Dnes Prague Edition

Metro D: průzkum začal

-

PANKRÁC Na pražské Pankráci začaly přípravné práce geologické­ho průzkumu pro stavbu trasy metra D z Pankráce do Písnice. Samotný průzkum začne podle mluvčí dopravního podniku (DPP) Anety Řehkové 19. června a vyjde zhruba na 1,58 miliardy korun. Se zahájením průzkumu souhlasili před dvěma týdny pražští radní, kteří schválili výstavbu metra D.

„Včera začaly nezbytné přípravné práce v první lokalitě mezi ulicemi Na Strži a Jankovská nedaleko stanice metra C Pankrác. Pracovníci společnost­i Hochtief CZ zde pomocí bagru odstraňují povrchovou vrstvu zeminy a upravují lokalitu tak, aby sem v dalších dnech mohli navézt další stavební stroje,“sdělila Řehková.

Praha vynaloží letos na průzkum trasy D 445 milionů korun. Největší částku, 765 milionů korun, vydá příští rok. V roce 2021 to bude 348 milionů a v následujíc­ích dvou letech pak 14 a devět milionů. Letos půjdou peníze jen na průzkum. V letech 2020 a 2021 město bude platit průzkum a údržbu štol a v posledních dvou letech už pouze údržbu.

Vedení Prahy a DPP stále řeší problém s výkupem pozemků nutných pro stavbu. Jednají například s majiteli pozemků v Krči. S nimi už byla podepsána tzv. iniciální dohoda, která se týká pozemků u nádraží Krč. Problémy má město kolem budoucích stanic Libuš, Písnice a Depo Písnice, kde jej čekají pravděpodo­bně rozsáhlejš­í směny pozemků.

V první fázi vznikne trasa mezi Pankrácí, Novými Dvory a pokračovat bude do Depa Písnice, budou na ní jezdit vlaky bez řidiče. Náklady se odhadují na 57 miliard korun. V budoucnu má vzniknout úsek z Pankráce na náměstí Míru. Investorem stavby bude DPP. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia