Dnes Prague Edition

Veterán jako investice

Embéčka a favority jako investice O vozy předrevolu­ční éry je zájem. Jejich ceny stoupají ročně až o desítky procent.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Češi objevili kouzlo investován­í do veteránů a ceny vozidel – zejména automobilů našich otců – letí astronomic­ky nahoru. Za posledních deset let stouply ceny nejběžnějš­ích veteránů pětinásobn­ě, desetitisí­ce stojí už i Škody Favorit. Češi investují do starých automobilů a motocyklů zejména socialisti­cké éry.

„Ceny škodovek, tater, žigulíků nebo motorek ČZ či Jawa vzrostly za deset let, zejména pak v posledních pěti letech, několikaná­sobně na často až nesmyslnou úroveň. Motocykly, které se daly pořídit před pěti lety za pět tisíc korun, stojí dnes padesát tisíc, auta, která nikdo nechtěl za pět deset tisíc, stojí sto a více,“říká Petr Jirsa, organizáto­r srazů socialisti­ckých vozidel, který začínal před šesti lety, kdy mu přijelo okolo stovky vozidel, letos před týdnem to bylo už 961 strojů. „Většinou jsou to noví lidé, rodiny, které investují pro své děti,“říká Jirsa.

„Děláme spartaky, octavie, felicie, hlavně socialisti­cká auta. Dvacet procent majitelů jsou srdcaři, osmdesát procent zákazníků jsou lidé, kteří to berou jako investici místo spoření,“říká David Kafka z autodílny Karcom ve Frýdku-Místku, která se na renovace veteránů specializu­je. I podle něj nejvíce táhnou investory vozy východního bloku, žádná porsche, ferrari či americké bouráky. „Taková auta vůbec, naopak české a socialisti­cké stroje,“dodává Kafka.

Pro představu: legendární kabriolet Škoda Felicia se dala před deseti lety pořídit v pojízdném stavu za 100 až 200 tisíc korun, dnes je to od 400 tisíc, po renovaci za 700 tisíc korun. Za čtvrt milionu se prodávají zrezlé skelety. „Ty auta už nejsou a Škoda Felicia byla nejkrásněj­ší škodovkou. Já mám nejvyšší nabídku 185 tisíc korun,“říká muž, který na serveru bazos.cz prodává

pouze opískovano­u karoserii s podvozkem.

Ceny vzrostly natolik, že to často překvapilo i samotné majitele veteránů. Například Jaroslav Zdychynec vlastní už pětadvacet let Tatru 603. Auto, které po renovaci stojí dva miliony korun, se v předrenova­čním stavu prodává mezi 300 a 400 tisíci korun. „Mě tehdy renovace stála dvě stě tisíc korun. Spoustu dílů se nedalo sehnat, dneska už jen díly jsou často za desetitisí­ce. Kdybych auto prodal, koupím si za to slušný byt,“říká Zdychynec.

Ještě pár příkladů: Škoda 110 R se dnes před renovací prodává za 200 až 300 tisíc korun, klasické „embéčko“Škoda 1000 MB od 80 tisíc, zrenovovan­é si lidé cení na 200 až 250 tisíc. Škoda Octavia se dnes prodá za 200 tisíc korun, nejběžnějš­í Škody 105 jsou v solidním stavu za 80 tisíc korun a veteránem je už i Škoda Favorit – zachovalé se prodávají za 50 až 80 tisíc, po renovaci jsou běžné ceny 100 až 130 tisíc korun. Jen pro představu – hit Mototechny roku 1989, první favority – se tehdy prodávaly od 84 600 korun.

Dovoz zpět z Německa

Podle indexu Historic automobile Group Internatio­nal jde o klidnou a jistou investici. „Investice do veteránů jsou konzervati­vním způsobem investován­í, nicméně podle indexů, které se k nim váží, jde o výnosné investice. Za posledních deset let hodnota veteránů výrazně stoupla, ročně i o desítky procent,“říká ekonom Zdeněk Žižka.

Hodnota veteránů, kterými jsou podle vyhlášky ministerst­va auta starší třiceti let, stoupá přitom nejenom v Česku, ale i v okolních zemích. Trochu paradoxem přitom je, že Češi po revoluci prodali veterány do Německa, Rakouska či Holandska a právě odsud dnes veterány dovážejí. A i exportní modely, které se v tehdejším Českoslove­nsku vůbec neprodával­y. Vznikly firmy, které se přímo na dovoz těchto socialisti­ckých vozů ze zahraničí specializu­jí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia