Dnes Prague Edition

Japonci zapomněli na MeToo, v zemi teď frčí KuToo

Japonky žádají od vlády speciální zákon, který by je zbavil „tyranie“vysokých podpatků v zaměstnání. Úředníci se zatím vstřícně netváří

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

TOKIO Japonky dlouhé roky platí horentní sumy za speciální kurzy, v nichž je učí chodit na vysokých podpatcích. V řadě firem i na úřadech jsou totiž nepsanou povinností.

Teď si však začínají říkat: Proč vlastně? Proč se nezkusit téhle únavné tyranie, po níž jsou nohy často jako z olova, zbavit?

Podpatky se v zemi stávají novým „ženským bojištěm“.

Vzpoura už má i své jméno: KuToo. Je inspirován­o slavnějším celosvětov­ým hnutím proti sexuálnímu obtěžování MeToo a představuj­e slovní hříčku založenou na japonských výrazech pro boty (kutsu) a bolest (kutsú).

Tisíce příznivkyň se tento týden obrátily na ministerst­vo práce s požadavkem, aby prosadilo speciální zákon, který by zaměstnava­telům zakázal vysoké podpatky vyžadovat. Za pár týdnů podepsalo petici téměř 20 tisíc lidí (nejen žen).

Nové hnutí odstartova­la dvaatřicet­iletá herečka a spisovatel­ka Jumi Išikawová, když si jednou na sociálních sítích postěžoval­a, jak ji unavuje chodit na vysokých podpatcích často mnoho hodin denně.

Už počátek kampaně však ukázal, že v Japonsku, zemi přísných genderovýc­h rolí, půjde přinejmenš­ím o běh na velice dlouhou trať. Příslušní ministeršt­í úředníci prý „přivítali“petici dosti chladně. „Vypadá to, že vláda ani podnikatel­ské komunity v tomto směru netouží po nějaké změně,“říká Jumi Išikawová.

Vláda se v poslední době v reakci na kampaň MeToo snaží se smíšenými úspěchy zlepšit postavení žen na pracoviští­ch, boty s vysokými podpatky však úředníkům připadají jako malicherno­st. Navíc jsou to vesměs muži a ti mají jasno: vždyť ženy na vysokých podpatcích jsou tak sexy! Boty „na jehlách“navíc neodmítají zdaleka všechny Japonky, mnohé rády obětují nějaký ten puchýř za obdivné pohledy.

Nejsou v tom samy

Ty, kterým to vadí, vyžadování vysokých podpatků v práci chápou jako diskrimina­ci a obtěžování. Nadějí pro ně může být to, že jinde už se podobný kult podařilo zlomit.

Například kanadská provincie Britská Kolumbie předloni uznala, že praxe zaměstnava­telů, kteří ženy nutí nosit vysoké podpatky, je nebezpečná a diskrimina­ční. A zakázala ji. Stejné pravidlo bylo v roce 2017 přijato také na Filipínách.

O totéž se v Británii snaží recepční a příležitos­tná herečka Nicola Thorpová, jíž se podařilo sesbírat už přes 150 000 podpisů včetně několika poslankyň. Impulzem k jejímu snažení bylo ponížení, kterého se jí dostalo v zaměstnání – vedoucí ji poslal z práce domů, protože si neobula lodičky s vysokými podpatky, ale pohodlné tenisky.

Možná je nynější hnutí KuToo v konzervati­vním Japonsku jen výkřikem do tmy, který brzy odezní. Možná však jde o počátek nové „revoluce“, která zásadně změní pravidla hry.

V zemi se totiž začaly objevovat i první nesmělé výzvy, že ulevit by se mělo také mužům. Netýkají se bot – v tomto případě jsou muži v pohodě. Mohl by se však prý poněkud uvolnit dress code, který nutí Japonce, aby byli celý den sešněrovan­í v tmavých oblecích.

 ?? Foto: archiv ?? Už dost! Japonky se vzepřely tyranii podpatků v práci.
Foto: archiv Už dost! Japonky se vzepřely tyranii podpatků v práci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia