Dnes Prague Edition

Holuša v lednu nemohl chodit, teď se vrací na tartan

-

PRAHA První den letošního roku nemohl Jakub Holuša skoro ani chodit, ale teď hledí do atletické sezony s nadějí. Halový mistr Evropy v běhu na 1500 metrů z roku 2015 léčil v zimě únavovou zlomeninu a zánět kyčle, s tréninkem začínal pomalu během března, ale už má za sebou vydařené soustředěn­í v Keni a touží po finále mistrovstv­í světa, které se koná v Dauhá.

Prvním cílem je nyní pondělní Memoriál Josefa Odložila na Julisce.

„Sezona je specifická, dlouhá a cílem je zůstat koncentrov­aný celý rok, neunáhlit se, a když se vše podaří, tak běžet finále mistrovstv­í světa,“řekl novinářům.

Je rád, že je zpět v plném zápřahu a běhá bez omezení. Den po Silvestrov­ském běhu v rakouském Peuerbachu to tak nebylo. „Prvního ledna jsem nemohl chodit,“vzpomínal na silnou bolest.

Přesto běhal dál. Od narození má špatné kyčle a při nadměrné zátěži se vytvoří zánět, který už několikrát léčil, a vždy běhal přes bolest. „To jsem já. Blázen, který dokáže i přes bolest fungovat, ale doplatil jsem na to. Kyčel to nevydržela a v pouzdře praskla. Dorasoval jsem to,“konstatova­l Holuša.

Na pravou nohu, která dostává na atletickém oválu více zabrat, kulhal i při chůzi. Skoro dva měsíce měl klid a bral protizánět­livé léky. „Taky jsem chodil na silný magnet, ten hodně pomohl.“

Na tři týdny raději zmizel za kamarády do Španělska a na přehradě Ebro se snažil přijít na jiné myšlenky v rybářském kempu Buena Vista. „Nemyslel jsem na běhání, zahojilo se to a jedeme dál,“usmál se.

S přípravou začal v březnu. Zprvu si šel opakovaně zaklusat čtyři kilometry a další den odpočíval. „De facto jsem začínal jako amatér, jako dítě. Pak jsem to zvýšil na šest, osm kilometrů a koncem března běhal každý den. První dva týdny byly zahřívací a poté jsem skočil normálně do tréninku,“líčil Holuša.

Nyní už se cítí fyzicky dobře, ale ještě se nedostal na závodní váhu 70 až 72 kilogramů. „Mám tři čtyři kila navíc, a když chcete běžet český rekord, tak musí být vše tip ťop,“podotkl.

V dubnu strávil šestnáct dnů v Portugalsk­u a nyní se vrátil do Česka po měsíci a půl v Keni, odkud musel v lednu kvůli bolesti odjet. „Měl jsem s Keňou nevyřízené účty. Chtěl jsem se tam vrátit jako Holuša, co dře jako kůň a využije efekt nadmořské výšky. A to se povedlo a neskutečně jsem si to užil. Je to tam úplně boží, nejradši bych se tam vrátil hned teď. Podmínky pro běh jsou tam nejlepší na světě, bezesporu.“

V pondělí může poprvé prověřit, jakou tam nabral formu. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Návrat Jakub Holuša už je po zranění fit.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Návrat Jakub Holuša už je po zranění fit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia