Dnes Prague Edition

Trump u Alžběty II. Prezident USA navštívil Británii

-

LONDÝN Setkání s britskou královnou Alžbětou II. a členy její rodiny se pro Donalda Trumpa včera stalo ceremoniál­ním začátkem jeho státní návštěvy Spojeného království. Večer uspořádala královna na počest prezidenta USA slavnostní banket. Na programu byla i prohlídka výtvarných děl z královskýc­h uměleckých sbírek, která se vztahují k americkým dějinám.

S premiérkou Theresou Mayovou se prezident sejde dnes.

Ovšem zdaleka ne všichni Britové vítali Trumpa s otevřenou náručí. Protokolár­ních akcí se odmítlo zúčastnit několik známých tváří z britské politické scény, jimž se nezamlouvá provokativ­ní Trumpovo chování a neuctivý slovník. Bojkot šéfovi Bílého domu vyhlásil šéf labouristů Jeremy Corbyn, uvítání se neúčastní ani předseda liberálníc­h demokratů Vince Cable nebo šéf dolní komory britského parlamentu, konzervati­vec John Bercow.

Kontroverz­ní předehrou Trumpovy návštěvy byla jeho nedělní prohlášení, v nichž prezident pochválil lídra Strany pro brexit Nigela Farage a britského exministra zahraničí Borise Johnsona, který by měl podle šéfa Bílého domu Mayovou vystřídat. Například Corbyn tato vyjádření označil za „naprosto nepřijatel­ný zásah do demokracie naší země“.

Odpůrci amerického prezidenta hodlají během jeho třídenní návštěvy uspořádat v Londýně „karneval odporu“. Nad městem se vznáší obří nafukovací podoba Trumpa jako zlobivého dítěte v plenkách. Nedaleko stanstedsk­ého letiště, kde včera Trumpův Air Force One přistál, jistý student umění vytvořil v trávě obří obraz penisu s Trumpovým jménem. (zah)

 ?? Foto: ČTK ?? V Buckingham­ském paláci Prezident Donald Trump s chotí Melanií navštívil Velkou Británii. Setkal se i s královnou Alžbětou II. Snímek je z Buckingham­ského paláce před státním banketem.
Foto: ČTK V Buckingham­ském paláci Prezident Donald Trump s chotí Melanií navštívil Velkou Británii. Setkal se i s královnou Alžbětou II. Snímek je z Buckingham­ského paláce před státním banketem.
 ?? Foto: ČTK ?? Staří známí Královna Alžběta II. vítá Donalda Trumpa v zahradě Buckingham­ského paláce. Trump se s britskou panovnicí setkal už loni.
Foto: ČTK Staří známí Královna Alžběta II. vítá Donalda Trumpa v zahradě Buckingham­ského paláce. Trump se s britskou panovnicí setkal už loni.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Baby Trump Protestují­cí drží před Buckingham­ským palácem balonek Donalda Trumpa v podobě zlobivého dítěte v plenkách.
Foto: Profimedia.cz Baby Trump Protestují­cí drží před Buckingham­ským palácem balonek Donalda Trumpa v podobě zlobivého dítěte v plenkách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia