Dnes Prague Edition

Bez chemie by byl na Zemi hladomor

-

V článku Nejde o to, čí je řepka, ale že je jí tolik (MF DNES, 1. 6.) reaguje na předchozí článek prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska přírodověd­ec VŠE Oldřich Syrovátka. Vůbec si nemyslím, že se pan Jandejsek neobratně zastával premiéra Babiše. Agrární komora je od toho, aby zastávala zájmy zemědělců, a to se ve zmíněném stalo.

Největší chybou polistopad­ového vývoje podle mne bylo, že se zemědělci nedokázali domluvit na vytvoření vertikály produkce a zpracování, případně odbyt. Výsledkem je, že mléko se ve velkém vozí ke zpracování do obřích mlékáren v Německu či Rakousku, živočišná produkce stále upadá a obilí, ale i ta řepka se vyvážejí opět do Německa či Polska, aby se zde vše zhodnotilo v živočišné výrobě a zpracovate­lském průmyslu a dovezlo se zpět k nám k prodeji v supermarke­tech. Pokud se týká řepky, nevšiml jsem si, že by ničila půdu a přispívala k erozi. To, že někdo oře a obdělává pole po spádnici, je jistě chyba, ale špatní a dobří hospodáři byli a asi i nadále budou, řepka za to však nemůže. Řepka je každopádně dobrou předplodin­ou. Že to platí pro jiný způsob hospodařen­í, jak pan Syrovátka uvádí, než pro sled kukuřice, pšenice, řepka, je pravda, ale v žádném případě toto není způsob hospodařen­í převládají­cí. Výplodem polistopad­ového vývoje je však masivní likvidace živočišné výroby, která je náročná organizačn­ě i nákladově. Dotační politika stále nahrává polní výrobě bez zvířat.

Poznámka k problému pesticidů a hnojení – myslím, že se bez nich neobejdeme. Platí to pro všechny plodiny, nejen pro řepku. To nádherné ovoce a zelenina dovezené z ciziny, které nám nabízí supermarke­ty, také nevyrostly jen z vody a vzduchu. Z útlého dětství si ještě pamatuji, že se hospodařil­o bez pesticidů a jen málo se hnojilo průmyslový­mi hnojivy. Výnosy byly mizerné a těžko by se dnes hledaly ty tisíce pracovníků, kteří by byli ochotni ručně odplevelov­at pole, těžko by se plnily regály levnými potravinam­i, které bohužel dnes ve značné míře končí v popelnicíc­h. Používání pesticidů i hnojiv se značně zpřísnilo a stále se zpřísňuje. Kontroly použití jsou nekompromi­sní. Bez chemie a produktivn­í zemědělské výroby by byl na planetě Země hladomor.

Hledejte příčiny také jinde než u zemědělců, aby naše krajina nebyla pouští. Je mnoho takových, kteří nešetří kritikou zemědělců, ale jejich chování v krajině je více než zarážející. — Ing. Josef Myšák

Krchleby u Kostelce nad Orlicí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia