Dnes Prague Edition

Finále Gira. Nibali dnes slibuje vabank

- Zápisník Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES v Itálii

Na rozdíl od minulých dní, kdy Richard Carapaz přicházel po etapě na tiskovou konferenci ve svém růžovém trikotu, dorazil po 19. etapě Gira „jen“v tradičním modrém trikotu své stáje Movistar.

Snad aby to nezakřikl.

Stále vede. Titul je blízko. Ale mezi ním a vítězstvím na italské Grand Tour stále leží horské galeje v podobě dnešní, 20. etapy s největším převýšením v celém ročníku. A navrch nedělní 17kilometr­ová časovka ve Veroně.

Včera se tři lídři pořadí při cílovém stoupání do San Martina hlídali. Zaútočil jeden, reagovali druzí dva. Ujet nemožno. „Tři velikáni,“velebil je hlasatel.

Zato dnes? „Budu hrát vabank. All in,“ujistí průběžně druhý Vincenzo Nibali, trumf italských tifosi ztrácející 1:54 minuty. Podél silnic se pro změnu valí průvod slovinskýc­h vlajek, protože za třetím Primožem Rogličem (o dalších 22 sekund zpět) se sem přesunula snad polovina jeho země.

Tak kdo to nakonec bude? Tři muži se zcela odlišnými životními příběhy se utkají o zlatý spirálovit­ý pohár šampiona.

Ekvádorec Carapaz, jenž v mládí v Andách pásl a dojil krávy, než jihoamerič­tí skauti objevili jeho obrovský cyklistick­ý talent.

Italský matador Nibali, jeden ze sedmi cyklistů historie, který v kariéře vyhrál Giro, Tour i Vueltu, už mnohokrát odepisovan­ý a opět se vracející ve velkém stylu.

A Slovinec Roglič, který ze skokanskýc­h můstků, na nichž se stal i juniorským mistrem světa, „dolétl“na kole až sem.

„Obávám se jen mechanický­ch problémů, jinak ničeho a nikoho,“říká Carapaz.

Velké finále Gira začíná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia