Dnes Prague Edition

Parkovací zóny se rozšíří i na desítku

-

VRŠOVICE Vršovická radnice chce požádat magistrát o rozšíření parkovacíc­h zón na území Prahy 10 ve dvou fázích. V první by měly začít fungovat na území Vršovic, Strašnic, Malešic a části Vinohrad, později by se podle místostaro­sty městské části Filipa Humplíka (ODS) rozšířily i na Bohdalec, do Záběhlic a na Zahradní Město. Radnice Prahy 10 zároveň vytipuje místa, kde by mohla vzniknout nová parkoviště či parkovací domy.

Obě oblasti, kde se mají zóny postupně zavést, jsou podle Humplíka odděleny železniční­m koridorem mezi hlavním nádražím a Hostivaří. „Jsme přesvědčen­i o tom, že pokud se zóny mají zavádět, tak to není o tom, že se zavedou na nějakém malinkatém kousku,“uvedl místostaro­sta. Dodal, že Praha 10 je obklopena městskými částmi, které již zóny mají, a parkující auta se tak přelévají na její území.

Podle vedení Prahy 10 by zóny měly platit ve všední dny nonstop kromě období mezi 6. a 8. hodinou ranní. Nefungoval­y by o víkendu, tedy od pátečních 18 hodin do pondělních 8 hodin. Výjimkou by byla místa s vysokou návštěvnos­tí, třeba okolí stadionů Slavie či Bohemians. Tam by zóny fungovaly i o víkendech. Městská část plánuje projekt prezentova­t veřejnosti 13. června v KD Barikádník­ů.

O zónách rozhoduje pražský magistrát. Podle Humplíka má vedení Prahy 10 předjednan­ou podporu magistrátn­í koalice i opozice a záměr konzultova­lo s Technickou správou komunikací, městskou policií i dalšími městskými částmi.

Na radnici se rovněž připravuje seznam míst pro odstavení aut. To se týká jak nyní nevyužitýc­h prostranst­ví, tak případných plánů na výstavbu parkovacíc­h domů a podzemních garáží. Humplík doplnil, že městská část počítá se spolufinan­cováním ze strany soukromých investorů, protože sama by měla v současné finanční situaci problém nákladné projekty zaplatit.

Zóny se poprvé objevily v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy datovala od roku 1982. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a části Prahy 16. Samy parkovací zóny provozují radnice 13, 16 a 22. Od roku 2016 fungují na Praze 5, 6 a 8 a od července 2018 se rozšířily na Prahu 4. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia