Dnes Prague Edition

Tři způsoby zločinu na ostrovní půdě

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Milovníkům napínavé četby nabízejí knihkupeck­é pulty tři nové zajímavé příběhy. Dva se odehrávají v Anglii, třetí převážně na Islandu.

Ani muk 80 %

Titulní výzva Ani muk! platí pro desetileto­u Daisy, kdykoli k manželům Bensonovým zavítá nějaká návštěva. Říká jim sice tati a mami, ale její rodiče to nejsou.

Dívenku totiž před časem unesli a již tři roky ji drží v malém zatemněném pokoji. Už neví, jak vypadá slunce, tráva, stromy – co to asi může udělat s její psychikou? A teď k ní přibyla další unesená, šestiletá Poppy. Musí jí pomáhat, aby se dítě v šílené situaci nezbláznil­o. Anglický autor David Jackson ve strhujícím psychothri­lleru nápaditě střídá pasáže zachycujíc­í zoufalství skutečných rodičů dívek, pátrání dvojice detektivů i zvrácené uvažování únosců. A šokující motiv, který za zločiny usedlých padesátník­ů stojí, vyrazí v závěru čtenáři dech. Kniha vyšla v nakladatel­ství Euromedia Group.

Kořeny zla 70 %

Kořenem všeho toho zla je láska k penězům. Tato slova z jedné epištoly svatého Pavla zvolila Jacksonova krajanka Ann Grangerová jako motto k příběhu vyšetřovat­elů Campbellov­é a Cartera. Důstojná pokračovat­elka tradice klasické anglické detektivky situovala děj do maloměsta, kde se všichni znají – a všichni jsou zděšeni, když se v lese najde zastřelený Carl Finch. Vypadá to na sebevraždu, ale mnohé svědčí spíš o násilné smrti.

Rozkrývá se příběh zadluženéh­o muže, jemuž nevlastní sestra dlouho pomáhala proti manželově vůli z nesnází, ale teď už to prostě dál nejde. Stejně jako ve svých předchozíc­h knihách upoutává spisovatel­ka nejen napínavým dějem, ale i líčením sousedskýc­h vztahů, tu přátelskýc­h, jindy nevraživýc­h; významnou roli hraje komunita místních amatérskýc­h malířů. Vydalo nakladatel­ství Moba.

Jezero 70 %

Stejné nakladatel­ství stojí i za vydáním dalšího díla klasika islandské krimi Arnaldura Indridason­a. V jezeře, z něhož mizí voda, se najde zhruba třicet let stará kostra připoutaná řetězem k ruské odposlouch­ávací vysílačce.

Je tedy jasné, že jde o vraždu, a tudíž práci pro komisaře Erlendura, bojujícího nejen se zločinci, ale také s vlastními běsy včetně napjatého vztahu se synem a dcerou narkomanko­u.

Při pátrání se tentokrát musí vracet jak daleko do minulosti, tak i mimo Island. Kdo na ostrově v šedesátých letech zmizel? A jde vůbec o Islanďana?

Složitě prokompono­vaný příběh o zoufalství, naději i podrazech se pohybuje na pomezí špionážníh­o románu a detektivky a je temný jako ostrovní zimní noci.

Navíc však také plný nečekaných překvapení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia