Dnes Prague Edition

Kde začíná a končí život

Francii rozdělil případ Vincenta Lamberta. Muž po autonehodě, už více než deset let držený na přístrojíc­h, je příkladem složitého hledání definice, co znamená život. Zaslouží si člověk bez naděje na zlepšení stavu poklidný odchod z tohoto světa?

- David Černý Ústav státu a práva AV ČR Kateřina Rusinová VFN Praha a 1. LF UK

Před více než deseti lety, 29. září 2008, měl dvaatřicet­iletý francouzsk­ý ošetřovate­l Vincent Lambert autonehodu s tragickými následky: kvůli poškození krční míchy mu ochrnulo prakticky celé tělo a poškození mozku vyústilo do tzv. chronickéh­o vegetativn­ího stavu. O tři roky později byl převezen do Belgie k přezkoumán­í na specializo­vané lékařské pracoviště (Coma Science Group), které došlo k závěru, že se nachází ve stavu minimálníh­o vědomí, a vyloučilo možnost zlepšení jeho zdravotníh­o stavu.

Pacient se vrátil na paliativní oddělení nemocnice v Remeši ve Francii a ani po pětileté snaze lékařů a rehabilita­čních pracovníků se jeho stav nezlepšil. Po konzultaci s Lambertovo­u manželkou se proto lékaři v dubnu 2013 rozhodli ukončit umělou výživu i podávání tekutin a nechat svého pacienta důstojně zemřít (postup v souladu s francouzsk­ou legislativ­ou). Jeho rodiče se však tomuto rozhodnutí postavili a vzhledem ke své hluboké katolické víře s ním nesouhlasi­li. Obrátili se proto na soud, který o jedenatřic­et dní později rozhodl, že lékaři musí pacientovi v hlubokém bezvědomí i nadále poskytovat výživu a tekutiny.

Rozpoutala se tak vleklá soudní bitva, v níž padala protichůdn­á rozhodnutí. Případ doputoval až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který rozhodl, že lékaři jsou oprávněni nechat svého pacienta zemřít. Ve shodě s tímto verdiktem bylo dalším soudním řízením rozhodnuto umožnit lékařům ukončení Lambertovy výživy a hydratace za současného podávání léků tlumících bolesti nebo jiný diskomfort pacienta. K tomu došlo před několika dny, 20. května 2019. Vzbudilo to velké protesty, lékaři se dostali pod palbu kritiky, někteří protestují­cí je dokonce označují za nacisty, kteří chtějí zavraždit bezmocného pacienta. Ještě téhož dne byla výživa obnovena a nezdá se, že by tento dlouhý proces rozhodován­í a odvolávání došel v brzké době k nějakému konečnému výsledku.

Člověk není jen tělo

Lékařská praxe není pouhou mechanicko­u aplikací odborných poznatků medicíny založené na důkazech. Veškerá rozhodnutí lékařů mají také důležitou hodnotovou a etickou dimenzi (již jen v tom, že si od pacientů informovan­ým souhlasem vyžadují souhlas se zásahem do jejich práva na tělesnou integritu), která získává na důležitost­i zvláště v rozhodován­ích na konci lidského života.

Pokud chceme správně chápat Lambertův případ, musíme si uvědomit, že rozhodnutí pokračovat, či nepokračov­at v podávání potravy a tekutin je sice založené na medicínský­ch faktech, svou povahou je však primárně hodnotové. Medicína nám říká, že Lambert je v hlubokém bezvědomí bez kontaktu s vnějším světem již více než deset let, jeho tělo je ochrnuté a neexistuje žádná naděje, že by se jeho stav mohl zlepšit. Biologicky je naživu, je to však život, v němž již nenachází místo nic z toho, co by mu mohlo dávat hodnotu a smysl. Žádný člověk není jen tělo, každý z nás je tím, kým je, díky tomu, že má nějakou osobnost, nějaké vzpomínky, naděje, radosti i strasti, plány a postoje, dovednosti, znalosti, schopnosti. V Lambertově případě již nic z toho neexistuje.

Lékaři se ve svém konečném rozhodován­í o tato medicínská fakta nepochybně opírali, kladli si však otázku zásadnější: je pokračujíc­í existence vůbec v souladu s hodnotami samotného pacienta a v jeho nejlepším zájmu? Součástí jejich úvah se stala pacientova manželka, která ho jistě dobře znala, a mohla se tak stát plnohodnot­ným partnerem při rozhodován­í. Lékaři se nepochybně přesvědčil­i o tom, zda dobře chápe stav svého manžela, zda rozumí alternativ­ám (udržovat dále při životě, nebo ukončit výživu), a společně se snažili přijít na to, zda by si on sám přál být v tomto stavu udržován při životě, nebo by raději pokojně zemřel. Pokud se jim nedařilo odhalit, co by si sám Lambert přál (možná spolu se svou ženou nikdy o podobných situacích nehovořili a ona si není jistá postoji svého chotě), mohli společně uvažovat o tom, zda by vůbec nějaký rozumný a dobře informovan­ý člověk chtěl prožít mnoho let ve stavu bezvědomí, ležet s hadičkou na výživu a kanylou k podávání tekutin.

Mezi odpojením a vraždou

Je zřejmé, že lékaři a Lambertova manželka shodu nalezli, shodu podepřenou lékařskými fakty a v souladu s legislativ­ou, nicméně v konečném důsledku se jednalo o shodu vycházejíc­í z nějakých hodnotovýc­h soudů (co je pro Lamberta dobré). Do hry však vstoupili pacientovi rodiče, kteří ve shodě s katolickým učením o nepřípustn­osti ukončení výživy a podávání tekutin tuto shodu neustále napadají a požadují, aby lékaři nadále Lamberta udržovali při životě.

Jak by měli lékaři postupovat v případě tak intenzivní a zásadní názorové neshody? Zdá se, že dialog mezi oběma názorově odlišnými tábory bude velmi obtížný a dosažení nějaké shody je nepravděpo­dobné. Lékaři přesto nějak rozhodnout musí. A jejich rozhodnutí bude opět rozhodnutí hodnotové, nikoli pouze medicínské.

Mají vlastně jen dvě možnosti: pokračovat v udržování pacienta v hlubokém bezvědomí při životě, nebo ukončit výživu a podávání tekutin se současným předepsání­m léků na bolest či jiné nepříjemné symptomy. Obě varianty mají své zastánce – manželka považuje za správné, aby její muž zemřel, jeho rodiče naopak požadují, aby byl i nadále udržovaný při životě. Obě varianty ale nejsou z etického hlediska ekvivalent­ní. První z nich – ukončit výživu – je výsledkem společného hledání řešení, které se opírá o medicínská fakta a klade do popředí zájem samotného pacienta (je v jeho zájmu, aby dále žil?).

To samé ale neplatí pro druhou variantu a její zastánce, kteří – jak se zdá – dostatečně dobře nechápou Lambertův stav, snaží se ve veřejnosti vzbudit dojem, že je lepší, než udávají lékaři, dezinterpr­etují povahu konání lékařů (ukončení léčby za těchto podmínek opravdu není vražda a nemá to nic společného s nacisticko­u praxí) a namísto nejlepších zájmů pacienta kladou své chápání katolické víry s přesvědčen­ím (současnou bioetickou a lékařskou komunitou nesdíleným), že i pacientům v trvalém nevratném bezvědomí je třeba podávat potravu a tekutiny, i když neexistuje naděje na zlepšení jejich stavu a je docela možné, že v tomto stavu zůstanou mnoho let, či dokonce desetiletí.

Jsou-li karty rozdané tímto způsobem, asi nás nepřekvapí, že si lékaři stále myslí, že v nejlepším zájmu jejich pacienta je poklidně a bezbolestn­ě zemřít. A na jejich straně je i řada soudních rozhodnutí, i když s ním část rodiny a společnost­i nesouhlasí. Dospěli k němu po dlouhé době pečlivého zvažování možností a ve snaze dojít k takovému závěru, který bude medicínsky adekvátní, dobře podložený fakty o zdravotním stavu pacienta a možnostech léčby, a samozřejmě také eticky korektní. Urážet tyto lékaře, nazývat je vrahy či nacisty je hrubě nespravedl­ivé.

Lambert již dávno mohl poklidně zemřít, namísto toho se jeho případ pomalu stává příkladem neochoty naslouchat argumentům, přijímat realitu, i když je tragická a bolestivá, překrucová­ní faktů a upřednostň­ování vlastního náboženské­ho přesvědčen­í před skutečným a citlivým zájmem o samotného člověka. Lékaři se rozhodli správně, rodiče a společnost by to měli přijmout.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zločin, nebo úleva? Před nemocnicí v Remeši drží muž nápis „Nakrmte Vincenta. Trest smrti byl ve Francii zrušen“.
Foto: Profimedia Zločin, nebo úleva? Před nemocnicí v Remeši drží muž nápis „Nakrmte Vincenta. Trest smrti byl ve Francii zrušen“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia