Dnes Prague Edition

Hustá doprava na Vltavě

Nehody lodí hrozí i v Praze, ale bez větších následků

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES — s přispěním Martina Bajtlera

PRAHA Prohlédnou­t si Pražský hrad, Karlův most či Vyšehrad z paluby výletní lodi láká tisíce návštěvník­ů metropole. Především kvůli tomu je v současnost­i provoz na Vltavě v širším centru města obrovský. Zejména v letních měsících plavidla mezi sebou kličkují a vzájemně se vyhýbají.

Kromě menších odřenin k žádné závažné nehodě zatím naštěstí nedošlo. Přesto se nabízí otázka, zda se tragický střet dvou lodí plných turistů na Dunaji v Budapešti, při kterém ve středu večer zemřelo sedm lidí a dalších 21 se stále pohřešuje, nemůže odehrát také v české metropoli.

„Obecně k plavební nehodě může samozřejmě dojít i v oblasti Prahy, neznáme však skutečnou příčinu té v Budapešti, proto se k tomu zatím nelze vyjádřit,“sdělil MF DNES Hynek Beneš, ředitel pražské pobočky Státní plavební správy, která mimo jiné dohlíží na bezpečnost lodní dopravy.

Regulace zdymadly

V každém případě je ale podle něj situace na Vltavě a Dunaji z hlediska hydrologie a parametrů vodního toku zcela rozdílná. V Praze je řeka regulovaná řadou zdymadel a proud nedosahuje takové rychlosti jako v Budapešti, čímž je pro dopravu bezpečnějš­í.

„K potkávání plavidel dochází v malých rychlostec­h, manévry, jako je přistávání a otáčení, je možné provést na velmi malém prostoru právě bez vlivu silného proudění, které způsobuje velký boční snos (odchýlení, pozn. red.) a manévry vyžadují dostatek místa,“vysvětluje.

Zástupce ředitele a zároveň mluvčí

Ředitelstv­í vodních cest České republiky Jan Bukovský zase poukazuje na to, že nehoda v Budapešti musela být souhrou více negativníc­h faktorů. „Protože i když dojde ke kolizi lodí, jejich konstrukce je na ni připravena a nemělo by dojít k okamžitému potopení,“podivuje se Bukovský. Právě po incidentu v maďarské metropoli šlo ale menší plavidlo ke dnu během pouhých sedmi sekund. Přitom předpisy pro stavbu a vybavení lodí jsou v celé Evropě přísné a pravidelně procházejí inspekčním­i prohlídkam­i.

Bukovský předpoklád­á, že obdobná nehoda by na Vltavě neměla tak tragické následky. „Musíme si uvědomit, že i když by v Praze došlo ke srážce lodí, Vltava není tak hluboká, aby osobní loď zcela zmizela pod hladinou,“tvrdí.

Značný provoz lodí v Praze ale dokazuje i fakt, že smíchovská plavební komora je nejvytížen­ější ve střední Evropě. V metropoli podle plavební správy dlouhodobě funguje zhruba šedesátka lodí přepravují­cích turisty. Jejich počet v současnost­i dál neroste i proto, že kapacity stání na nábřežích jsou vyčerpány. Kromě nich se po řece pohybují malá rekreační plavidla většinou z půjčoven, dále sportovní lodi a v menší míře i ty nákladní.

Zdejší plavidla se řídí pravidly obecně platnými pro tuzemské řeky. Stanovují třeba problemati­ku vzájemného potkávání, předjížděn­í nebo křížení směrů plavby i použití zvukové signalizac­e. V noci plavba omezena není, nicméně provoz se částečně snižuje i kvůli tomu, že smíchovská komora je v provozu pouze od 7.00 do 22.30.

Novela pro bezpečnějš­í plavbu

Nově má ještě k vyšší bezpečnost­i přispět nedávno schválená novela zákona o vnitrozems­ké plavbě, která pro velké lodě zavádí povinné vybavení navigačním systémem AIS sledujícím polohu a pohyb. Plavidla se díky tomu snadněji navzájem rozpoznají. Opatření má začít platit v prosinci.

Řada provozovat­elů s ním však nesouhlasí. „Možná zaznamená nehodu nebo umožní centrální dohled, ale případ nehody na Dunaji jasně ukázal, že tento systém bezpečnost neřeší,“oponuje Zdeněk Bergman, ředitel společnost­i Pražské Benátky, která provozuje vyhlídkové plavby po Praze.

Jinak další zpřísňován­í pravidel už úřady v plánu nemají. „Jsme přesvědčen­i, že zákonný rámec spolu se zavedením AIS je pro zajištění bezpečnost­i plavebního provozu dostatečný,“říká Beneš z plavební správy.

Na řece v metropoli bylo za posledních deset let jen minimum nehod, z nichž žádná se ani neblížila tragédii v Budapešti. Podle Beneše šlo většinou o selhání jednotlivc­ů a výjimečně o technické závady.

Bergman souhlasí s tím, že nejdůležit­ější je práce posádky. Nutná je pozornost, vizuální kontakt s okolím i vzájemný respekt. „Proto jsme založili Vševltavsk­ý spolek, který sdružuje lidi od vody. Snažíme se společně komunikova­t a být k sobě ohleduplně­jší,“dodává.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia