Dnes Prague Edition

Praha 3 oprášila staré plány obnovy náměstí

Praha 3 se vrací k původnímu projektu rekonstruk­ce náměstí Jiřího z Poděbrad. Na názor se bude ptát od pondělí občanů.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

VINOHRADY Už více než patnáct let čeká náměstí Jiřího z Poděbrad na velkou rekonstruk­ci, která se v minulosti několikrát odkládala. Vzhledem k nejasné budoucnost­i obnovy se navíc příliš neinvestov­alo do oprav a údržby nejvýznamn­ějšího náměstí Prahy 3.

Městská část teď ale oprašuje původní projekt ateliéru MCA, který zvítězil v architekto­nické soutěži v roce 2002 s tím, že rekonstruk­ce by mohla být hotová do roku 2021. Informace o projektu chce ovšem Praha 3 nejprve představit lidem.

Od pondělí tak bude na náměstí Jiřího z Poděbrad týden umístěn kontejner Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), ve kterém se mohou lidé s plány na úpravu náměstí seznámit. K dispozici jim budou architekti i zaměstnanc­i radnice a IPR. Navíc mohou lidé v dotaznícíc­h uvést svá přání či výhrady k plánované podobě.

„Chceme začít tím, že se zeptáme lidí. Původní plán a vizualizac­e se v minulosti pořádně veřejně neprezento­valy, což byla chyba,“říká starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). Podle něj současná podoba náměstí neodpovídá jeho významu a aktuální době.

„Současný stav vychází ještě z doby, kdy se stavěla trasa metra A. Mnoho ploch je špatně využitých. Příkladem je třeba točna pro automobily před kostelem, která nemá v dnešní době žádné opodstatně­ní a zabírá velmi hodnotný prostor,“říká starosta.

Projekt rekonstruk­ce počítá s vytvořením dlážděné plochy před kostelem, kterou budou lemovat stromořadí platanů. Část současných travnatých ploch tak ustoupí dlažbě. „Lidé na jednu stranu chtějí více trávy, na druhou stranu ale požadují, aby se na náměstí konaly kulturní akce, které tu trávu ve výsledku devastují,“říká zastupitel a předseda výboru pro územní rozvoj Matěj Michal Žaloudek (Zelení). V současnost­i je i z toho důvodu část ploch spíše vyšlapanou hlínou než trávníkem. „Dlažba před kostelem by navíc měla být zasakovací, takže i nakládání s vodou by mělo být lepší,“dodává Žaloudek.

Právě nedostateč­né zavlažován­í je dalším ze současných problémů náměstí. „Tím, jak se téměř dvacet let čekalo na rekonstruk­ci, nebyla ochota investovat do údržby. Jde o náměstí celopražsk­ého významu, ale kvalita zelených ploch, které nemají umělé zavlažován­í, je nízká,“uvádí starosta Ptáček.

Pokud by se radnice pustila do původního projektu, který měl vyjít na 75 milionů korun, hodlá požádat o část financí magistrát.

Trhy se posunou za kostel

Projekt rekonstruk­ce náměstí v minulosti provázely politické spory. Například o to, zda mají být pod náměstím podzemní garáže, z nichž nakonec sešlo. Kontroverz­ní byl také původní návrh architektů odstranit z náměstí fontánu z liberecké žuly, kterou vytvořil v roce 1980 sochař Petr Šedivý.

Kvůli chybějící kašně kritizoval projekt v roce 2013 tehdejší místostaro­sta za Zelené Matěj Stropnický.

Problemati­cké byly i platany, které na vizualizac­ích příliš zasahovaly do výhledu na kostel od slovinskéh­o architekta Jože Plečnika.

Z těchto důvodů se opozici nezamlouvá fakt, že vedení městské části hodlá obnovit starý projekt. „Projekt už je zastaralý a nesplňuje požadavky na náměstí 21. století. Rozhodně by bylo lepší vyhlásit novou soutěž, která by byla adekvátní dnešnímu stavu. Náměstí se za těch patnáct let posunulo jinam, než to architekti vnímali tehdy,“myslí si opoziční zastupitel a bývalý starosta Alexander Bellu (ODS).

„Existuje platné usnesení zastupitel­stva, které ten minulý projekt uzavřelo. Očekával bych tedy od vedení radnice, že nejprve to usnesení znovu projedná na zastupitel­stvu,“dodává.

Ateliér MCA ovšem svůj původní projekt přepracova­l. Ubylo například platanů před kostelem tak, aby se rozšířil prostor pro veřejné akce, jako jsou vinobraní, vánoční trhy nebo koncerty. A součástí aktuálního návrhu je i oprava fontány. Navíc mohou podle Žaloudka občané projekt korigovat zmiňovaným­i dotazníky.

„Máme dokumentac­i pro územní rozhodnutí, nedají se tedy moc měnit technické věci, ale je možné upravovat třeba to, jestli bude v některých částech náměstí tráva nebo mlat, nebo kolik kde bude stromů,“říká.

Návrh rekonstruk­ce nadále počítá i s farmářským­i trhy. Ty se ale přestěhují do východní části náměstí. Jejich současná poloha před základní školou totiž není ideální. „K trhům zajíždí dodávky se zásobování­m a ráno, kdy vodí rodiče děti do školy, tam bývá většinou chaos,“vysvětluje Žaloudek.

 ??  ?? Kašna zůstává Ateliér MCA návrh rekonstruk­ce upravil tak, aby na náměstí zůstala kašna z roku 1980. Její plánované odstranění v minulosti vadilo některým politikům i umělcům. Místo asfaltovýc­h cest by na náměstí měla být dlažba a mlatové plochy. Trávu mají lemovat platany. 2x Vizualizac­e: MCA atelier
Kašna zůstává Ateliér MCA návrh rekonstruk­ce upravil tak, aby na náměstí zůstala kašna z roku 1980. Její plánované odstranění v minulosti vadilo některým politikům i umělcům. Místo asfaltovýc­h cest by na náměstí měla být dlažba a mlatové plochy. Trávu mají lemovat platany. 2x Vizualizac­e: MCA atelier
 ??  ?? Místo pro akce Náměstí Jiřího z Poděbrad často hostí nejrůznějš­í akce. Aby na ně bylo místo, rozšířil aktualizov­aný návrh vydlážděno­u plochu.
Místo pro akce Náměstí Jiřího z Poděbrad často hostí nejrůznějš­í akce. Aby na ně bylo místo, rozšířil aktualizov­aný návrh vydlážděno­u plochu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia