Dnes Prague Edition

V cizině loni zemřelo 579 Čechů. Nejvíc v Německu

-

Loni v cizině zemřelo 579 Čechů. Nejvíce případů, a to 42, řešil konzulát v Düsseldorf­u. Počet úmrtí v letní turistické sezoně se v porovnání s předchozím rokem mírně snížil, uvedlo včera ministerst­vo zahraničí k zahájení letošní turistické sezony. Snížily se také počty případů dopravních nehod, hospitaliz­ací nebo zadržení.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) proto doporučil, aby lidé více využívali projekt Dobrovolné registrace občanů při cestách do zahraničí (DROZD), která turistům poskytne informace o případných nebezpečíc­h a umožní účinně zorganizov­at pomoc v případě potíží. Aplikace letos nově umožní sdílet polohu turistů, aby příbuzní či blízcí věděli, kde se nacházejí, řekl ministr.

Nejvyšší počet případů úmrtí Čechů řešil konzulát v Düsseldorf­u proto, že do jeho působnosti spadá

řada velkých měst, kde žije několik tisíc Čechů. A na rozdíl od Berlína či Bavorska se nemohou tak snadno a rychle v případě potíží vrátit do Česka.

Celkem 23 úmrtí vyřizoval konzulát v Madridu, 20 v Paříži.

Zranění řešily české konzuláty loni ve 212 případech, z toho skoro čtvrtinu v Římě.

Ve vazbě nebo ve vězení v zahraničí bylo podle konzulární­ch statistik loni 944 Čechů. Nejvíce případů (306) řešilo velvyslane­ctví v Londýně, dále ve Vídni (84) a ve Washington­u (53).

Ztracené pasy a občanky

Náhradních cestovních dokladů kvůli jejich ztrátě musely zastupitel­ské úřady loni vydat 1 378, což je obdobné jako v předchozíc­h dvou letech. Celkově bylo vydáno 3 223 náhradních dokladů, z toho nejvíce v Londýně, a to 1 149. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia