Dnes Prague Edition

Jak se kalí Klausova strana. Či vlastně hnutí

- Petr Kolář reportér MF DNES

Byla to jedna z posledních kapek, která v polovině března vedla k jeho vyloučení z ODS. V rozhovoru pro Parlamentn­í listy Václav Klaus mladší kromě jiného řekl, že nebude volit kandidátku své tehdejší strany v Evropských volbách, protože bude v době jejich konání v Itálii.

Skutečně tam odjel. Od 11. května

do neděle tam totiž probíhá slavný závod Giro d’Italia a vášnivý cyklista Klaus nejen sledoval závodníky, ale podle fotek na svém Facebooku tam na kole jezdil i sám.

Mezitím ovšem v Praze finišují přípravy na představen­í jeho chystané nové pravicové strany, které by mělo za účasti několika desítek lidí z celé země proběhnout 10. června v kongresové­m sále nedaleko luxusního pražského mrakodrapu V Tower. Přesněji řečeno, mělo by prý jít o politické hnutí.

Sám Klaus do té doby nechce o svém politickém projektu mluvit. Podle informací MF DNES ale se svými spolupraco­vníky uplynulé týdny zasvětil hledání lidí do regionální­ch kanceláří a také lovení známých osobností, které by se na jeho hnutí podílely nebo v něm rovnou figurovaly.

„Je v tom velký entuziasmu­s. Pracujeme, připravuje­me a uděláme to našim soupeřům těžké. Nechte se překvapit,“řekl Václav Klaus s tím, že víc o projektu nyní mluvit nechce.

Ve svých oborech by mu tak měli pomáhat například kardiochir­urg Jan Pirk či lékař a bývalý poslanec ODS Boris Šťastný, ekonomka Markéta Šichtařová či šéf Madety Jan Teplý starší.

Spolupráci naopak odmítl třeba historik a spisovatel Vlastimil Vondruška, ale s tím, že Klausův projekt podporuje.

V novém hnutí má mít postavení také otec Václava Klause, bývalý prezident. Ten by se měl stát garantem pro oblast zahraničí.

Ovšem jeho role by měla být menší, než by si asi sám Václav Klaus starší představov­al.

Pracujeme, připravuje­me a uděláme to našim soupeřům těžké. Nechte se překvapit.

Podle informací MF DNES k napětí mezi otcem a synem došlo už na samém začátku po vyloučení mladšího z ODS. Expreziden­t totiž chtěl, aby narychlo vytvořili kandidátku a zapojili se do evropských voleb. Václav Klaus mladší měl být podle těchto představ jedničkou kandidátky, jeho otec na posledním místě. Zbytek by doplnili lidmi spojenými s Institutem Václava Klause a jejich sympatizan­ty.

Jenže plán narazil. Zaprvé se jim nepodařilo sehnat vhodný „nosič“, tedy zaregistro­vanou stranu, pod jejíž hlavičkou by mohli kandidovat. Od Klausova vyloučení z ODS do registrace kandidátek totiž zbývalo jen pár desítek hodin času. Zadruhé do toho „hodil vidle“sám Klaus mladší, který o europarlam­ent nejevil zájem. Navíc podle zdrojů z jeho okolí nechtěl, aby byl hned od počátku tak silně spojován se svým otcem, s lidmi z institutu a někdejšími členy ODS, jeho sympatizan­ty. To prý Klause staršího trochu naštvalo.

„Lidi, kteří milují Václava Klause staršího, budou Vaška beztak volit. Je ale také docela početná skupina těch, kteří ho rádi nemají. Proto bude lepší, když zůstane trochu bokem,“popsal člověk blízký Klausovi mladšímu. I s vědomím toho, že se bývalý prezident zřejmě neudrží a bude chtít, aby jeho vliv v novém hnutí rostl.

Prozatím se otec se synem domluvili na tom, že bude oním „garantem pro oblast zahraničí“. V praxi by to prý mělo fungovat tak, že expreziden­t bude nadále cestovat po světě po konferencí­ch a setkávat se se světovými státníky typu maďarského premiéra Viktora Orbána. „Když se ho pak zeptají, na jaké partnery se s prosazován­ím svých myšlenek obrátit v Česku, prezident jim doporučí Vaška a jeho nové hnutí. Zároveň se prezident nebude plést do domácí politiky,“popsal svoji představu zdroj blízký Institutu Václava Klause.

Manažerské řízení shora

Klaus mladší po svém vyhazovu z ODS odmítl několik nabídek různých stran, aby si jejich strany komplet převzal a postavil se do čela kandidátky do eurovoleb. Takovou nabídku mu dal například Jiří Vítek ze strany Patrioti pro neutralitu. Klaus neměl zájem, Patrioti v čele s Vítkem ve volbách dostali 0,05 procenta hlasů.

„Vašek od začátku věděl, že do Evropského parlamentu nechce. Po vyloučení z ODS dostal tisíce mailů a zpráv na Facebook od lidí z celé země, aby něco udělal. Začal tedy objíždět regiony. Chce udělat občanské hnutí, které by ale mělo být řízeno manažersky shora,“popsal zdroj z okolí Klause mladšího. S tím, že většina zájemců bude nejprve registrova­nými příznivci, a až když se osvědčí, mohou se z nich stát členové. „Chceme tím zamezit přílivu vyhořelých manažerů, oblastních šíbrů a bývalých problemati­ckých ódéesáků,“popsal již citovaný zdroj.

V tuto chvíli má mít Klaus mladší ve svém projektu dva zaměstnanc­e, jedním z nich je jeho poslanecký asistent Daniel Kolář. Zároveň už si vytipoval a jmenoval dvanáct krajských koordináto­rů, jejich místa v Plzni a Karlovarsk­ém kraji by měla být obsazena v příštích dnech.

Vznikající hnutí sídlí v pražských Vysočanech ve stejném domě, kde působí Klausův think-tank Centrum pro občanské svobody. V jeho výboru sedí například ekonomka Hana Lipovská, která by se měla na politice nového hnutí také podílet. Spolu s Klausem mladším Centrum pro občanské svobody zakládal občanský demokrat z Prahy 6 a majitel PR agentury C&B Group Tomáš Jirsa.

Litr rumu za název

Jak se bude Klausův politický projekt jmenovat, se MF DNES zjistit nepodařilo, byť už je údajně vybraný. Sám poslanec na konci dubna na svém Facebooku vyzval, aby mu lidé nějaký navrhli: „Počasí má být nijaké – možná zůstanete doma. Napište mi prosím do komentářů, jak by se měla podle vás jmenovat nová strana, kterou zakládáme. Klidně blbosti, kreativitě se meze nekladou, vážně, cokoli vám připadne dobré. Výherce má u mě pak litr rumu!“napsal Klaus mladší. Tou dobou už ale prý pracovali zhruba se čtyřmi návrhy, z nichž posléze vybrali ten finální.

Zato už začínají prosakovat jména, která by se na hnutí Václava Klause mladšího měla podílet anebo v něm rovnou figurovat. K těm nejbližším bude patřit poslankyně Zuzana Majerová Zahradníko­vá, která z ODS odešla krátce po Klausově vyloučení. Kromě ní poslanec oslovil i některé další poslance a senátory, ale zřejmě bez většího úspěchu.

Na vytvoření poslanecké­ho klubu ve Sněmovně mu chybí ještě osm lidí. Z ODS se nejspíš v dohledné době už nikdo nepřidá. Námluvy s trojicí poslanců SPD okolo Lubomíra Volného Klausovi spolupraco­vníci odmítají. Stejně jako nějaké bližší zapojení lidí typu Martina Konvičky či Petra Hampla, kteří postupně prošli různými protiislám­skými či protiimigr­ačními uskupeními.

Valenta, Pirk a další

Sám Klaus mladší promluvil o lanaření některých senátorů, například podnikatel­e Ivo Valenty, který v horní komoře parlamentu reprezentu­je Stranu soukromník­ů. Valenta serveru Aktuálně.cz řekl, že sleduje „dění kolem vzniku případného nového politickéh­o hnutí Václava Klause ml., ale i do budoucna si zachovám svoji nezávislos­t“s tím, že chce i nadále zůstat v senátorské­m klubu ODS. Obdobně odpovídali i někteří další senátoři. Jenže podle zdrojů z Klausova okolí jsou s Valentou na nějaké formě spolupráce domluveni, podnikatel to jen nechce příliš veřejně ventilovat.

Další kategorií lidí, na které se Václav Klaus mladší zaměřil, jsou mediálně známé osobnosti. Jeho spolupraco­vníci líčí, že někteří z nich by mohli být garanty jednotlivý­ch programový­ch oblastí. Kardiochir­urg Jan Pirk pro zdravotnic­tví, Markéta Šichtařová pro ekonomiku, Jan Teplý starší z Madety pro zemědělstv­í.

Jenže tak snadné to asi nebude. „Když se mě na něco zeptá, rád mu se zdravotnic­tvím poradím. Rozhodně ale nebudu žádným vedoucím činitelem nebo garantem. Já už jsem starý, to mají dělat mladší. S politikou jsem si už užil dost,“ uvedl Pirk, jenž v předminulé prezidents­ké volbě pomáhal kandidátov­i Janu Fischerovi a po volbách pak řešil jeho obří dluhy.

„S Václavem Klausem mladším jsme předběžně mluvili o tom, že mu občas mohu poradit v ekonomický­ch otázkách coby externí poradkyně. Rozhodně ale nebudu zastávat žádnou volitelnou funkci,“konstatova­la Šichtařová. Janu Teplému z Madety se MF DNES dovolat nepodařilo.

Spisovatel Vlastimil Vondruška zase Klausovu nabídku stát se garantem pro oblast kultury odmítl. „Člověk by měl dělat, čemu rozumí. Umělci, kteří tvoří, by se neměli pouštět do správy věcí veřejných. Až na naprosté výjimky to nekončí dobře. To, že někdo píše knížky, ještě neznamená, že rozumí resortu kultury,“sdělil Vondruška MF DNES s tím, že myšlenky prosazovan­é Klausem podporuje.

Spor o krajské volby

Velký spor je zatím mezi Václavem Klausem mladším a jeho spolupraco­vníky o účast v příštích volbách, to znamená do krajů a do Senátu na podzim příštího roku. Klaus se jich údajně účastnit chce s argumentem, že „politická strana se musí účastnit voleb, nelze ji dva roky udržet s tím, aby se jich neúčastnil­a a všichni se jen ‚rozcvičova­li‘“. Jenže řada lidí z jeho okolí mu namítá, že volby do třinácti regionů jsou náročné. Nejen z hlediska vybudování krajských struktur a sehnání dostatečně zajímavých lidí na kandidátky, ale i proto, že je v tomto typu voleb se zavedenými stranami, hnutími a regionální­mi uskupeními velice snadné prohrát. A to by pro začínající politický projekt nebyl dobrý start. Prozatím Klaus mladší trvá na svém: voleb se zúčastnit.

Jak bude celý nový politický projekt vypadat, by mělo být jasnější po jeho představen­í přespříští pondělí 10. června. „Vašek má všechny předpoklad­y k tomu, aby vybudoval něco, co tady ovládne pravici na dlouhou dobu. Ovšem stejně tak má veškeré předpoklad­y pro to, aby to celé podělal. Tak uvidíme,“glosuje to pod podmínkou zachování anonymity člověk z jeho blízkého okolí.

Chceme zamezit přílivu vyhořelých manažerů, oblastních šíbrů a bývalých problemati­ckých ódéesáků.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dvě generace Klausů Lídrem hnutí bude Klaus mladší, ale podílet se na něm bude i Klaus starší. Foto: Anna Vavríková a Petr Topič, MAFRA
Dvě generace Klausů Lídrem hnutí bude Klaus mladší, ale podílet se na něm bude i Klaus starší. Foto: Anna Vavríková a Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia