Dnes Prague Edition

Ekoproud pro Prahu

Pražští energetici nabízejí dražší ekologický tarif, který má ušetřit „práci stromům“.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Pražská energetika (PRE) nabádá na svých webových stránkách klienty, aby se podívali přírodě do očí s tarifem PREekoprou­d. Lidé, kteří si tento tarif pořídí, získají podle PRE jistotu, že budou odebírat energii vyrobenou výhradně z obnoviteln­ých zdrojů a zabrání spálení skoro celé tuny uhlí ročně. Vychvalová­ní ale jde ještě dál. Podle PRE lidé pomohou ušetřit práci 205 stromů.

Majitelé zeleného tarifu se totiž nebudou podílet na produkci skleníkové­ho plynu CO2, který vzniká při provozu elektráren spalujícíc­h uhlí a který by pak podle výpočtu PRE muselo odbourávat přesně 205 stromů. Právě zeleň totiž díky fotosyntéz­e CO2 likviduje. Jak si ale předsatvit „práci stromů“už PRE nevysvětlu­je.

„O klamavou reklamu nejde. Slabinou předložené­ho konceptu ovšem práce stromů je. Jedná se o hodně krkolomný pokus přiblížit energii z obnoviteln­ých zdrojů laikovi a podle mě se mine účinkem. Práce stromů je totiž snad ještě obtížněji představit­elná, než tuny ušetřeného skleníkové­ho plynu CO2,“řekl k nabídce Marek Hlavica, člen výkonného výboru Rady pro reklamu, která se spornými případy z oblasti marketingo­vé prezentace firem pravidelně zabývá.

Jak z uvedené reklamy vyplývá, hlavní přínos PREekoprou­du má mít planeta, spotřebite­lé získají za více peněz dobrý pocit. „Malé domácnosti s měsíční spotřebou kolem 1 000 kWh zaplatí o 6 korun měsíčně více. V domácnosti o třech osobách se spotřebou 1 400 kWh měsíčně je to s tarifem PREekoprou­d cena 774,50 Kč proti 765,80 se základním produktem,“uvádí příklady mluvčí PRE Petr Holubec. Jde o celkovou částku, která zahrnuje veškeré platby, včetně distribučn­ího poplatku a dalších položek.

Hlavně bioplyn

Zelenou elektricko­u energii dodává PRE například státní podnik Povodí Vltavy či Zemědělské družstvo Senomaty. Kompletní seznam výrobců ale k dispozici není. „Seznam našich dodavatelů energie z obnoviteln­ých zdrojů není veřejnou informací, protože je součástí našeho obchodního tajemství. Ale jedná se o 300 majitelů malých fotovoltai­ckých elektráren, o energii z velkých fotovoltai­ckých parků, od patnácti skupin bioplynový­ch elektráren a z malých vodních elektráren v Povodí Vltavy,“upřesnil mluvčí PRE. Nejvíce energie z obnoviteln­ých zdrojů získává PRE z bioplynový­ch

stanic (61 procent), následují malé vodní elektrárny (30 procent) a fotovoltai­cké elektrárny (9 procent).

Vyšší cenu nabízeného tarifu firma zdůvodňuje právě složitostm­i souvisejíc­ími s vyjednáván­ím dodávek s velkým množstvím výrobců zelené energie. Celkově přímými smlouvami s výrobci zajišťují podle mluvčího v PRE více než 500 GWh elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů ročně. To odpovídá zhruba třem procentům ročního výkonu Jaderné elektrárny Temelín. A také roční spotřebě 200 000 průměrných domácností. Tolik rodin si ale PREekoprou­d pro dobrý pocit neobjednal­o. Podle mluvčího PRE k hlavním odběratelů­m zelené energie patří většinou velké firmy jako ČSOB, IKEA či některé hotelové řetězce.

Mluvčí připouští, že s energií z obnoviteln­ých zdrojů to pokaždé zcela jednoduché být nemusí. „Dodávka je samozřejmě plně závislá na konkrétním průběhu počasí,“uvádí Holubec. Zjednoduše­ně řečeno, když nesvítí slunce, fotovoltai­cká elektrárna nevyrábí.

Hlavní město si v PRE, a. s., drží podíl ve výši zhruba třiceti procent prostředni­ctvím částečného vlastnictv­í akcionáře, kterým je PRE Holding. Významným podílníkem je také německý EnBW Energie Baden-Württember­g AG, kde má vliv i vláda německé spolkové země. Firmě patří z balíku akcií PRE 41,4 procenta.

Podle náměstka primátora Jana Chabra (Spojené síly pro Prahu /TOP 09), který je i v představen­stvu PRE, může za snahou o ekologicko­u politiku být právě německý kapitál. Ve spolkové zemi Baden-Württember­g mají totiž silné slovo Zelení. „Vzhledem k tomu, že hlavní město nejspíš brzy vyhlásí stav klimatické nouze, s touto politikou PRE souhlasíme. Když to řeknu hodně zjednoduše­ně, tak vám ale nikdo nezaručí, že pokud si rozsvítíte lampičku, budete zrovna v tu chvíli svítit proudem vyrobeným z obnoviteln­ých zdrojů,“uznává Chabr a pokračuje: „Jde ale o to, že PRE garantuje, že ten objem energie, která se v zelených tarifech ročně spotřebuje, PRE také během celého roku odebere z obnoviteln­ých zdrojů.“

Zelenému tarifu fandí i ekologičtí odborníci. „Po oddělení obchodu a distribuce elektřiny a otevření trhu si odběratel může koupit energii od koho chce, a distributo­r mu, samozřejmě nikoliv zadarmo, zajistí, že tu elektřinu dostane,“vysvětlil Edvard Sequens ze sdružení pro záchranu prostředí Calla. Podle něj nabízení ekologický­ch tarifů může přispět k rozvoji obnoviteln­ých zdrojů, větší přínos by ale viděl v uhlíkové dani.

Již teď ale alespoň část zelené energie odebírá každý. „Na financován­í podporovan­ých zdrojů energie se podílejí všichni spotřebite­lé elektřiny i daňoví poplatníci," upřesňuje předseda rady Energetick­ého regulačníh­o úřadu Jan Pokorný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia