Dnes Prague Edition

Nové Češky na scéně

Soupeřky zase marně supí k síti a Markétu Vondroušov­ou hřeje u srdce. Na tohle je machr.

- Miroslav Němý reportér MF DNES na Roland Garros

Mezi spoustou rad, doporučení a příkazů se tohle nikdy neobjevilo. Markéta Vondroušov­á měla na dotaz, zda ji kterýkoli z jejích trenérů zkoušel brzdit v množství odehraných kraťasů, nejrychlej­ší odpověď: „Ne.“

Kdyby to dělal, musel by být tenisově naprosto šílený.

„Ony píšou všude, nejen na antuce. Někdy se k nim dostane míň, jindy víc, ale každý zápas šance přijde,“říká současný kouč Jan Hernych.

Vondroušov­á bude zkracovat hru i proti Chorvatce Petře Martičové, se kterou se dnes v aréně Suzanne Lenglenové (hrají druhý zápas, program začíná ve 14.00) utká o postup do semifinále Roland Garros.

Tak jako spousty jiných ji bude nutit buď k marným sprintům k síti, nebo rovnou k rezignovan­ému zastavení pohybu a smutnému pohledu na to, jak se ona raduje.

A raduje se ohromně, to si pište.

„Vždycky mě to zahřeje u srdce,“netají se devatenáct­iletá Češka.

Hernych už s dalšími členy týmu žertoval, že je podle anglického slova pro tento vychytralý tenisový úder čas chystat kolekci Dropshot Queen – královna kraťasů.

Umět je zahrát správně je výsada. Odměnou jsou body i uznání.

„Jasně že kraťasy miluju. Znáte někoho, kdo to tak nemá?“líčila Lotyška Sevastovov­á, sama v této činnosti velmi zručná – jen její láska dostala ránu, když ji ve 4. kole několikrát vycvičila Vondroušov­á.

Má v nich totiž celoživotn­í praxi. „Když jsem úplně začínala s tenisem, měla jsem trenéra, který je na mě hrál úplně pořád,“vzpomíná na první krůčky na sokolovský­ch kurtech. „Tak jsem se od něj kraťasy naučila. A hraju je doteď.“

Vondroušov­á je zároveň důkazem, že cvičení prostě dělá mistra.

„Když mi nevyjdou dva z dvaceti, nijak se nehroutím a věřím si na ně dál i v důležitou chvíli,“popisuje. „Na antuce není lehké míč ukončit a mně v tomhle kraťasy fakt pomáhaj. I když to třeba soupeřky doběhnou, stejně si z toho dokážu bod vyhrát. Hodně z nich na to neumí moc zareagovat. Jelikož většina holek kraťasy skoro nehraje, nejsou na ně moc zvyklé. I když je ode mě už čekají, stejně je používám – a vychází mi to.“

Takové momenty jsou pro tenistku na špatné straně sítě vážně deprimujíc­í. Pokud dosupí včas, Vondroušov­á často výměnu s chutí uzavře lobem či prohozem.

A dalším bonusem je, že tohle baví nejen ji, nýbrž také fanoušky. V leckdy uniformním pojetí ženského tenisu působí zkrácení hry jako chladný nápoj v tropickém létě. Potěší a osvěží zároveň.

„V Římě to bylo super,“vzpomíná Vondroušov­á. „Hrála jsem proti Halepové a všichni ze začátku křičeli: Simona! Simona! Ale pak jak jsem vyhrála set a najednou mi strašně fandili. Fakt příjemné. Je super získat si lidi na svoji stranu.“

Publikum mladé Češce klidně může přát i dnes. Jenže Martičová je jednou z mála tenistek, které se dopředu neorosí čelo potem – Vondroušov­ou porazila ve všech čtyřech vzájemných duelech, třikrát na betonu a letos i ve finále na instanbuls­ké antuce. „Markéta je fajn,“říkala Martičová. „A umí fakt dobré kousky. Bude to zábava.“Dost možná ale pouze do prvního kraťasu Vondroušov­é.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Postoupí? Markétu Vondroušov­ou dnes čeká čtvrtfinál­e s Chorvatkou Martičovou.
Foto: ČTK Postoupí? Markétu Vondroušov­ou dnes čeká čtvrtfinál­e s Chorvatkou Martičovou.
 ??  ?? Vypadla Kateřina Siniaková skončila ve třetím kole.
Vypadla Kateřina Siniaková skončila ve třetím kole.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia