Dnes Prague Edition

Aktéři Čapího hnízda žádají zastavit stíhání

-

PRAHA Část aktérů kauzy farmy Čapí hnízdo, v níž je z dotačního podvodu obviněn i premiér Andrej Babiš (ANO), žádá zastavení stíhání. Uvedl to včera server iRozhlas.cz na základě vyjádření mluvčího Městského státního zastupitel­ství v Praze Aleše Cimbaly.

Žádost podali zatím dva ze šesti obviněných. Cimbala neupřesnil, o koho se jedná. Podle serveru je jedním z těch, kteří podali žádost, bývalý šéf představen­stva společnost­i Farma Čapí hnízdo a někdejší manažer koncernu Agrofert Josef Nenadál. Babiš se serveru odmítl k věci vyjádřit.

„Návrh na zastavení stíhání jsem za klienta podal při skončení vyšetřován­í přímo a následně písemně odůvodnil. Je nepochybné, že se nestal skutek, pro který je klient stíhán,“řekl Nenadálův advokát Zdeněk Odehnal.

Kromě Babiše a Nenadála čelí obvinění v případu Čapí hnízdo Babišova manželka Monika i premiérův švagr Martin Herodes a dcera Adriana Bobeková a také bývalá členka společnost­i Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová.

Stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího vyloučila policie koncem března k vlastnímu řízení.

O zastavení stíhání podle serveru pravděpodo­bně požádají také obhájci dalších obviněných.

Policisté navrhli 17. dubna Babiše a další obviněné v kauze Čapí hnízdo obžalovat. Babiš, který je od října 2017 obviněn z dotačního podvodu, odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonnéh­o. Hrozí mu až deset let vězení. Společnost Farma Čapí hnízdo dříve patřila Agrofertu, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov. V roce 2007 se přeměnila na firmu s akciemi na majitele. Další rok získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia