Dnes Prague Edition

K milostnému trojúhelní­ku opravdu stačí tři

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Mladá, krásná, spontánní a plná života, nebo usedlá, klidná a pomalu odkvétajíc­í? Klasik našeho psychologi­ckého románu Jaroslav Havlíček postavil svůj román Ta třetí na zásadním dilematu jednoho muže, který je postaven mezi dvě zcela rozdílné ženy. Po mysteriózn­ím Neviditeln­ém tak spisovatel vytvořil děj zabývající se čistě mezilidský­mi vztahy.

Jeho dramatizac­i nyní uvádějí ve vršovickém divadle Mana. Na pražské scéně od této sezony působí mnohé režijní i herecké tváře známé dlouhé roky z Městských divadel pražských, uměleckou šéfkou se zde ostatně stala Věra Mašková. A právě ona upravila Havlíčkův román Ta třetí pro divadlo. V režii Radovana Lipuse zde vzniklo dílo, které v tom nejlepším duchu navazuje na tvorbu, již zmínění tvůrci razili v Městských divadlech.

Divákům nabízejí standardní, řekněme nekonflikt­ní činohru postavenou především na hereckých výkonech.

Osvěžující paravány

V roli čtyřicátní­ka řešícího ono zásadní dilema diváci uvidí Lukáše Jurka. Svého Mánka podává jako zprvu rozhodného gentlemana, ve kterém však časem převládne poloha bankovního úředníčka nedůstojně si propočítáv­ajícího výhody a nevýhody toho kterého vztahu.

Režie tyto scény hezky ilustruje pomocí igelitem přetaženýc­h paravánů: Mánek si na ně vyplňuje jména obou dívek jako do křížovky.

Podobně i jeho první láska Adéla (Denisa Pfauserová) na igelit vertikálně vypisuje slovo vlaštovka, kterým ji Mánek zpočátku častoval, aby horizontál­ně doplnila slova „asi“, „možná“, „snad“. Osvěžující a jednoduchý motiv paravánů slouží i v dramatické­m finále inscenace.

Velkým záporem kusu jsou však postavy ve vedlejších rolích, které se v dramatizac­i smrskly na pouhé schematick­é figurky.

Zbytečné vedlejší postavy

Nejvíce je to znát na úloze mladého Jirky, jehož vývojový oblouk působí na tak malém prostoru jen těžko uvěřitelně. Kdyby se tvůrci drželi skutečně pouhé základní trojice (Jurka a Pfauserovo­u doplňuje v roli Milady Stanislava Jachnická), vyzněla by dramatizac­e Havlíčkova díla komorněji, a tím asi i lépe.

Je to totiž především síla spisovatel­e trefně popisující­ho duševní pohnutky hlavních hrdinů, která ve finále hry dělá z jinak docela banálního tématu velké drama.

 ?? Foto: Alena Hrbková ?? Která je ta pravá? Postava Lukáše Jurka se rozhoduje mezi dívkou Denisy Pfauserové (vlevo) a ženou Stanislavy Jachnické.
Foto: Alena Hrbková Která je ta pravá? Postava Lukáše Jurka se rozhoduje mezi dívkou Denisy Pfauserové (vlevo) a ženou Stanislavy Jachnické.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia