závazků, kterými je potřeba se v EU řídit,“odepsal předseda strany Vojtěch Filip. Prozatím to tedy vypadá na jediné pokračován­í kauzy – řečnické cvičení opozičních lídrů na úterní schůzi Sněmovny.

Piráti: Hlásit se to musí...

Na Babišův údajný střet zájmů upozornili Brusel loni Piráti a organizace Transparen­cy Internatio­nal. Ta poukázala na to, že ve slovenském Registru partnerů veřejného sektoru je Babiš stále uveden jako ovládající osoba společnost­i Agrofert.

V zemích EU od loňského srpna platí nová, přísnější pravidla. Klíčové pasáže jsou obsaženy v prvním a třetím odstavci článku 61. V nich stojí, že veřejně činní lidé podílející se na plnění rozpočtu se zdrží jakéhokoli jednání, jež by mohlo uvést jejich zájmy do střetu se zájmy Unie.

Po podnětu Transparen­cy Internatio­nal v prosinci loňského roku Evropská komise zastavila proplácení evropských dotací pro holding Agrofert a Evropský parlament přijal rezoluci, kde požaduje rychlé a kvalitní řešení střetu zájmů českého

premiéra. Ministerst­vo financí žádosti do EU přestalo posílat. Bruselu nepředloži­lo podle serveru iROZHLAS.cz k proplacení mimo jiné stomiliono­vé dotace na projekt linky na toastový chléb Penam. I tato dotace už ale byla vyplacena ze státní kasy. V Česku totiž funguje systém předfinanc­ování. Děje se to tak, že žadatel se přihlásí o dotaci, a když splní podmínky, je mu proplacena nejprve z českého státního rozpočtu. Evropská unie pak sumu zpětně Česku dorovná.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? „Je to hysterie“Premiér Andrej Babiš na schůzi Sněmovny reagoval na informace o výsledku auditu Evropské komise kolem dotací pro Agrofert. Označil je za hysterii, opozice prý jiné téma než Agrofert nemá.
Foto: Profimedia.cz „Je to hysterie“Premiér Andrej Babiš na schůzi Sněmovny reagoval na informace o výsledku auditu Evropské komise kolem dotací pro Agrofert. Označil je za hysterii, opozice prý jiné téma než Agrofert nemá.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka
Vít Rakušan, předseda STAN — Eva Pospíšilov­á
Miroslav Kalousek, TOP 09
Marek Výborný, KDU-ČSL ?? Byť jsme v koalici s hnutím ANO, tak nejsme slepí. Nejsme slepí, ani co se týče této věci.
Já tady k prázdné židli mluvit nebudu. Pan premiér se opět ukázal jako srab! Díky.
Jedná se o jeho problém, jeho osobní problém, a odkráčí středem. Ještě zapomněl zhasnout. My budeme dál pracovat pro lidi, protože nechceme, aby platili stamiliono­vé dotace hamižnému premiérovi.
šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka Vít Rakušan, předseda STAN — Eva Pospíšilov­á Miroslav Kalousek, TOP 09 Marek Výborný, KDU-ČSL Byť jsme v koalici s hnutím ANO, tak nejsme slepí. Nejsme slepí, ani co se týče této věci. Já tady k prázdné židli mluvit nebudu. Pan premiér se opět ukázal jako srab! Díky. Jedná se o jeho problém, jeho osobní problém, a odkráčí středem. Ještě zapomněl zhasnout. My budeme dál pracovat pro lidi, protože nechceme, aby platili stamiliono­vé dotace hamižnému premiérovi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia