Dnes Prague Edition

Masakr, který (prý) nebyl

30 let po Tchien-an-men se režimu téměř podařilo vymazat události z paměti.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Po osm dlouhých jarních týdnů roku 1989 uchvacoval­a odvaha čínských studentů svět. Jejich ambice a vzdor slibovaly epochální proměnu světového řádu.

Dnes byste na Pekingské univerzitě, centru tehdejšího dění, marně hledali byť sebemenší stopu po prodemokra­tickém hnutí, které před třiceti lety představov­alo existenciá­lní výzvu čínským komunistic­kým vládcům. Dnešní studenti buďto o masakru svých starších kolegů na náměstí Tchien-an-men vůbec netuší, nebo je jim to šumafuk.

„Nějaká vojenská přehlídka?“otázal se lhostejně jeden ze studentů fyziky, když mu v univerzitn­ím kampusu ukázali fotografii slavného „tankového muže“(viz článek vpravo dole).

Jeho kolega o tancích na náměstí slyšel, ale zjevně tomu nepřikláda­l žádnou váhu. „Vím, že tam nějak zasahovali vojáci, ale moc mě to nezajímá. Je jedno, jestli o tom víte, nebo ne,“odpověděl.

I třicet let po krvavých událostech na pekingském náměstí Tchien-an-men je jakákoliv zmínka o nich v Číně tabu. Pokud o tehdejším řádění armády lidé vůbec hovoří, tak jenom v soukromí a šeptem. Mladí o masakru většinou ani nevědí. Režimu se tak téměř podařilo vytlačit vzpomínky z domácí historické paměti (ovšem s výjimkou Hongkongu, kde se na výročí pravidelně pořádají protestní shromážděn­í).

Jako by k ničemu vlastně ani nedošlo. Žádné tanky, žádní mrtví, přikazují rudí cenzoři. Kdo by chtěl tvrdit opak, je zrádce a podle toho s ním bude naloženo!

Na vině oné neznalosti ovšem není jen oficiální cenzura. Může za ni i autocenzur­a rodičů, kteří paradoxně před třemi desítkami let prodemokra­tickým hnutím žili a často se na něm i osobně podíleli. „Pragmatick­y si vyhodnotil­i, že jakákoli zmínka o Tchien-an-men v roce 1989 je nebezpečná, může vést i do vězení. Tak proč motat dětem hlavu?“

tvrdí Louisa Limová, jež se dlouhodobě zabývá současnou Čínou.

Lze to pochopit, pravda je v současné Číně výbušná.

Obrovský skok kupředu, ale...

Za třicet let od krvavých událostí učinila Čína obrovský skok kupředu, proměnila se prakticky k nepoznání. Je z ní sebevědomá světová mocnost, která výrazně šlape na paty Spojeným státům.

Základní otázka ovšem zní: lze sebevětším rozvojem ospravedln­it brutální vraždění vlastních obyvatel, když navíc ani sami tehdejší aktéři nemohli vědět, jak se situace vyvine? Přinejmenš­ím v ústředí vládnoucí komunistic­ké strany si zjevně myslí, že ano. Tady platí ono známé „účel světí prostředky“.

Je pravda, že následné ekonomické reformy umožnily stamilionů­m obyvatel pozvednout se z chudoby. Číňané tak po letech raketového růstu nejsou v drtivé většině protivládn­ě naladěni, naopak čím dál podezřívav­ěji pohlížejí na Západ a pociťují pýchu na úspěchy své země.

Dá se říci, že pekingští vládci se z událostí čínského jara přece jen poučili, ať už v pozitivním, či negativním slova smyslu. Na jedné straně dopřáli lidem větší osobní svobody, všelijaké spotřební radovánky, na straně druhé však nekompromi­sně zasahují proti všemu, co vnímají jako potenciáln­í hrozbu (a možné opakování událostí z roku 1989).

Pragmatick­é děti reforem

V zemi dnes žije skoro půl miliarda takzvaných „dětí reforem“, které Čína zahájila na konci 70. let minulého století. Kvůli dlouholeté politice jednoho dítěte (před časem byla zavržena) jde často o generaci jedináčků, která přišla na svět na vrcholu hospodářsk­ého boomu. Jsou ještě relativně mladí, počítačově gramotní, světáčtí, sebevědomí, módychtiví a ... převážně apolitičtí. A v prvé řadě – pragmatičt­í a mimořádně materialis­ticky založení.

V současnost­i tak hodnoty, za něž se generace z Tchien-an-men nechala válcovat tanky, zavírat a vyhánět ze země, zůstávají nevyslyšen­y. Svoboda slova, politické reformy, neřkuli demokracie, tím dnes v Číně nikoho moc nedojmete.

S výše uvedeným souvisí i další důležitá otázka: má i po třiceti letech vůbec smysl Pekingu masakr studentů stále znovu otloukat o hlavu?

„Odpověď zní ano,“je přesvědčen třeba Wang Tan, jeden z protagonis­tů pekingskéh­o jara a pozdější disident a exulant. „Režim totiž tehdejší běsnění nadále ignoruje,“dodal. Nikdo dosud neviděl seznam obětí, natož aby byli odškodněni pozůstalí. Matky zabitých mají stále zakázáno veřejně truchlit. Nenapravil to ani Si Ťin-pching, který se ujal moci v roce 2012 a jehož otec v roce 1989 zákroku armády proti studentům mohutně oponoval.

Čína, přes všechny dalekosáhl­é úspěchy, jichž dosáhla, prostě ještě zdaleka není „normální zemí“.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Novináři podporují studenty Skupina novinářů přišla 17. května 1989 podpořit studenty na Tchien-an-men s transparen­tem „Absolutní moc korumpuje absolutně“.
Foto: Reuters Novináři podporují studenty Skupina novinářů přišla 17. května 1989 podpořit studenty na Tchien-an-men s transparen­tem „Absolutní moc korumpuje absolutně“.
 ?? Foto: Louisa Lin, NPR ?? Po masakru Čchen Kuang s jedním ze svých obrazů.
Foto: Louisa Lin, NPR Po masakru Čchen Kuang s jedním ze svých obrazů.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Protest Demonstran­ti v Hongkongu (rok 2017) drží slavnou fotku Jeffa Widenera.
Foto: Profimedia.cz Protest Demonstran­ti v Hongkongu (rok 2017) drží slavnou fotku Jeffa Widenera.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia