Dnes Prague Edition

Dvanáct milionů z Lán do schránkové firmy

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

PRAHA Je to téměř dva roky, co policie vtrhla do sídla prezidenta a kancléři Vratislavu Mynářovi zkazila oslavu narozenin. Šéfa Lán Miloše Baláka, kterého Mynář osobně vybral a dosadil, totiž policisté začali stíhat za manipulaci stamiliono­vé zakázky na zpevnění vodní nádrže v Lánech. Té zakázky, na niž Mynář u poslanců sháněl stamiliony. Baláka kancléř odmítá odvolat, velice se ho zastává, a dokonce za něj lobboval u soudce či ministra spravedlno­sti.

Balák tak stavební firmě Energie, která je za zakázku stíhaná stejně jako on, nerušeně proplácel faktury za dle policie „cinklé“práce. Za roky 2017 a 2018 jí poslal více než 175 milionů korun. MF DNES ovšem při svém pátrání zjistila, že část peněz u firmy neskončila. Minimálně 12,4 milionu následně z Energie odešlo na konto pražské společnost­i Piratex Trading, která vystupuje jako její subdodavat­el. Má ovšem neexistují­cího majitele, neexistují­cí sídlo a v minulosti jako jediné dohledatel­né podnikání prodej myslivecký­ch potřeb. Balák prý neví, co v Lánech dělala.

● Šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka a manažera kladenské stavební firmy Energie – stavební a báňská policie obvinila předloni v červnu. Z manipulace zakázky za desítky milionů korun na zpevnění břehů vodní nádrže Klíčava, která je přímo v oboře.

● Zakázka byla podle policejníc­h odposlechů od začátku plánovaná jako předražená o desítky milionů. Balák pak navíc podmínky soutěže podle vyšetřován­í nechal nastavit na samotnou firmu Energie, která ji pak vyhrála. I tu policie nyní stíhá.

Není to ale jediná podezřelá zakázka v Lánech. MF DNES při analýze zjistila, že stamiliony putovaly k blízkým Baláka, Mynáře či sponzorům prezidenta.

 ??  ?? V oboře Vodní nádrž Klíčava. Foto: Petr Topič, MAFRA
V oboře Vodní nádrž Klíčava. Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia