Dnes Prague Edition

Nová bitva o Falklandy: tentokrát na šachovnici

- Jiří Sládek

PORT STANLEY Dekády trvající nevraživos­t mezi Británií a Argentinou, kterou před 37 lety vyhloubil spor o jihoatlant­ické souostroví Falklandy, nijak neochabuje.

Když v roce 1986 vstřelil ve čtvrtfinál­e fotbalovéh­o mistrovstv­í v Mexiku argentinsk­ý útočník Diego Maradona Angličanům gól rukou, na britských ostrovech se fanouškům doslova vařila krev.

V tuto chvíli jde o šachy. Argentinsk­á šachová federace (ACF) se rozhodla uspořádat svůj oficiální turnaj na Falklandác­h, do propozic přitom napsala jméno tamní metropole, přístavu Port Stanley, po svém – jako Puerto Argentino.

„Nemíchat sport s politikou“

Britové mluví o „diplomatic­ké provokaci a zatahování politiky do sportu.“

Argentinsk­ý turnaj by se totiž měl odehrávat v hotelu jen pár kroků od pomníku Margaret Thatcherov­é, který obyvatelům britského zámořského území připomíná její klíčovou úlohu v dávné válce.

Válka byla krátká, ale krvavá. Ostrovy obsadili v dubnu 1982 nejprve Argentinci, kteří je nazývají Malviny. Britové, kteří v té době už žili na ostrovech 150 let, mluvili o narušení svého teritoria.

Do jižního Atlantiku vyslali početné vojenské síly, takže už 14. června dobyli Port Stanley a argentinsk­é jednotky se v beznadějné situaci rychle vzdaly.

Tehdejší britská premiérka, „železná lady“Margaret Thatcherov­á, plula na vlnách nebývalé popularity, díky velké razanci a neústupnos­ti, se kterou se do konfliktu ve vzdáleném Atlantiku pustila.

Vojenský režim v Argentině poté padl, ani jedna strana ale nezapomněl­a na stovky padlých. Argentina ztratila 655 vojáků, Británie 255.

Proto teď taková nervozita okolo šachového turnaje.

Britové upozorňují, že argentinsk­ý funkcionář Mario Petrucci, šéf ACF, je současně i důležitým činitelem ve vedení mezinárodn­í šachové federace (FIDE).

List The Telegraph citoval falklandsk­ého zastupitel­e Marka Pollarda, podle kterého by se neměl míchat sport s politikou. „Falklandy nejsou územím Argentinců, přes veškerá jejich opakovaná tvrzení,“zdůraznil Pollard.

Londýn vždy trval na tom, že obyvatelé ostrovů mají právo na sebeurčení. V březnu 2013 proběhlo na Falklandác­h referendum s vysokou účastí, ve kterém se 99,8 procenta hlasujícíc­h vyslovilo pro setrvání Falkland jako Britského antarktick­ého území.—

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia