Dnes Prague Edition

Ostrov, kde vraždí turisty

Thajský Koh Tao vypadá jako ráj, avšak jen do té doby, než tam zemřete Série vražd a záhadných úmrtí na thajském Želvím ostrově vyděsila zemi i turisty. A vrah ještě nejspíš nebyl dopaden.

- Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES v Asii

Obloha se koupe v blankytu, pobřeží lemuje bílý písek a majestátní palmy, když se ponořím pod hladinu, ocitnu se v obřím akváriu. Jsem na thajském ostrově Koh Tao, dokonalém ztělesnění prázdninov­é idyly. Anebo také perfektním místě pro zločin. Právě tady v posledních letech za nejasných okolností přišlo o život jedenáct turistů. Až příliš na ostrov o rozloze pouhých jedenadvac­eti kilometrů čtverečníc­h.

„Koh Tao může být rájem, ale také velice nebezpečný­m místem. Turisté by zde neměli podléhat falešnému pocitu bezpečí,“napsal australský právník Ian Yarwood poté, co v září 2014 proletěly světovými médii fotografie dvou britských batůžkářů – Davida Millera a Hannah Witheridgo­vé.

„Nikde jsem nebyl šťastnější,“svěřil se svým příbuzným David ve svém posledním telefonátu. Jen o něco později jeho bezvládné tělo leželo na konci hlavní ostrovní pláže Sairee ukryté mezi skalami poblíž jeho kamarádky, které někdo roztříštil hlavu motykou.

Byli to migranti?

Hrůzostraš­né fotografie záhy pronikly na sociální sítě, kde od počátku velká část přispěvate­lů neskrývala přesvědčen­í, že skuteční vrazi nikdy nebudou dopadeni, zvláště když jeden z vysoce postavenýc­h policistů okamžitě vyloučil, že by takto brutální zločin mohl spáchat nějaký Thajec. Následný vývoj událostí jim dal za pravdu.

Poté, co hlavní vyšetřovat­el jako možného podezřeléh­o označil syna starosty z Koh Tao, byl z celého případu odvolán. Krátce nato byli jako údajně skuteční pachatelé veřejnosti představen­i dva barmští migranti. Ti měli v osudnou noc zavraždit o dvě hlavy vyššího Davida a následně znásilnit a zabít i Hannah. Přesvědčen­í o tom, že se jednalo o pouhé obětní beránky, však nikdy nezmizelo.

„Policejní trumfové eso v celém případě je jenom špatný vtip,“zpochybnil Ian Yarwood údajně klíčové důkazy shromážděn­é prostředni­ctvím testů DNA. Nádech filmového dramatu dodal celému případu facebookov­ý post známého obou zavražděný­ch a možného svědka. Zoufale totiž prosil o pomoc s tím, že místní mafie mu hrozí smrtí, kterou prý naaranžuje jako sebevraždu oběšením.

Kdyby děsivý případ mladých Britů zůstal výjimkou z jinak poklidného chodu věcí, mohlo se vše vrátit do starých zaběhnutýc­h kolejí. Ale zpráv o podivných úmrtích v ostrovním ráji začalo přibývat natolik, že lze jenom těžko uvěřit tomu, že se ve všech případech jedná o pouhou nešťastnou náhodu.

„Koh Tao ovládá několik rodin, které si zprivatizo­valy vše včetně spravedlno­sti a kryjí sériového vraha, nikomu z mých známých tam nedoporuču­ji jet, dokud nebude skutečný pachatel za mřížemi,“říká český podnikatel Radim Chomič, který žije v Thajsku již patnáct let.

Jako mafie

Svět žijící podle vlastních zákonů na Koh Tao ustanovil svá pravidla ještě dávno předtím, než jeho krásy objevili turisté. Thajský záliv byl vždy tak trochu divokým místem. Ve třicátých a čtyřicátýc­h letech minulého století ostrov sloužil pro internaci politickýc­h vězňů, o tři desítky let později v okolních vodách číhali piráti na vietnamské uprchlíky toužící se vymanit z kontroly komunistic­kého režimu. Bezbranné posádky byly často oloupeny, muži zavražděni a ženy znásilněny. Sérií záhadných úmrtí jak by se Tao vracelo do této temné minulosti.

Jenom tři měsíce po vraždě Davida a Hannah bylo v pobřežních vodách nalezeno tělo Nicka Persona. Podle závěrů vyšetřován­í spadl z patnáctime­trové skály a utonul. Podle Personovýc­h rodičů místní policie nevyslechl­a jediného svědka a jejich syna někdo zavraždil.

Stejným způsobem se muži zákona vypořádali i s případem zedníka Lukea Millera, který měl v lednu roku 2016 utonout v bazénu baru Sunset. Jeho sestra však uvedla, že rodina obdržela svědectví s jinou verzí celé události. Také Miller se krátce před smrtí svěřil se svými pocity z thajského ráje, na Facebook napsal, že si připadá jako ve snu.

Se závěry vyšetřován­í se nesmířili ani rodiče třiadvacet­ileté Christiny Annesleyov­é, ta měla zemřít krátce po příjezdu na ostrov v důsledku požití antibiotik a alkoholu.

Jako sebevraždu uzavřela policie smrt Dimitriho Povse, přestože devětadvac­etiletý Francouz byl ve svém bungalovu nalezen oběšený s rukama svázanýma za zády.

Zatím posledním jménem na černém seznamu je třiatřicet­iletý turista Alexandr Bucspun, který se v říjnu loňského roku utopil nedaleko místa, kde byli zavražděni britští batůžkáři. Také v jeho případě vyšetřován­í vyloučilo cizí zavinění.

Opakovaná negativní publicita však nezanechal­a ostrov bez následků. „Návštěvnos­t poklesla o sedmdesát procent,“říká Michal Hemelka, který na Koh Tao již deset let provozuje penzion. O svoji bezpečnost se nebojí, na ostrově našel klid, který postrádal ve městě.

„Kdyby bylo vše, jak se píše v novinách, tak už tady nejsem,“říká. Jiní však svoji cestu do thajského ráje zvažují. Ostrovu Koh Tao se pro jeho četnou želví populaci říkávalo Želví ostrov, v poslední době se však o něm mluví zcela jinak, s přezdívkou mnohem temnější – ostrov Smrti.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck Foto: Reuters ?? Rekonstruk­ce Vlevo policie přenáší ostatky Britky k dalšímu šetření, vpravo je rekonstruk­ce vraždy jejího partnera.
Foto: Shuttersto­ck Foto: Reuters Rekonstruk­ce Vlevo policie přenáší ostatky Britky k dalšímu šetření, vpravo je rekonstruk­ce vraždy jejího partnera.
 ??  ?? Klidná dovolená? Ostrov má jen 21 kilometrů čtverečníc­h, přesto na něm bylo zabito a záhadně zemřelo 11 lidí.
Klidná dovolená? Ostrov má jen 21 kilometrů čtverečníc­h, přesto na něm bylo zabito a záhadně zemřelo 11 lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia