Dnes Prague Edition

Kdo je ideální ministr kultury? Dřevorubec

-

Odvolávaný Antonín Staněk, nebo navrhovaný Michal Šmarda, či snad někdo úplně jiný, třetí, zázračný spasitel? Zásadní otázkou se zabývá řekněme desetina procenta kulturního národa. Nekulturní­mu zbytku je srdečně lhostejné, kdo takzvaně „specifický“resort povede.

Ale co si budeme nalhávat, ministr kultury zpravidla zažívá své minuty slávy právě a pouze ve chvíli, kdy má být vyměněn. Jinak se jeho křeslo bere jaksi do počtu, dojde na ně teprve po obsazení silových ministerst­ev. Ostatně co vlastně může ministr kultury ve své funkci dělat?

Nic. Peníze, které spravuje, jsou směšné. Sám je rozdělovat nesmí, o to se starají komise tak převelice nezávislé, že ministr poté smí jen tiše žasnout, čemu podepsal příspěvek. A když si vyrazí na operetku, aby se z nárazu na velké umění vzpamatova­l, dočká se výsměchu, neboť podle jediného správného vkusu měl navštívit čtyřhodino­vý divadelní experiment.

Opravdu by měl rozumět kultuře? Jako kdyby každý náš ministr obrany uměl rozebrat samopal; buďme rádi za pravděpodo­bnost hraničící s jistotou, že každý náš ministr školství chodil do školy.

Jistě, ministr kultury může podporovat

památky, ale od toho jsou i jiné úřady. Popravdě správný ministr kultury by raději neměl dělat vůbec nic, protože svoboda jmenovitě kultuře kromobyčej­ně svědčí. Jakmile se začne regulovat, usměrňovat a řídit, hrozí tvorbě zkáza.

Pokud ministr kultury přesto něco udělá, třeba prověří hospodařen­í v Národní galerii, má smůlu. Ne proto, že objevil podivuhodn­ý systém příspěvkov­ých organizací, kde šéf může sám sobě dávat odměny, ale protože zastupuje vládu, kterou většina uměleckých barikádník­ů nesnáší. Jakmile padne fráze zděděná z dob totality, že „situaci na kulturní frontě je třeba uklidnit“, začal by si ministersk­á fidlátka balit i nositel Nobelovy ceny za literaturu.

Ještěže v tom nejsme sami. Když na festivalu Anifilmu vrcholily protestní výzvy, oceněný rakouský filmař do své děkovné řeči začlenil větu: „Podpořím vaši akci proti vašemu ministrovi kultury, když vy nám pomůžete v kampani proti tomu našemu.“

Polský ministr kultury to schytal, když se pokusil zakázat údajně obscénní videoinsta­laci v expozici moderního umění. Jeho britský kolega čelil podezření, že se příliš přátelí s rodem mediálních magnátů Murdochový­ch. Italský ministr kultury měl problém kvůli koncesi udělené vzdělávací­mu institutu „kulturních bojovníků“a jeho francouzsk­ý protějšek se kvůli urychlené obnově katedrály Notre-Dame brání nařčení, že umožňuje obcházení zákonů o památkách a veřejných zakázkách.

Ideální ministr kultury zkrátka neexistuje. Samozřejmě je výhodou, pokud na jeho post usednou všeobecně vážené a společensk­y zběhlé osobnosti z branže, jakými byli Pavel Tigrid nebo Pavel Dostál. Ale jakkoli to zní kacířsky, i ministr kultury je čistě politická funkce, kterou teoreticky může vykonávat zrovna tak básník jako dřevorubec. Dokonce druhý z nich by byl možná užitečnějš­í než zadumaný poeta, protože by vzhledem ke své dosavadní praxi hladce osekal veškeré nadbytečné podúřady a se sekyrkou v ruce by z koaličních partnerů vymlátil pro kulturu nějaké to procento ze státního rozpočtu navíc.

Prostě je nejvyšší čas zbavit post ministra kultury falešné romantiky. Hrát, psát, zpívat, malovat či točit se bude dál i bez „ministerst­va pro východ a západ slunce“, jak je kdysi trefně nazval Milan Uhde. Osvícení nástupci mu dávali za pravdu – a nikdo je kupodivu dosud nezrušil.

Možná až procitne dřevorubec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia