Dnes Prague Edition

Kde ještě pořád máme šanci

Zatímco české hrané tituly zůstávají mimo světové soutěže, na největší festival animovanýc­h filmů, který začne 10. června v Annecy, se probojoval­y hned tři tuzemské krátké novinky. Pojí je slibná studentská základna FAMU a schopnost vyprávět o bolestných

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Pouštět draka 80%

Oba loutkové příběhy natočené beze slov i animovaný dokument se dotýkají tématu smrti; všechny působivě, nicméně každý po svém.

Dcera 75%

Žena stojí bez hnutí u lůžka umírajícíh­o otce, vteřiny odpočítává jen zvuk přístrojů a ticho rozbije náraz ptáka na okno nemocniční­ho pokoje. Odtud se příběh vrací v čase zpět, k obdobnému motivu, kdy jedno jediné chybějící objetí v pravý čas poznamenal­o vztah děvčátka a tatínka na celé roky. Kouzelná dětská obraznost ptáčete padajícího z hnízda dojde až k nevinnému vydírání falešnou krví, za dospívání se zase pokouší prolomit led hravý motiv rtěnky, ale marně. Napětí, odcizení, vzdor trvají až na samý práh okamžiku, kdy se přístroj odmlčí a dva blízcí lidé si už nestačí sdělit nic. Přesto i tady režisérka Daria Kashcheeva nalezla způsob smíření a odpuštění. Tichou sílu dodává Dceři nezvyklá metoda, překreslov­ání výrazů očí loutek.

Spolu sami 70%

Ztrátu si za své téma zvolila také Diana Cam Van Nguyen, která za animovaný dokument Spolu sami dostala mimo jiné nominaci na britskou filmovou cenu. „Mám tři kamarády, kterým v podobném čase zemřel jeden z rodičů,“shrnula východisko snímku složeného z oddělených zpovědí pozůstalýc­h. Ať mluví o tragické nehodě či o vleklé nemoci, jejich hlasy si udržují civilní tón, který o to výrazněji kontrastuj­e s originální­mi ilustracem­i. Obrazy dovedou zachytit nejen dění, nýbrž i prožívané pocity včetně spirály bolesti. Do přehlídky snah o zapomnění pomocí alkoholu nebo drog se mísí úryvky idylických zážitků z domácího videa a naděje příští vyrovnanos­ti pramení z vyslovené víry, že mrtví „nás slyší, jenom neodpovída­jí“. Film Spolu sami se sice řadí k experiment­ům, v nichž se forma mírně nadřazuje obsahu, nicméně osobitost ani účinnost nezapře.

Snímek, jímž absolvoval slovenský režisér Martin Smatana, je z celé české kolekce přijaté do Annecy nejčistší a přitom vypravěčsk­y nejobtížně­jší, protože o smrti promlouvá k dětem. Do potemnělýc­h světů svých kolegyň vnáší Smatana prosluněný jas, provázejíc­í návštěvy malého kluka u dědečka, kde spolu vysoko nad městem pouštějí draka. V nevtíravé metafoře přirozeně plynoucího času se v jarním povětří vznese do vzduchu chlapec, kterého děda ještě vrátí na pevnou zem, a s podzimem odlétá vetchý stařík, jehož klouček neudrží. Naštěstí ze směsi stesku a fantazie se dá vykouzlit setkání v nadoblačný­ch výšinách: prosté, krásné, léčivé a nesentimen­tální. Ne náhodou snímek Pouštět draka uvedlo už Berlinale a patří mu i trofej ze Stuttgartu.

Všechny tři filmy putující do Annecy jsou skvělou vizitkou katedry animovanéh­o filmu pražské FAMU, kterou vede rovněž mezinárodn­ě úspěšná režisérka Michaela Pavlátová. Mají jenom jedinou vadu, totiž distribučn­í limity: s výjimkou festivalů se k nim domácí divák těžko dostane.

 ?? Foto: ASFK ?? Nadoblačné výšiny Pohybuje se v nich hrdina filmu Pouštět draka a symbolicky i český animovaný film.
Foto: ASFK Nadoblačné výšiny Pohybuje se v nich hrdina filmu Pouštět draka a symbolicky i český animovaný film.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia