Dnes Prague Edition

Pokáč není Úplně levej. Utahuje si ze sebe i rýmy

- — Josef Martínek

I když písničkář Pokáč názvem druhého studiového alba tvrdí, že je Úplně levej, čtrnáct zařazených skladeb mluví o opaku. Chytlavé melodie dokáže s pomocí kytary či ukulele stále psát se stejnou samozřejmo­stí, s jakou sype z rukávu úsměvné slovní obraty.

Podobně jako v případě předloňské albové prvotiny Vlasy, i z druhé desky zveřejňova­l Pokáč písně průběžně již dlouho před jejím vydáním. Na fanoušky, kteří sledují jeho pokojíčkov­á videa na YouTube, tedy nečeká příliš mnoho úplných novinek, ale spíš výběr toho nejzdařile­jšího za poslední dva roky.

Také tentokrát stojí písně především na nadsázce a humoru, zatímco po hudební stránce jim sluší jednoduchý folkový základ a zpěvné refrény. K výjimkám potvrzujíc­ím pravidlo patří Matfyzák na discu, tanečně laděný příběh studenta, který se s dívkou ocitl v pokoji v situaci, jakou ve škole nebrali. „Místo důkazu Gaussova vzorce vybalila na mě svoje prsní dvorce,“zpívá tady.

Někdy si Pokáč utahuje sám ze sebe jako v titulní písni, jejímuž banálnímu sdělení o manuální nešikovnos­ti přidává význam dramatický­m přednesem, jindy si bere na paškál svou drahou polovičku. Probuzení není typická óda na zamilovano­st, ale nenucené vyznání s kapkou milé ironie.

Důvod, proč se Pokáčovy hudebně nikterak inovativní skladby stávají stále masovější záležitost­í, hledejme nejspíše ve schopnosti po svém uchopit téma, s nímž se ztotožní i posluchači, pro něž je jinak hudba okrajovým zájmem. Zatímco na minulém albu si stěžoval na služby České pošty nebo popisoval soužití s kočičím mazlíčkem, nyní zpívá o letním zápachu v MHD či „katastrofá­lní“nemoci: rýmě.

V některých případech se pokouší i o mírnou osvětu – třeba v úvodní písni Kouření je hnusný zvyk, kde varuje slovy: „Když kuřáka líbat jdeš, je to, jak když kanál olízneš.“Hrdinský čin s hostujícím Jakubem Ondrou reaguje historkou o zbitém cizinci na vlnu nacionalis­mu a Farmář Tonda vyzdvihuje kvality produktů malých lokálních zemědělců proti levnějším dovozům.

Přesto v porovnání s Vlasy na novince něco chybí. Jsou to momenty, kdy šel humor stranou a Pokáč dokázal téma podat seriózně, bez bezpečné skořápky vtipu. Škoda, že nesložil nic jako Stereotypy nebo Kdybych dneska nevstal; platí totiž, že teprve když se interpret za svůj názor nebo prožitý pocit postaví se vší vážností bez možnosti se za něco schovat, jde opravdu s kůží na trh. Snad bude příště v tomto směru odvážnější. Jako autor totiž rozhodně není Úplně levej.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia