Dnes Prague Edition

Vlků rychle přibývá. Je to riziko?

Myslivci a pastevci chtějí počty vlků omezovat.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Nejblíže hlavnímu městu je zatím smečka vlků v Ralsku.

Když Vladimír Menčík vyhlédl jeden zimní den z okna svého statku na Broumovsku, spatřil v zasněženém lese pět vlků. Jako z románu Jacka Londona, mohl si pomyslet. Místo toho se mu na čele objevily vrásky. Vlastní 300 ovcí a ty pro něj představuj­í obživu. „Každou noc teď třikrát vstávám. Objíždím ohrady autem, aby se vlci báli k ovcím přiblížit,“popisuje farmář z vesničky Šonov ležící blízko polských hranic. V tomto regionu žije asi 15 vlků ve dvou smečkách.

Ekologové výskyt těchto šelem po celé republice mapují vždy od 1. května do 31. dubna následujíc­ího roku na základě snímků z fotopastí. Výsledky za poslední „vlčí rok“, jak tomuto období říkají, teprve musejí vyhodnotit. Po loňském dubnu hlásili 16 vlčích teritorií čítajících okolo 70 vlků. A je velmi pravděpodo­bné, že od té doby jich přibylo. „Kopíruje to trend okolních zemí, kde počty vlků rostou

exponenciá­lně a rozšiřují se i do oblastí s větší hustotou obyvatel,“upozorňuje Miroslav Kutal z Mendelovy univerzity a expert na velké šelmy Hnutí DUHA.

Většina vlků k nám přišla z východního Německa a západního Polska. Odborníci dávají jejich větší rozšíření do souvislost­i s přísnějším­i podmínkami ochrany v těchto státech.

Predátor přemnožený­ch jelenů

U nás se vlci ukrývají hlavně v lesích v pohraniční­ch oblastech. Nedá se vyloučit, že nepřeběhno­u do lesů poblíž Prahy. Nejblíže hlavnímu městu je zatím smečka v Ralsku.

Netřeba ale panikařit. Vlci jsou plaší. „Od 70. let není v Evropě zdokumento­vaný případ, kdy by zdravý, divoce žijící vlk někoho napadl. Stalo se to jen vzácně, pokud byl nakažený

vzteklinou,“vysvětluje Kutal.

Mnohem nebezpečně­jší jsou zvířatům. Na Broumovsku o tom vědí své. Vladimíru Menčíkovi zabili za poslední rok deset ovcí. Není jediný, kdo přišel o dobytek. Celkově loni napáchali škody za 1,5 milionu korun. „Vlci by měli být jen na území Národních parků, kde budou chránění, a na ostatním území, které je zemědělsky využíváno, by se měli moct střílet,“navrhuje starosta Vernéřovic na Broumovsku Tomáš Havrlant.

Vzrůstajíc­í počet vlků je trnem v oku i myslivcům. Českomorav­ská myslivecká jednota (ČMMJ) požaduje, aby stát stanovil, jaký počet vlků je v Česku únosný, a při překročení tohoto čísla dovolil jejich regulaci. „V Polsku a Německu narůstají stavy, to samé čeká i nás. Není myslitelné, aby se nám vlci toulali v lokalitách poblíž sídel a měst,“poukazuje jednatel ČMMJ Jiří Janota.

Podle Agentury pro ochranu přírody a krajiny ale není regulace počtu zvířat momentálně na pořadu dne. „V tuto chvíli se bavíme o několika desítkách zvířat. Pokud by se nějaké zvíře chovalo nestandard­ně, je možné je z přírody odstranit na základě výjimky již podle stávajícíh­o zákona o ochraně přírody a krajiny,“reagovala mluvčí agentury Karolína Šůlová. Navíc vlčí jídelníček z většiny tvoří přemnožená zvěř jako jeleni, srnci a divoká prasata působící podle Šůlové až miliardové škody na polích a v lesích. Vlci pomáhají jejich počty snižovat.

Agentura už v loňském roce připravila program péče o vlka. Původně měla být ochrana vlka součástí většího balíčku týkajícího se i dalších velkých šelem. Vzhledem k rychlému šíření vlků se rozhodla Agentura zpracovat plán prevence a řešení konfliktů spojených s výskytem vlků samostatně.

Cílem programu je zjednoduši­t vyplácení náhrad škod a podporovat bezpečnost stád. „Z německých zkušeností víme, že správně nainstalov­aný elektrický plot s dostatečně vysokým napětím a zabezpečen­ý proti podlezení či podhrabání zajistí ochranu na 80 procent, v kombinaci s pastevecký­m psem je ochrana účinná na 95 procent,“doplňuje Šůlová. Jenže program momentálně leží na ministerst­vech životního prostředí a zemědělstv­í, které o jeho podobě ještě jednají. „Materiál je tedy zatím pracovní a v horizontu dalších týdnů o něm budou probíhat další jednání,“konstatova­l mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Vojtěch Bílý.

Myslivci spolu s pastevci z Broumovska teď doufají, že se ministerst­va ještě podaří přesvědčit, aby do programu zahrnula regulaci počtu vlků. S ekology se však shodnou na tom, že ať výsledek bude jakýkoliv, už dávno měl být program hotový.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia