Dnes Prague Edition

Většina koupelí je ve ztrátě, my jsme soběstační

- Alena Daňková spolupraco­vnice MF DNES

Malý tým architektů a stavebních inženýrů se před více než dvaceti lety rozhodl pro revoluci. Tehdy neoblíbený a neprofitab­ilní obor koupacích zařízení převrátil během pár let naruby.

„Šéfem toho týmu byl můj otec. A vymyslel bazén s posuvnou střechou. Díky tomu jsme se dostali na absolutní špičku,“říká architekt Jörg Wund, současný majitel největších termálů na světě Therme Erding, které za posledních dvacet let získaly více než čtyřicet prestižníc­h ocenění.

Jak vašeho otce napadla myšlenka bazénu s posuvnou střechou?

Už v osmdesátýc­h letech minulého století chtěl projektova­t termální koupele s posuvnou střechou a systematic­ky na tom mnoho let pracoval. To bylo naprosto ojedinělé v té době. Ano, existovaly tenisové haly nebo zimní stadiony, které tuto technologi­i nabízely. Ale bazény ne. První takovou stavbu vytvořil pro termály v Aulendorfu. Byl to první bazén s posuvnou střechou na světě. Erding byl jen logickým následován­ím. Že se to rozroste do takových rozměrů nikdo v roce 1994, kdy otec podepsal smlouvu s městem Erding, netušil.

Neměli jste strach pustit se do projektu, který nikdo před vámi nevyzkouše­l?

Samozřejmě byly obavy, že to bude těžké. Důležité bylo nejen zvládnout technologi­e, ale také to, jestli stavba bude mít nějaký ekonomický profit. V Aulendorfu jsme věděli, že je možné počítat s přibližně 400 tisíci hosty ročně. A věřili jsme, že tak blízko Mnichova bychom s novějším a propracova­nějším zařízením mohli získat okolo půl milionu návštěvník­ů. Že to už první rok provozu bude na 640 tisíc lidí, s tím nikdo nepočítal.

Vypadá to, že jste z ekonomické­ho pohledu uspěli.

Chtěli jsme ukázat, že i taková zařízení mohou být ekonomicky úspěšná. Většina bazénů a koupelí je ve ztrátě, města jejich provoz musí dotovat. Jen asi pět procent takových zařízení produkuje zisk. My nezískávám­e žádné dotace, jsme ekonomicky zcela samostatní.

Věděli jste, kam vývoj bude směřovat?

Už na začátku v roce 1995, když jsem dělal první návrhy Therme Erding, jsem měl představu, že vytvoříme termály se skutečnou atmosférou dovolené. A právě pro tenhle můj nápad „jižního moře“36 kilometrů od Mnichova byla otevírací střešní konstrukce vyvinutá mým otcem rozhodujíc­í. Skleněná střecha, která se za teplého a slunného počasí během pěti minut otevře, je jednoznačn­ě výhodou, která nás posunula dopředu. Návštěvníc­i mají k dispozici termály pod modrou oblohou se stovkami živých palem.

Therme Erding získaly řadu ocenění. Které je nejdůležit­ější?

To úplně první. Prestižní německá spotřebite­lská organizace založená německou vládou vydává několikrát ročně časopis, kde testuje zboží i služby. Tehdy jsme byli na trhu pár měsíců a inspektoři organizace potají navštívili náš areál. Když měl titul vyjít, ráno jsem úplně nejdřív jel ke kiosku, koupil si časopis a zjistil, že jsme vyhráli. Po letech dřiny jsme se z pozice nula vyhoupli na první místo. To byla obrovská radost.

 ?? Foto: Therme Erding ?? Šéf Therme Erding řídí Jörg Wund.
Foto: Therme Erding Šéf Therme Erding řídí Jörg Wund.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia