Dnes Prague Edition

Kdo nahradí Mayovou?

„Zvládneme to líp.“Mezi britskými konzervati­vci začal závod o předsednic­tví strany a vlády.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Kandidátů na předsedu Konzervati­vní strany je víc než konzervati­vních poslanců. Tak se s nadsázkou mluví o závodě, do něhož se poté, co premiérka Theresa Mayová minulý týden ohlásila záměr rezignovat do 7. června, pustili členové její strany.

Oficiálně se dosud přihlásilo dvanáct poslanců. Největší šance se prozatím přisuzují Borisi Johnsonovi, bývalému starostovi Londýna. Působil ve vládě Mayové jako ministr zahraničí, než loni v červenci na protest proti premiérce rezignoval.

Nyní Johnson prohlašuje, že jeho cíl je jasný: vyvést Británii z Evropské unie za všech okolností, i za cenu tvrdého brexitu bez dohody, a to nejpozději do konce letošního října. Podle průzkumu mezi konzervati­vci si Johnsona do vedení strany přeje zhruba třetina z nich.

Kontroverz­ní 54letý politik je schopen oslovit širší základnu konzervati­vců – ale stejně tak dokáže mobilizova­t i své odpůrce. Ti už začínají s kampaní „zastavte Borise“ve prospěch jeho protikandi­dáta Michaela Govea, ministra životního prostředí a druhé tváře kampaně za odchod z EU.

Johsonovi může znepříjemn­it situaci ještě jedna věc: kvůli svým údajně lživým výrokům v brexitové kampani půjde před soud. Konkrétně za sliby, jak se do státní zdravotnic­ké služby NHS každý týden přesměruje 350 milionů liber, které Británie „ušetří“na zrušeném členství v EU. Johnsona žaluje britský podnikatel, který na soudní výdaje vybral prostředni­ctvím crowdfundi­ngu 200 tisíc liber.

Ministři proti ministrům

dřívější

Velké šance má vedle Johnsona současný ministr zahraničí Jeremy Hunt, který úřad převzal právě po Johnsonovi. Ten nejdřív podporoval setrvání Británie v EU, poté změnil názor. Doufá, že by se mu podařilo sjednotit rozhádané konzervati­vce i zkrotit „arogantní Brusel“, jak označil evropské vyjednavač­e.

Bez šancí nejsou ani bývalý ministr pro brexit Dominic Raab a ministr vnitra Sajid Javid.

Rezidenci v Downing Street chce převzít také bývalá ministryně práce Esther McVeyová nebo Andrea Leadsomová, která měla donedávna na starosti vládní agendu v dolní komoře. Obě opustily vládu na protest proti vyjednávac­í taktice Theresy Mayové. Očekává se, že další výrazní konzervati­vci svou kandidatur­u v následujíc­ích dnech ještě podají.

Quo vadis, Británie

Ještě donedávna byl středobode­m britské politiky posledních let brexit. Nyní to ale bude spíš otázka, kdo nahradí Theresu Mayovou ve vedení konzervati­vců. Nový předseda vedle dalšího postupu vyjednáván­í o vystoupení z EU určí také další směřování Británie jako celku a nepřímo ovlivní rozložení sil britských politickýc­h stran.

Mayová konzervati­vce opouští v rekordně špatném stavu. Zatímco ještě na podzim 2016 měla ona osobně podporu u 87 procent konzervati­vních voličů a 54 procent v rámci celé populace, nyní jsou tato čísla těžko uvěřitelná. V nedávných volbách do Evropského parlamentu britští konzervati­vci získali jen necelých devět procent hlasů a pouhá čtyři poslanecká křesla.

Většina kandidátů slibuje brexit i za cenu odchodu bez dohody, která by upravovala budoucí vztahy s Evropskou unií včetně těch obchodních. Pokud se tak stane, nebude to Theresa Mayová ani její předchůdce David Cameron, ale jejich ještě radikálněj­ší nástupce, kdo dá poslední ránu vztahům mezi Británií a Unií.

 ?? Foto: 8x ČTK ?? Bývalý starosta Londýna a ministr zahraničí má zatím největší šanci. Bývalý ministr pro brexit je jedním z velkých vyzyvatelů Borise Johnsona. Vedle Johnsona byl hlavní tváří kampaně za odchod Británie z EU. O místo předsedkyn­ě strany se už neúspěšně ucházela, podporuje brexit. Nejdřív podporoval setrvání Británie v EU, nyní je pro odchod s dohodou. Současný ministr vnitra a bývalý bankéř, původem z Pákistánu. Poradce Mayové, zastánce setrvání v EU, bývalý ministr pro Evropu. Bývalá ministryně práce, zastánkyně brexitu bez dohody. BorisJohns­on MichaelGov­e AndreaLead­somová JeremyHunt SajidJavid EstherMcVe­yová DominicRaa­b DavidLidin­gton
Foto: 8x ČTK Bývalý starosta Londýna a ministr zahraničí má zatím největší šanci. Bývalý ministr pro brexit je jedním z velkých vyzyvatelů Borise Johnsona. Vedle Johnsona byl hlavní tváří kampaně za odchod Británie z EU. O místo předsedkyn­ě strany se už neúspěšně ucházela, podporuje brexit. Nejdřív podporoval setrvání Británie v EU, nyní je pro odchod s dohodou. Současný ministr vnitra a bývalý bankéř, původem z Pákistánu. Poradce Mayové, zastánce setrvání v EU, bývalý ministr pro Evropu. Bývalá ministryně práce, zastánkyně brexitu bez dohody. BorisJohns­on MichaelGov­e AndreaLead­somová JeremyHunt SajidJavid EstherMcVe­yová DominicRaa­b DavidLidin­gton
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia