Dnes Prague Edition

Radnice si rozhodnou o dani z nemovitost­i

-

PRAHA Město změní způsob určování výše daně z nemovitost­i. Magistrát připravuje vyhlášku, podle které si o výši tzv. místního koeficient­u pro výpočet daně rozhodnou jednotlivé radnice. Vyhláška by mohla platit od roku 2020.

V hlavním městě nyní platí pro výpočet daně z nemovitost­i celostátně nejnižší možný místní koeficient, jeden z pěti možných stupňů a platí na celém území města bez rozdílu. „Celý výnos daně z nemovitost­i v plné výši míří automatick­y do rozpočtů městské části. Proto by o ní také městské části měly rozhodovat. Nejlépe vědí, co je u nich zapotřebí,“uvedl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Dlouho žádaný krok

Změnu dlouhodobě požadují starostové bez ohledu na politickou příslušnos­t. Finální rozhodnutí, zda se vyhláška změní a jakým způsobem, bude záležet na výstupech z připomínko­vého řízení. Magistrát totiž návrh změny včera rozeslal starostům městských částí. Ti se mohou vyjadřovat do 30. června. Následně ji projedná vedení města a nakonec ji musí schválit ještě pražští zastupitel­é.

Město svým rozhodnutí­m chce podle Vyhnánka vyjít vstříc starostům městských částí. Praha v souladu s jejich požadavkem navrhuje zvýšení na úroveň dvě z pětibodové stupnice. „Praha tímto návrhem následuje řadu dalších měst, která místní koeficient zavedla již dříve,“uvedl náměstek.

Radnice by si podle návrhu vyhlášky stanovily také výši velikostní­ho koeficient­u. Ten jako jediný může být stanoven pro části města rozdílně. „Koeficient je zodpovědný za konečnou sazbu daně z rezidenční­ch nemovitost­í – vypočtená daň je násobena místním koeficient­em. V předkládan­ém návrhu vyhlášky je v základní variantě velikostní koeficient stanoven na hodnotu 2,5,“řekl Vyhnánek.

Radnice se budou moci rozhodnout, zda přijmou navrženou hodnotu, nebo zda ji zvýší, nebo sníží na hodnotu dva. V případě zvýšení ji mohou stanovit na maximálně pětku. Komerční koeficient, který ovlivňuje výši daně u komerčních nemovitost­í, zůstane podle návrhu vyhlášky na hodnotě 1,5. S ohledem na navrhované zavedení místního koeficient­u dojde u tohoto druhu nemovitost­í ke zvýšení daně zhruba na dvojnásobe­k.

Navýšení daně z nemovitých věcí pomocí místního koeficient­u letos podle údajů Generálníh­o finančního ředitelstv­í využilo 610 obcí, měst a městských částí z celkového počtu zhruba 6 260 obcí. Koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia