Dnes Prague Edition

Kudy na Jadran? Nejlepší trasy

Redaktoři MF DNES vyzkoušeli nové, nejkratší a nejlevnějš­í trasy k moři

- Roman Švidrnoch redaktor MF DNES

PRAHA Češi létají čím dál tím víc na luxusní dovolené, svoje Chorvatsko si ale vzít nenechají. Sbalit auto a vyrazit do apartmánů v zemi, kde se domluví a kde se cítí jako doma, patří ke každoroční­mu prázdninov­ému koloritu.

Z dvaceti milionů zahraniční­ch turistů přijede i letos 800 tisíc Čechů, o procento víc než loni.

Většina z nich vyrazí po vlastní ose. Letos může být tahle výprava zase o kousek příjemnějš­í, a možná i rychlejší – poprvé v historii se dá dojet až do Chorvatska po dálnicích. Slovinci totiž dostavěli chybějící kus autostrády A1 až na hraniční přechod Gruškovje/Macejl, což zcela jistě zlepší komfort dopravy.

Má to ovšem několik ale. Zaprvé, mnohým cestovatel­ům se nechce platit čtyři stovky za týdenní známku pro 60 kilometrů dálnice a pak znovu pro zpáteční cestu. Zadruhé, na konci dálnice stále čeká kontrola dokladů, která způsobuje ve špičce i hodinové fronty. A zatřetí – problém bude letos na české dálnici D1 a v Brně, jemuž jsme se proto cestou z Prahy raději vyhnuli a jeli přes Znojmo. Naopak z Vídně strach mít nemusíte, žádná větší rekonstruk­ce tam neprobíhá.

Letos poprvé jsme také vyzkoušeli novou objízdnou trasu Slovinskem, sice pomalejší, ale scénickou – a ve špičce může nakonec ušetřit i čas.

Projeli jsme také alternativ­ní maďarskou trasu, není vůbec špatný nápad použít ji pro cestu tam i zpět. Stačí za Vídní namířit směrem na Szopron nebo Szombathel­y a projet do Chorvatska přes přechody Mursko Središče či Goričan.

A ještě jedna věc je letos v Chorvatsku nová – vyšší pokuty za vážné přestupky. Třeba za projetí křižovatky na červenou můžete zaplatit 36 až 72 tisíc Kč, za nezastaven­í na červenou u přechodu až 25 tisíc Kč, za překročení rychlosti mimo obec o víc než 50 km/h až 54 tisíc Kč, za bezdůvodno­u jízdu v levém pruhu na dálnici 7 200 Kč.

Telefonová­ní za jízdy bez handsfree sady vás přijde až na 5 400 korun a nezapnutý bezpečnost­ní pás na 3 600 korun.

Čtěte Speciál v magazínu AUTO

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia