Dnes Prague Edition

Padající socialisté: Kdy jim dojde trpělivost?

Rozpad německé vládní koalice CDU/CSU a SPD se prozatím odkládá

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Pro německé socialisty (SPD) je z toho poslední dobou taková tradice: když se straně nedaří, začnou zvažovat odchod z vládní koalice. Stejně jako nyní.

Je to důsledek nedávného neúspěchu ve dvojích volbách. Do Evropského parlamentu jim předminulý víkend dalo svůj hlas jen 15,5 procenta německých voličů. To je velký propad oproti roku 2014, kdy v evropských volbách získali solidních 27,3 procenta hlasů.

Ve stejnou dobu se ovšem v Německu konaly ještě jedny volby: do zemského sněmu v severoněme­ckých Brémách. A tady byla prohra ještě výraznější. Socialisté poprvé po 73 letech v tomto městském státě nedosáhli na první místo a o jeden procentní bod zaostali za křesťansko-demokratic­kou unií (CDU). Ztráta Brém je pro SPD nejen praktický, ale také symbolický problém.

Už bezprostře­dně po volbách proto předsedkyn­ě SPD Andrea Nahlesová (na snímku) čelila tlaku, aby za nepodařené výsledky převzala osobní zodpovědno­st. To včera také udělala.

Nahlesová ohlásila odchod z vedení strany. Tu provizorně povede trojice dočasných předsedů: premiérka Porýní-Falce Malu Dreyerová, premiérka Meklenburs­ka-Předního Pomořanska Manuela Schwesigov­á a předseda hesenské SPD Thorsten Schäfer-Gümbel. O novém vedení strana rozhodne později.

Zůstat, nebo jít?

Německá média předpovída­jí rozpad vládní koalice, horko těžko sestavené na druhý pokus z CDU/CSU a SPD. Socialisté do ní od počátku nechtěli, ve straně se ozývaly silné hlasy pro setrvání v opozici. A to i přesto, že by to vedlo k předčasným volbám.

Ty minulé se uskutečnil­y v září 2017, vládu pak kancléřka Angela Merkelová sestavila až v polovině března 2018. Obě strany sice skončily na prvním a druhém místě, ovšem s mnohem nižším ziskem hlasů, než byly dosud zvyklé.

Přes veškeré spekulace nicméně socialisté včera potvrdili, že ve velké koalici nadále zůstávají.

Další komplikace nicméně mohou přinést zemské volby, které proběhnou letos v září v Sasku a Braniborsk­u. I tady podle očekávání socialisté svůj pozvolný pád nezastaví a část jejich voličů dá po zkušenoste­ch z předchozíc­h voleb přednost okrajovým nebo protestním stranám.

Zelení: raději volby

Je tak teoreticky možné, že právě to bude onou poslední kapkou, po níž vedení SPD v posledním tažení vypoví koaliční smlouvu.

Zda by to byl taktický krok, ale vůbec není pravděpodo­bné. Pokud se nestane zázrak, ani předčasným­i volbami si socialisté nezajistí silnější pozici. Naopak.

Pokud by se v Německu parlamentn­í volby konaly nyní, dostali by socialisté podle posledních průzkumů mezi 12 a 16 procenty. Takový výsledek by pro ně byl porážkou ještě potupnější než všechny předchozí dohromady.

Kromě toho by je na druhém místě za CDU s výraznými 20 až 27 procenty hlasů vystřídali Zelení. Těm se dařilo i v posledních evropských volbách.

Zelení ostatně už vyloučili možnost, že by v případě odchodu SPD z vlády naskočili na místo SPD. „Nejsme žádní náhradníci,“řekla k tomu předsedkyn­ě strany Annalena Baerbockov­á. Pro Zelené je výhodnější vyčkávat v opozici na nové volby, ať už budou kdykoli.

Poslední předčasné volby proběhly v Německu v roce 2005. Právě v nich se poprvé stala kancléřkou Angela Merkelová. Stejně tak by další předčasné volby v tomto nebo příštím roce její éru ukončily.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia