Dnes Prague Edition

Praha na bezemisní cestě

Město oprašuje plány zpoplatněn­í vjezdu do centra, které navrhoval před 12 lety Pavel Bém

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Metropole chce vyhlásit klimaticko­u nouzi a přizvala si k tomu bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka. Představit­elé města totiž míní, že česká vláda neplní závazky vyplývajíc­í z Pařížské dohody, jež se týká ochrany klimatu. Ke snížení emisí má podle nich pomoci zavedení mýta či moderní technologi­e. Podle opozice je to jen marketingo­vý tah.

„Dle našeho názoru politika české vlády neodpovídá závazku, který dala Česká republika ratifikací Pařížské dohody o ochraně klimatu,“říká náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN), jenž hodlá na příštím zastupitel­stvu předložit návrh, aby město klimaticko­u nouzi vyhlásilo.

Podle Hlubučka ale nejde tak úplně o nouzi, jako spíše o výzvu. Kvůli tomu už rada vytvořila speciální komisi, ve které zasedá například bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík.

Komisi tvoří čtyři pracovní skupiny, které se budou zabývat udržitelno­u energií, udržitelno­u mobilitou, cirkulární ekonomikou a adaptační strategií na změnu klimatu. Do roka by měly vypracovat koncepci, jak s klimaticko­u změnou nejen bojovat, ale také se jí přizpůsobi­t. Zároveň musí posoudit, které návrhy jsou ekonomicky nejvýhodně­jší. „Byl bych rád, kdyby se mi podařilo jak koaličně, tak v rámci zastupitel­stva tento balíček prosadit,“dodává Hlubuček.

Bioplyn i mýto

Opatření měla vést k tomu, aby se emise CO2 snížily do roku 2030 o 45 procent, do roku 2050 by měly být nulové. „Víme, že tady bude obrovský rozvoj elektromob­ility, ale zároveň je důležité hlídat původ elektřiny. Stále vyrábíme 47 procent elektřiny z uhlí,“představuj­e Bursík jednu z úvah a dodává, že Praha může postupně nahrazovat konvenční elektřinu elektřinou čistou.

Plány ale zatím nemají konkrétní obrysy. Hlubuček mluví o tom, že by městské autobusy či popelářská vozidla mohl pohánět biometan (BioCNG). V současnost­i vzniká studie proveditel­nosti na výstavbu bioplynové stanice, která by zpracováva­la gastroodpa­d z restaurací, případně i z domácností na BioCNG.

Tématem číslo jedna je však individuál­ní doprava, která patří v Praze k největším znečišťova­telům ovzduší. Metropole by podle Hlubučka měla zavést mýtné při vjezdu do centra.

Nejde o žádnou novinku. S podobným návrhem přišel už v roce 2007 bývalý primátor Pavel Bém (ODS), který spuštění „akce“plánoval na rok 2010. Řidiči měli platit při vjezdu do památkové rezervace. Mýtné se dodnes nevybírá a o devět let později je doprava čím dál hustější.

Předchozí vedení magistrátu uvažovalo pro změnu o nízkoemisn­ích zónách. Zóny však měly fungovat na trochu jiném principu. Vjíždět do širšího centra by podle návrhu nemohla pouze vozidla s těmi nejproblem­atičtějším­i motory. I z tohoto návrhu sešlo.

Hlubuček nicméně věří, že tentokrát se mu podaří návrh na mýtné vyjednat. Nemělo by totiž řešit typ motoru, podle návrhu by mohlo do centra každé vozidlo, pokud by zaplatilo.

Opozice ale míní, že podobným opatřením musí předcházet dokončení potřebných dopravních staveb. „Nemůžeme tlačit mýto v Praze a nemít vyřešenou dopravu. Je důležité dodělat okruhy a pak můžeme zavádět mýto,“říká pražský zastupitel Tomáš Portlík (ODS), podle kterého právě dostavba okruhů pomůže dostat auta z města. Řidiči „dostanou“alternativ­u ke vjezdu do centra a bude pro ně snazší respektova­t regulační opatření.

Nejprve je potřeba dodělat okruhy, pak teprve můžeme zavádět mýto.

Kdo to zaplatí

Portlík dále upozorňuje na finanční stránku věci: „Praha nemá na to, aby vyhazovala peníze z okna.“Snižování emisí skutečně zadarmo není. I to bude předmětem zkoumání komise. Hlubuček uvádí, že například plně elektrická vozidla na svoz odpadků stojí i třikrát více než ta běžná. Náklady na bioplynovo­u stanici s největší možnou kapacitou by podle společnost­i INCIEN, která na projektu spolupracu­je, byly kolem 800 milionů korun, i když město doufá ve využití dotací.

„Je tady doba, kdy bychom měli uvažovat nad tím, že ekologický zájem, tedy zájem pro zkvalitňov­ání života, je vyšší než ten ekonomický,“dodává Hlubuček.

Tomáš Portlík zastupitel (ODS)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia