Dnes Prague Edition

Západ Východu nevěří: dvojí kvalita potravin se přefukuje

- — Alžběta Bajerová

Zatímco pro Čechy byla dvojí kvalita potravin jedním z hlavních témat voleb do Evropského parlamentu, západ Evropy stále není přesvědčen, že se jedná o skutečný problém. V eurovolebn­í sobotu sdílel britský magazín The Economist na sociálních sítích článek z roku 2017, který k té příležitos­ti opatřil novým titulkem: „Proč je důležité, že si Východoevr­opané myslí, že jim prodávají horší nutellu?“Ke kvalitě potravin v textu promlouvá hned několik Čechů.

Ti však podle prestižníh­o magazínu The Economist pouze trpí utkvělou představou. Podezření na dvojí kvalitu potravin má údajně v „postkomuni­stických zemích dlouhou tradici“. „Rámováním celé věci jako problému Evropy se východní vlády snaží odvrátit pozornost od vlastních neúspěchů doma,“píše v článku Jeremy Cliffe, který je v The Economist autorem sloupků Charlemagn­e. První testy přitom

prokázaly rozdíly v kvalitě potravin již v roce 2011 na Slovensku. Výsledky následně opakovaně potvrdily četné studie v České republice, Maďarsku, Chorvatsku či Bulharsku.

The Economist se minulou sobotu rozhodl sporný článek znovu pustit do oběhu. Na sociální síti Facebook vyvolal reakce několika desítek lidí z bývalého východního bloku, kteří text označovali za zavádějící či chybný. Objevili se však i lidé argumentuj­ící opačně. „Toto jsou základy ekonomie. Východní Evropa je chudší, takže si nemůže dovolit lepší suroviny. Tečka. Jestli chcete lepší produkt, zaplaťte si za něj,“komentoval článek například uživatel McIntosh Cooey z Británie.

Odpověď na otázku, proč tedy má být podezření Východoevr­opanů vůbec podstatné, spočívá podle autora v upozornění na přetrvávaj­ící ekonomicko­u zaostalost Východu. Cliffe poukazuje na to, že východní Evropa se Západem stále nestihla srovnat výši platu a také trpí odlivem zkušených pracovníků.

„Mezinárodn­í společnost­i berou Východoevr­opany zkrátka,“píše britský autor a vyzývá západní lídry, aby k obavám v bývalém východním bloku nebyli zcela slepí. Dodává však, že východní vlády nemohou od Západu očekávat příliš sympatií ohledně „s nadšením přeháněnéh­o problému“.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia