Dnes Prague Edition

Dotační dusno

-

Pokud by přece jen došlo na to, že by Česko muselo dotaci vrátit, Babiš včera nepřímo naznačil, jak by se snažil před veřejností obhájit. Věc totiž staví jako spor „Bruselu, který nám radí, jak máme vykládat české zákony“. Opoziční poslanci mu to vyčetli s tím, že si bere Českou republiku za rukojmí.

Spor se však vedl také o to, zda úředníci dotčených ministerst­ev – financí, životního prostředí, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj – která řídí ministři nominovaní za ANO, budou moci odpovídat nezávisle. Ministryně financí Alena Schillerov­á za ANO se zaručovala, že ano. Členové vlády argumentov­ali, že úředníci jsou pod služebním zákonem a nebudou tak pracovat na objednávku nějaké strany.

„Vy už jste do toho zasáhli. Vzkázali jste jim přes média, jak mají napsat oponentní stanovisko, už ani nemusíte chodit k nim do kanceláře. Učinili jste nátlak na tu státní správu,“namítal Kalousek. Sám si ale také dodal, že je celkem jedno, kdo českou odpověď připraví.

„I kdyby tu odpověď psali právníci Agrofertu, to stanovisko budou opět posuzovat auditoři Evropské komise. A ti se nedají opít rohlíkem,“dodal šéf poslanců TOP 09.

Párky a seriál

V diskusi došlo ale také na okamžiky, které v sále vyvolaly smích. Babiš tak třeba pobavil Sněmovnu, když se při obhajobě svých bývalých firem rozmluvil o kvalitě párků.

„Můžete se klidně smát. ODS mě tady vyzývala stále. Párky. Včera jsem měl večer Kostelecké párky, pane předsedo Fialo. A měly 90 procent masa. A šunka má 92. A vy jste tady točili video,“poznamenáv­al Babiš s tím, že za kvalitu uzenin nemůže on, ale řetězce, které si radši objednají „Javořické párky, v nichž je jenom 40 procent masa“. Jindy zase Babiš situaci kolem auditu přirovnal k seriálu Hra o trůny, který prý s oblibou sleduje jeho žena.

ČSSD ustupuje z boje

K úsměvným vložkám měl důvod i proto, že už věděl, že ČSSD a KSČM proti vládě ani jemu osobně nijak ostřeji nevystoupí.

Oproti pátku, kdy poslanci ČSSD požadovali, aby odpověď na předběžný audit připravova­la ministerst­va v gesci sociální demokracie, a někteří poslanci ČSSD dokonce připouštěl­i, že tato situace může vést až k odchodu strany z vlády, včera už na uzavřeném jednání klubu podobná slova nepadala.

„Před námi jsou jednání o státním rozpočtu, sociálních službách, výměna ministra kultury, schvalován­í výroční zprávy České televize, těch témat je hodně,“obhajoval jeden z poslanců ČSSD, proč sociální demokraté ustoupili z bojové rétoriky.

„Odbojní byli všichni, ale odchod z vlády nepožadova­l nikdo. Je to strašně na vodě. I kdyby Agrofert nakonec musel ty dotace vrátit, Babiš si na tom udělá reklamu a ještě na tom nakonec vydělá,“popsal rozpolceno­st poslanců ČSSD další z nich.

I poslanci, kteří do vlády s Babišem nechtěli, mluvili smířlivě, až odevzdaně. „Nezabýváme se každý den tím, kdo sedí ve vládě a kdo ne. Bylo to rozhodnutí hnutí ANO, my si do obsazení svých členů vlády nemluvíme. Je to problém hnutí ANO,“reagoval místopředs­eda ČSSD Ondřej Veselý na to, zda by Babiš měl odstoupit a hnutí ANO mělo nominovat jiného premiéra. Vládu hodlají držet dále i komunisté. Ti včera ve Sněmovně během debaty nevystupov­ali, jejich předseda Vojtěch Filip se už před schůzí rozčiloval, že se zatím ani nemá k čemu vyjadřovat, protože žádnou zprávu Evropské komise oficiálně nedostal. A opozice ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN včera neměla dobrý den. Neuspěla ani s návrhem na zastavení dotací Agrofertu.

Už věděl, že ČSSD a KSČM proti vládě ani proti němu osobně nijak ostřeji nevystoupí.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Andrej Babiš ve Sněmovně.
Foto: Petr Topič, MAFRA Andrej Babiš ve Sněmovně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia