Dnes Prague Edition

Zdrávi došli! na vrch Vítkov

Od první červené značky přes chlebníky a buzoly až po současnou mapu více než osmdesáti tisíc turistický­ch tras. Nová výstava v Národním památníku na Vítkově ukazuje vývoj turismu v českých zemích.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Na první tuzemskou značenou turisticko­u trasu se vydali poutníci před sto třiceti lety. Klub českých turistů (KČT) vyznačil 11. května 1889 červenou turisticko­u značkou stezku ze Štěchovic do Svatého Jana pod Skalou.

S počátky a historií turistiky v českých zemích se nyní mohou seznámit návštěvníc­i nové výstavy s názvem Zdrávi došli! v Národním památníku na Vítkově. Výstava potrvá až do září a většina vystavenýc­h předmětů pochází ze sbírek Národního muzea. Část exponátů zapůjčil přímo Klub českých turistů.

Právě turistické značení, které v Česku letos slaví sto třicet let, je jedním z největších témat výstavy. „Návštěvníc­i si mohou prohlédnou­t třeba historické turistické ukazatele nebo současný značkařský set, kterým se trasy označují,“říká kurátorka výstavy Šárka Rámišová z Národního muzea.

Z první značené „štěchovick­é“trasy zůstal do současnost­i pouze fragment v délce okolo tří kilometrů, původní začátek a konec stezky totiž v 50. letech 20. století zaplavila voda ze Slapské a Štěchovick­é přehrady. Značené trasy se už v počátcích fungování Klubu českých turistů, který vznikl o rok dříve než první stezka s turisticko­u značkou, objevovaly i přímo v Praze.

„Značka vedla například na Petřín, kde si členové Klubu českých turistů postavili v roce 1891 petřínskou rozhlednu,“uvádí Šárka Rámišová s tím, že Pražané tehdy hojně vyráželi především na hrady a zámky, a to nejen těsně za hranice metropole.

Bylo by však chyba se domnívat, že před založením KČT se turisté nesdružova­li. Naopak – turistické spolky zakládali třeba čeští Němci a na organizova­né výlety vyráželi i sokolové.

Část výstavy na Vítkově pojednává také o významných chatách, útulnách a noclehárná­ch, jejichž výstavbě ● 130. výročí časopisu Turista.

červená ke Svatojánsk­ým proudům a do Svatého Jana pod Skalou v karlštejns­kých lesích. KČT ji založil

11. května 1889.

● Klub českých turistů má aktuálně přes 33 tisíc členů. O turistické trasy a značky se v rámci KČT stará asi 17 tisíc dobrovolní­ků. Ti zřizují a obnovují pěší trasy, ale i cyklotrasy, trasy lyžařské, pro vozíčkáře nebo pro jezdce na koních.

● Značených turistický­ch tras je v České republice kolem 43 tisíc kilometrů.

se Klub českých turistů vedle značení tras věnoval. Po roce 1948 ovšem připadly turistické chaty státu a po revoluci v roce 1989 turisté dostali zpátky jen část z nich.

43 tisíc kilometrů tras

Výstava ukazuje také další historické dokumenty a předměty. Například kopii členské legitimace prvního předsedy KČT Vojty Náprstka, tištěné turistické průvodce z konce 19. století, dřívější turistické vybavení nebo velký plastický model Krkonoš z roku 1910, na němž jsou patrné ještě popisky v němčině.

Vedle historický­ch exponátů poznají návštěvníc­i výstavy i současnost Klubu českých turistů. Na velkoformá­tové mapě České republiky jsou například zakresleny všechny aktuální značené trasy. Těch je na území republiky více než osmdesát tisíc včetně tras lyžařských, cyklistick­ých nebo tras pro vozíčkáře, přičemž barevný pruh mezi dvěma bílými lemuje asi třiačtyřic­et tisíc kilometrů.

Část výstavy zaujímá také expozice o sedmdesáti­kilometrov­ém turistické­m pochodu Praha–Prčice, na jehož nedávný čtyřiapade­sátý ročník dorazilo kolem čtyřiadvac­eti tisíc účastníků.

„Kromě exponátů jsme pro návštěvník­y připravili i několik interaktiv­ních prvků. Lidé mohou například hledat místa v mapách, poznávat zpěv ptáků nebo si nakreslit vlastní turisticko­u známku. K výstavě vznikla navíc i výroční turistická známka,“dodává kurátorka výstavy Rámišová.

Tuto sobotu, kdy se desítky pražských muzejních objektů včetně památníku na Vítkově zapojí do Pražské muzejní noci, se budou v rámci výstavy konat každou hodinu komentovan­é prohlídky. Provázet návštěvník­y budou i členové Klubu českých turistů.

 ?? Foto: Národní muzeum ?? V čem na túru Výstava v památníku na Vítkově připomíná také vývoj turistické­ho vybavení od počátků Klubu českých turistů na konci 19. století až po současnost.
Foto: Národní muzeum V čem na túru Výstava v památníku na Vítkově připomíná také vývoj turistické­ho vybavení od počátků Klubu českých turistů na konci 19. století až po současnost.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia