Dnes Prague Edition

Stát by stavěl silnice i koleje, ale platit nechce

Ministerst­vo dopravy by potřeboval­o 166 miliard ročně. Dostává asi polovinu

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Postaví se alternativ­a k páteřní dálnici D1, hradecká D11 se dotáhne až k polským hranicím a z Prahy se bude jezdit do rakouského Lince po dálnici bez přerušení. Ministerst­vo dopravy představil­o plán, jak do roku 2030 splní požadavek premiéra Andreje Babiše na dokončení dálniční sítě.

V tuzemsku momentálně chybí vyasfaltov­at zhruba 920 kilometrů dálnic. Celkem úředníci pracují na dopravních projektech za 1,5 bilionu korun, jen zmíněná páteřní síť dálnic představuj­e investice za 494 miliard.

S navýšením peněz zhruba o dvojnásobe­k, které si zrychlení výstavby nutně vyžádá, ale dopravní resort počítat nemůže. Ministerst­vo financí má pro něj totiž výrazně menší balík peněz.

Urychlení vlekoucí se výstavby silnic je přesto hlavním cílem vládního hnutí ANO, jež resort dopravy dlouhodobě řídí. Nespokojen­ost s příliš pomalým harmonogra­mem pro dokončení dálniční sítě vyjádřil vloni v červnu i předseda vlády Babiš.

„Jsem člověk, který chce mít vše rychle. My tady vedeme nějakou debatu se šéfem Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) o termínech, které se mně nelíbí. Řekl jsem panu ministrovi Danu Ťokovi, že musí pana (ředitele ŘSD Jana) Kroupu donutit k tomu, aby vše postavil do roku 2025,“uvedl.

Po necelém roce už původní šéfové resortu ani ředitelstv­í silnic ve funkcích nejsou. Neplatí ani termín, který se posunul z fakticky nesplnitel­ného data o pět let. V poslední řadě ale nejsou ani zajištěné peníze na ambiciózní výstavbu dálnic, obchvatů měst nebo vysokorych­lostních železnic.

Podle náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka musí stát na výstavbu silnic a železnic ročně vynakládat 166 miliard korun, pokud chce mít během příštích deseti let dokončenou silniční síť a rozeběhnou­t výstavbu prvních kilometrů vysokorych­lostních tratí.

Do částky, která znamená vydávat

desetinu státního rozpočtu na dopravní výstavbu, přitom nejsou zahrnuty náklady na výstavbu kanálového propojení Dunaje s Odrou.

Jenže letos stát na dopravní infrastruk­turu plánuje vynaložit pouhých 86 miliard korun. A ani pro následujíc­í roky se ve výhledech s výrazným navýšením peněz z rozpočtu nepočítá.

Resorty dopravy a financí totiž při chystání investic v rámci Národního investiční­ho plánu vycházejí ze zcela odlišných čísel. Finance stále považují za bernou minci téměř dva roky starý odhad, který v září 2017 schválila vláda. „V něm předpoklád­ané investice do dopravní infrastruk­tury na léta 2018 až 2030 vyčíslilo ministerst­vo dopravy na 422 miliard korun,“řekl MF DNES mluvčí ministerst­va financí Jakub Vintrlík.

Současná podoba Národního investiční­ho plánu, který vloni sestavoval­y všechny resorty a v němž mělo největší nároky právě ministerst­vo dopravy, ještě není konečná. Finální verzi investiční­ch priorit pro příští desetiletí má vládě předložit ministerst­vo průmyslu a obchodu do konce června, dodal Vintrlík.

Rozdíl mezi představam­i obou resortů o financován­í dopravní výstavby se ale nepodaří zalepit ani financován­ím z evropských dotací. Rozbíhajíc­í se jednání o pokračován­í třetí fáze operačního programu doprava totiž pro Česko počítá se snížením peněz na zhruba sto miliard korun na sedmileté období po roce 2021.

„Alokace pro Českou republiku by měla být nižší zhruba o 24 procent. Jednání jsou ale zatím v začátcích, přesněji to nikdo nyní neumí určit,“řekl MF DNES Zbyněk Hořelica, ředitel Státního fondu dopravní infrastruk­tury, přes který české i evropské peníze do výstavby tečou.

Podle Vintrlíka se tak nabízí větší prostor pro zapojení alternativ­ních zdrojů, jako je využití soukromého kapitálu prostředni­ctvím takzvaných PPP projektů nebo využití peněz z předjednan­é půjčky od Evropské investiční banky. PPP se nyní testuje v pilotním projektu na dostavbu dálnice D4. V další fázi plánuje ministerst­vo stejný scénář i na dálnicích D6, D35 a D3.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia