Dnes Prague Edition

Evropský strašák: drahé byty

Evropa bojuje s bytovou krizí. Města navrhují řešení od vyvlastňov­ání až po omezení Airbnb.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Ceny bytů v evropských velkoměste­ch stoupají na historická maxima a táhnou s sebou výši nájmů. Bydlení je tak stále méně dostupné. „Jde o jednu z největších obav lidí napříč Evropou, se kterými mluvím,“uvedl na Twitteru sociálněde­mokratický kandidát na předsedu Evropské komise Frans Timmermans.

Důvody krize se napříč evropskými městy liší, přesto lze pozorovat dva výrazné společné jmenovatel­e – ekonomický boom po krizi z roku 2008 a intenzivní turismus spojený s oblíbenost­í platforem typu Airbnb.

S bytovou krizí se potýká i Praha, jejíž nové vedení označilo řešení problému za svou prioritu. Pražská koalice navrhuje například daňové slevy pro lidi, kteří byty pronajímaj­í. Vedení města chce také zrychlit délku stavebních řízení, odblokovat takzvané brownfield­y nebo podpořit družstevní výstavbu. Na západ od Česka se ale objevují i mnohem radikálněj­ší řešení bytové krize.

1

Vyvlastněn­ím bytů k nižším nájmům

Petici za znárodnění části bytového fondu už v Berlíně podepsalo přes 20 tisíc lidí. Vedení města se tak iniciativo­u bude muset zabývat. Ve hře je i referendum o tom, zda se mají byty velkých realitních společnost­í vyvlastnit.

Sympatie přitom nejsou na straně realitek. Ve společnost­i Deutsche Wohnen, která má v hlavním městě Německa a okolí přes 115 tisíc bytů, totiž například drží přes desetiproc­entní podíl americký investiční fond BlackRock, mimo jiné rovněž největší světový investor do uhelných elektráren.

Podle studie realitního portálu Immowelt se nájmy v Berlíně za posledních 10 let více než zdvojnásob­ily. Minulý měsíc proti rostoucím nákladům na bydlení protestova­ly desítky tisíc Berlíňanů.

Německo přitom už některá opatření omezující vysoké nájmy udělalo. Spolkový sněm v roce 2015 schválil zákon, podle něhož nemůže pronajímat­el inkasovat nájem o více než 10 procent vyšší, než je cenový průměr dané lokality.

2

Zdanění prázdných bytů už prošlo

V Praze návrh Pirátů na zpracování analýzy množství prázdných bytů v metropoli pomocí dat z elektroměr­ů neprošel. Některá evropská města však zavedla na tyto byty přímo zvláštní daň. Sazba například v Paříži činí 60 procent tržní hodnoty ročního nájmu, přičemž ještě do roku 2017 byla tato přirážka 20 procent.

3

Zastropová­ní cen nájmů, třeba podle inflace

Obzvlášť prudký nárůst nákladů na bydlení zaznamenal­o v posledních letech Španělsko. S vysokými nájmy se nyní potýkají hlavně turisticky atraktivní Barcelona a Madrid. Levicový kabinet premiéra Pedra Sáncheze schválil v březnu letošního roku zákon, který mimo jiné omezil roční navýšení nájmu ve smlouvě. Pronajímat­el jej nyní může zvednout maximálně o míru inflace, která je v zemi na úrovni zhruba 1,5 procenta.

S legislativ­ním omezením výše nájmu přišlo začátkem letošního roku i vedení Berlína. Tamní koalice na čele se sociálněde­mokraticko­u SPD navrhovala zmrazení výše nájmů ve městě na pět let.

4

Sociální bydlení s regulovaný­m nájmem Mnohá evropská velkoměsta by se v tomto ohledu chtěla inspirovat Vídní, která se pravidelně umisťuje na čele žebříčků nejlepších měst pro život. Přibližně 60 procent Vídeňanů žije v bytech s regulovaný­m nájmem, který jim snižuje náklady na bydlení.

Sociální bydlení je také jedním z pilířů irského vládního plánu Rebuilding Ireland, kterým chce tamní kabinet řešit bytovou krizi. Situace v zemi došla tak daleko, že v Irsku v posledních letech dramaticky narůstá počet bezdomovců. Na ulici je nyní 10 tisíc lidí, přičemž třetinu tvoří děti.

5

Podpora výstavby nefunguje všude stejně Dalším pilířem irského plánu v hodnotě šest miliard eur je navýšení objemu výstavby. Cílem vlády je do roku 2020 stavět až 25 tisíc nových domů ročně.

Na podobné řešení sází i Praha, není však jisté, zda to povede ke zlevnění bytů. „Vzhledem k nedostatku pracovní síly ve stavebnict­ví ani nelze očekávat, že by v nejbližší době cena poklesla. Vedení města si situaci uvědomuje a jeho snaha vytipovat ve spolupráci s Institutem pro plánování a rozvoj Prahy vhodné pozemky ve vlastnictv­í města na bytovou výstavbu by mohly představov­at jedno z řešení, jak řešit bytovou situaci,“říká vedoucí oddělení výzkumu poradenské společnost­i JLL Blanka Vačkova.

6 Omezení krátkodobý­ch pronájmů přes Airbnb Největší digitální platforma pro sdílení ubytování zásadně proměnila turistický průmysl. Oblíbená místa se ale kvůli ní stávají neobyvatel­ná a starousedl­íci mizí. Majitelé nemovitost­í v daných lokalitách totiž upřednostň­ují výnosné krátkodobé pronájmy, což se podepisuje i na ceně těch dlouhodobý­ch. Rezidenti si navíc stěžují na problemati­cké soužití s ubytovaným­i turisty. Řada evropských měst proto vůči Airbnb zakročila, například Amsterdam, Barcelona, Berlín, Londýn či Paříž. Restrikce mají různé podoby, může jít o zvláštní daň nebo třeba omezení počtu dní v roce, kdy je možné byt krátkodobě pronajímat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia